AirBeletrina - AirBeletrinin podkast: beremo s Snežano Brumec
Snežana Brumec (Fotografija: osebni arhiv) Snežana Brumec (Fotografija: osebni arhiv)
Podkast 24. 6. 2020
Čas poslušanja
Čas poslušanja: 23 min

AirBeletrinin podkast: beremo s Snežano Brumec

Skoraj sto let po smrti je izjemen, če ne celo najboljši jugoslovanski letalec svoje generacije, Alojzij Knap, ostajal le v spominu sorodnikov, ki so ga preživeli. Zdaj spet svobodno »leti« v biografskem romanu svoje pranečakinje Snežane Brumec.

Zdaj, ko smo še precej prizemljeni, in to dobesedno, morda toliko bolj pogledujemo v nebo in razmišljamo, od kam do kam se v resnici razteza tista izginjajoča bela črta na njem. Ali pa, kam vse bi se pustili peljati tistemu letalu, ki jo ustvarja.

Pred stotimi leti neba še ni prepredala mreža kondenzacijskih sledi, so se pa letala že dvigovala vse višje in višje. Enega je upravljal tudi slovenski vojaški pilot Alojzij Knap iz Cerknice. In lahko rečemo, da je bil pri tem prav vešč. Bil je neizpodbitno izjemen letalec svoje generacije, če ne celo  tako se je govorilo  najboljši.

Kot otrok sicer ni samo sanjavo gledal v nebo in opazoval ptic v letu ter izdeloval  papirnatih letal, udeležil se je tudi enega od letalskih mitingov in se rokoval z Rusjanom, potem pa vse bolj gnetel starše, da bi se lahko izšolal za pilota, pa je imel srečo, ni ju bilo treba dolgo prepričevati.

Biografski roman Eden izmed nas, ki ga je napisala njegova pranečakinja Snežana Brumec, se osredotoči na zadnje leto Knapovega življenja, ko v zraku doseže vse, kar se doseči da, tla pa so zanj bolj trda in zemeljske želje neuresničene.

Prisluhnite pogovoru s Snežano Brumec:

Biografski roman Eden izmed nas je druga knjiga Snežane Brumec. Prvo, z naslovom Camino, je napisala, ko je prehodila Jakobovo pot po Španiji. Je pa tudi že takrat zgodba Alojzija Knapa zanjo postajala vse bolj otipljiva. Ni bila le skrita v babičin spomin, postajala je tudi njena.

Knjigo Eden izmed nas Snežane Brumec, ki je izšla pri založbi Beletrina, lahko kupite na tej povezavi.