AirBeletrina - 10 najboljših ljubezenskih romanov
Fotografija: Shutterstock Fotografija: Shutterstock
Seznami 14. 2. 2023
Čas branja
Čas branja: 1 min

10 najboljših ljubezenskih romanov

Seveda, vsi imamo najraje Prevzetnost in pristranostAno KareninoJane Eyre, Cvetje v jeseni … in drugo brezčasno (starejšo) klasiko na temo ljubezni. Vendar pa ne moremo ves čas brati istih knjig. Odločili smo se, da pripravimo »alternativni« seznam najboljših literarnih del, ki obravnavajo ljubezen, in vam ga podarjamo za valentinovo. Po krivici so iz njega izpadla slovenska dela. Upamo, da nam bo nekoč uspelo sestaviti posebno lestvico, na kateri bodo samo slovenski ljubezenski romani.

Roman, ki je prinesel seksualno razsvetljenje in slavi moč in lepoto spolnosti, je predvsem prelepa ljubezenska zgodba. Precej liberalno vzgojena Connie Chatterley je ujeta v zakon brez ljubezni z aristokratom, sirom Cliffordom, ki je prišel iz prve svetovne vojne hrom od pasu navzdol. Prepričan je, da ju bo z ženo skupaj držala duhovna povezanost, kar pa se seveda ne zgodi. Ko Connie sredi gozda sreča lovskega čuvaja Oliverja Mellorsa, se preda v strasten in osvobajujoč odnos z njim, ne glede na razredne in moralne meje, ki so med njima.

Norveški gozd je zgodba o odraščanju v šestdesetih, ko so odmevali Beatlesi, v zraku pa so bile zahteve po spremembah in uporu. A to ni roman o najstniški jezi, temveč o prvi ljubezni, ki se osamljenemu študentu Toruju ne zgodi tako preposto in nedolžno, kot je pričakovati. Razpet je med dve dekleti, vmes pa je tudi smrt prijatelja. Ljubezen v tem romanu ni velika romantična gesta, temveč komplicirana, boleča in tragična življenjska izkušnja. Kljub temu bo občutke, ki jih je doživljal v tem obdobju, Toru pogrešal vse življenje.

Pravijo, da prvo ljubezen najtežje prebolimo. In to je roman o tem. V središču je adolescentni Elio, ki je tik pred tem, da bo prvič spal z dekletom. Toda poletni gost njegovega očeta, ameriški študent Oliver, v vili njegovih staršev na italijanski revieri prekriža njegove načrte. Elio gosta opazuje, zasleduje, si počasi prizna, da ga privlači, in se seveda sprašuje, ali privlači tudi on njega … Obsesivne misli in potem obsesivna strast … Vse to se dogaja v atmosferi, prežeti s poletjem, vročino, Italijo in mladostjo. Bi si lahko želeli še več?

So velike ljubezenske zgodbe 19. stoletja mrtve? Jih je ubilo to, da je v ljubezenskem in spolnem življenju ostalo tako malo družbenih omejitev? Ali lahko pišemo nove, podobne zgodbe v sodobni realnosti feminizma, seksualne svobode in ločitev? Gre za vprašanja, ki si jih je zastavil Jeffery Eugenides, ko se je lotil pisanja Poročnega zapleta. Njegov odgovor je, da ljubezenski romani kljub vsemu niso stvar preteklosti, le prilagoditi jih je treba, da so kos sedanjosti. V Poročnem zapletu smo v osemdesetih prejšnjega stoletja, zgodba pa se vrti okoli ljubezenskega trikotnika med študentko literature Madeleine ter dvema fantoma, Leonardom in Mitchellom. Tisto, kar zgodbo poganja, je psihološka drama, ki jo še dodatno zapleta Leonardova psihična bolezen.

Stuart in Oliver sta prijatelja. Stuart se poroči z Gillian. Toda potem se Oliver zaljubi v Gillian. In potem stvari postajo komplicirane. In boleče. Barnes nam zgodbo pripoveduje skozi perspektive vseh treh protagonistov, spretno navigira med njihovimi pripovedmi, gradi njihove pripovedne glasove. A ne gre samo za vprašanje, kateri fant bo dobil dekle, temveč tudi za stvari, ki se kopičijo pod tem. Za odnose med vpleteno trojico, za prijateljstvo, za stanje duha posameznikov in družbe na splošno.

Hertmans nas s svojim spretno izpisanim romanom odpelje v 11. stoletje, ko se mlada Vigdis Adelais iz dobro stoječe krščanske družine zaljubi v sina glavnega rabina Francije. Za ljubezen je pripravljena žrtvovati vse in z njim zbeži po divji pokrajini, polni nevarnosti, v neznano. Sledijo jima vitezi, ki jih je za njima poslal njen oče. Uspe jima pobegniti in se naseliti v vasici na jugu Francije. A potem pridejo križarji in uničijo srečo mladega para. Fascinantna zgodba o prepovedani ljubezni, naložena na razgibano zgodovinsko fresko.

Ljubezen v času vojne. Moč ljubezni v času norosti. Dogajanje romana je postavljeno v vilo v Italiji, kjer se skupaj znajdejo štirje tako ali drugače ranjeni liki, ljubezen pa je tista sila, ki poganja dogajanje v tem bogato naplastenem romanu. Negovalka Hana ima v oskrbi pacienta brez identitete in z delno amnezijo, počasi pa se izkaže, da ne gre za angleškega, temveč madžarskega pacienta, za raziskovalca puščav Lászla Almásyja, ki je ljubil ženo britanskega vohuna. A bila je poročena, in to ga je pripeljalo na rob norosti. Ne samo njega, temveč tudi njenega moža, ki ga je poskušal ubiti v letalski nesreči, a na koncu je ubil sebe. Hana doživi svojo ljubezensko zgodbo z indijskim miner Kipom, ki v vili in okoli nje išče neeksplodirane mine. Roman prikazuje ljubezen kot silo, ki ponuja tako moč za preživetje, kot tudi kot destruktiven element, ki lahko zlomi srce in duha.

Roman iz leta 1986 govori o izgubljenih priložnostih v življenju, o ljubezen, ki se ne uresniči. Stevens, ostareli butler pri lordu Darlingtonu, se leta 1956 odpravi na potepanje po južni Angliji, med katerim se ustavi pri gospe Penn, nekdaj gospodični Kenton, ki je bila gospodinja pri lordu Darlingtonu, a je pred 20 leti dala odpoved, ker se je odločila poročiti. Hoče jo vprašati, ali bi se vrnila v to službo. A sestanek, ki naj bi bil poslovne narave, se sprevrže v nekaj povsem drugega, saj mu gospa Penn da vedeti, da ga je nekoč imela rada. Stevens pa je v imenu profesionalizma zatajil čustva do gospodične Kenton, zdelo se mu je pomembneje služiti gospodarju, za katerega je prepričan, da je zelo pomemben v svetovnih zadevah, kot pa se predati ljubezni do sodelavke. Stevens se začenja počasi zavedati svoje zablode in izgubljenega življenja. Ostane mu le še to, da užije »ostanke dneva«. Najlepši ljubezenski roman na tem seznamu najlepših ljubezenskih romanov.

Zgodba se dogaja na prelomu iz 19. v 20. stoletje v mestecu na karibski obali, ko tam razsaja kolera. Mlada Florentino Ariza in Fermina Daza se strastno zaljubita, toda Florentino je zavrnjen, saj se Fermina poroči z dobro situiranim zdravnikom. Za Florentina se ljubezen ne konča – potrpežljivo čaka in ji 50 let, devet mesecev in štiri dni kasneje, ko Ferminin mož končno umre, ljubezen ponovno izpove. Skupaj odpotujeta z ladjo po reki in se tam dokončno zbližata, tako kot si je zamislil Florentino Ariza. Ljubezen je vztrajno čustvo, ki lahko preživi desetletja, nam sporoča ta Marquezov mogočni roman.

V romanu je popisana pretresljiva ljubezenska izpoved Kemala Basmacija, buržujskega playboyja, sina ene bogatejših istanbulskih družin. Začetek romana je postavljen v leto 1975, ko se Kemal zaljubi v revno sorodnico Füsun, ki dela v trgovini s torbicami. Hitro se zapleteta v prepovedano ljubezensko zvezo, redne ljubezenske sestanke imata v njegovem stanovanju. Koliko mu pomeni Füsun, se dokončno zave, ko ta nenadoma izgine. Osamljeni Kemal zato začne zahajati v stanovanje, ki si ga Füsun, sedaj poročena z nekim filmarjem, deli s svojimi starši in tako platonsko nadaljuje njun odnos. V naslednjih devetih letih v 1593 obiskih iz tega stanovanja odnese množico predmetov, ki pripadajo ali ga spominjajo na Füsun. Postane obsesivni tat in zbiralec. Nazadnje, po njeni smrti, kupi stanovanje in ga spremeni v muzej, posvečen njuni ljubezni, kjer razstavi vse ukradene premete. Pamuk je napisal razkošen roman, ki ljubezen slavi tako, kot skorajda nismo več vajeni.