AirBeletrina - 187. rojstni dan grofa Leva Nikolajeviča Tolstoja!
Panorama 3. 9. 2015

187. rojstni dan grofa Leva Nikolajeviča Tolstoja!

Lev Tolstoj igra šah z Vladimirjem Čertkovim, 1907

»Čuden človek je, takšnega še nisem srečal in ga ne razumem najbolje. Mešanica pesnika, kalvinista, fanatika in plemiškega gospodiča – nekaj, kar spominja na Rousseauja, le da je bolj pošten. To je zelo moralno in hkrati ne preveč simpatično bitje.«
(I. S. Turgenjev v pismu P. V. Anenkovu)

Grof Lev Nikolajevič Tolstoj se je rodil 9. septembra 1828. Na ta datum, 9. septembra (2015) AirBeletrina in Kinodvor organizirata dogodek v čast velikemu pisatelju.

Nedavno sta v slovenščini izšli dve deli, ki sta za razumevanje Tolstoja izjemnega pomena: avtorjeva biografija Lev Tolstoj: Pobeg iz raja (avtor: Pavel Basinski, prevod Borut Kraševec, Beletrina 2015) ter Tolstojevi pripovedi Hudič ter Kreutzerjeva sonata (prevod Borut Kraševec, LUD Šerpa 2015), ki sta bistvenega pomena za razumevanje Tolstojevega življenja ter njegovih protislovij. Za povrh bo maturitetno čtivo letošnjih gimnazijcev Tolstojeva Ana Karenina.

Zaradi naštetih dogodkov, pa tudi ker premišljevati o klasiki vedno pomeni tudi premišljevati o sodobnosti, se zdi smiselno, da začetek novega šolskega leta otvorimo z večerom, ki bo namenjen razumevanju življenja in dela grofa Leva Nikolajeviča Tolstoja. Kako pomembno je za razumevanje avtorjevega dela poznavanje njegovega življenje in obratno?

Kakšen hudič ga je gnal, da je pobegnil iz raja, na svojo poslednjo postajo?

Drobce odgovorov bomo iskali s pomočjo filma Poslednja postaja (r. Michael Hoffmann, Christopher Plummer in Helen Mirren kot zakonca Tolstoj), naštetih literarno-biografskih del in poznavalci ruske zgodovine, kulture in družbe. V pogovoru bodo sodelovali Borut Kraševec, eden najplodovitejših prevajalcev ruske literature in Sovretov nagrajenec, dr. Blaž Podlesnik, docent na katedri za rusko književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti in Manca G. Renko, asistentka na oddelku za zgodovino UP FHŠ ter odgovorna urednica AirBeletrine.

 

 

Lev Tolstoj: Pobeg iz raja
Pavel Basinski
Leto izdaje:
2015

Prevajalec:
Borut Kraševec

29,00 €

Če v Kinodvorovi knjigarni kupite knjigo, dobite dve brezplačni karti. Ogled filma za člane kluba Kinodvor je prav tako brezplačen. 

Več o dogodku na spletni strani Kinodvora in na Facebooku.

Dogodek organizirata Beletrina in Kinodvor v okviru projekta Z obrobja v središče, ki ga financira Javna agencija za knjigo JAK.