AirBeletrina - AirBeletrinin podkast: beremo z Juretom Novakom
Jure Novak (Fotografija: Miha Fras) Jure Novak (Fotografija: Miha Fras)
Podkast 7. 4. 2020
Čas poslušanja
Čas poslušanja: 17 min

AirBeletrinin podkast: beremo z Juretom Novakom

Pogled skozi okno daje vtis, da je svet stopil na zavoro. Dobršen del življenje se odvija le še za štirimi stenami doma. Kljub temu pa to ne pomeni, da niso odprte vse možnosti za potovanja v še bolj nenavadne in neznane svetove, kot smo jim sami priča v zadnjih tednih.

Ne da bi zapustili svoje stanovanje, smo šli na eno takšnih. Navzven je bilo udobno, navznoter rahlo utesnjujoče, a brez dvoma tudi vznemirljivo. Po poteh svetov, kamor doslej še nisva stopili, nas je vodil režiser, avtor in performer Jure Novak.

Spustili smo se v znanstvenofantastično trilogijo Remembrance of Earth’s past kitajskega avtorja, sicer znanstvenika, Liu Cixina.

Prav na kratko se zgodbe ne da povzeti, tudi na dolgo ni enostavno. Načeloma nas pelje v čase, ko Nezemljani med kulturno revolucijo obiščejo Kitajsko. Toda to je le okrušek, siže je precej bolj kompleksen, toliko bolj, če moraš ob branju spremljati še približno 150 romanesknih oseb.

Preden roman tudi sami vzamete v roke, se lahko naslonimo vsaj na povzetek Georgea R. R. Martina, avtorja Igre prestolov. Trilogijo je označil za prelomno. Liu po njegovem prepričljivo razmisli, kako daleč lahko sežejo znanost in filozofija, politika in zgodovina ter teorije zarote in kozmologija. Ob branju knjige se zdi, kot da se kralji in vladarji iz časov zahodne in kitajske zgodovine družijo v svetu, ki spominja na sanjsko igro, medtem ko »resničnost« naseljujejo policaji in fiziki, ki se spopadajo z zarotami globalnih razsežnosti, z umori, za nameček pa še z invazijo Nezemljanov.