AirBeletrina - Kaj vse prinese pot po drva
Kritika 30. 8. 2022

Kaj vse prinese pot po drva

Tik je šel v gozd po drva je strip Rama Cunte, med drugim glasbenika in gozdarja, tokrat pa ustvarjalca besedila stripa, ki je sicer njegov književni prvenec, in Mihe Hančiča, striparja in ilustratorja, tokrat zadolženega za risbo. Zasnutek stripa je bil izbran na razpisu za izvirne stripe in risoromane založbe VigeVageKnjige in posledično v letu 2022 ugledal luč sveta.

Naslovni junak Tik, ki, kot izvemo med stranmi stripa, spada med tako imenovane tike, je po osnovnih telesnih značilnostih in načinu delovanja v svetu človeku podobno bitje. Kar bi bilo lahko po naslovu sodeč samo sprehod do skladovnice drv oziroma do za sečnjo primernih dreves, pa se sprevrže v pravo odisejado. Tika z vsako obrnjeno stranjo tega razmeroma obsežnega stripa čaka nova pustolovščina. Včasih manj razburljiva in presenetljiva, ko na primer Tik starcu, ki mora odtočiti, pridrži kozo, spet drugič precej razburljiva in/ali skrajno presenetljiva  ̶  Tik se znajde na bojišču med kiberkonji in zombivampirji, izkusi ustavitev časa, se sprehodi pod vodo, sreča samoroge …

Vsaka epizoda zavzame le po dve strani, na kar bralca že čaka nova, kar ustvarja nekakšen občutek cikličnosti, ujetosti v zanko. A pred Tikom obstaja cilj, ki ga na koncu doseže, nakar se po bližnjici odpravi nazaj domov (nič presenetljivega pa ne bi bilo, če bi se popotovanje prav kmalu začelo znova). Našemu junaku se sicer mestoma res mudi, a si nenazadnje za vsako opravilo vzame ravno prav časa. Zdi se, da je Tik bodisi prebiral Pot Nejca Zaplotnika ali pa ob opazovanju narave, življenja in teka časa sam prišel do podobnih zaključkov: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«

Z Ramom Cunto smo dobili ustvarjalca z izvirnimi idejami, ki se rad poigrava z jezikom in metafikcijskimi elementi. Slednji se mestoma prepletajo s filozofskimi vpogledi, ki bi v manj odbitem literarnem svetu in brez ustrezne koncentracije humorja lahko izpadli kot puhlice, tako pa se Cunta tej nevarnosti spretno izogne:

»Čas namreč teče že dolgo časa in vsakdo, ki teče na dolge proge, se mora vsake toliko malo ustaviti in zadihati …«

Z naštetimi elementi Cunta uspešno nagovarja tudi starejše bralce ali sobralce. Tik je šel v gozd po drva je namreč primarno strip, namenjen mlajšemu občinstvu, ki ga avtor očitno dovolj dobro pozna, da ga zmore nagovoriti, nasmejati in obdržati njegovo pozornost. In če elementi iz vsakdanjega sveta, iz popkulture, druge literature in tako naprej vseskozi prehajajo v Tikov svet, bodo nekateri dobro domišljeni elementi Tikovega sveta nedvomno stopili iz literature v vsakdanjik mladih bralcev. Predvidevam, da se bo po branju stripa po domovih, vrtcih in šolah odvilo kar nekaj bojev med kiberkonji in zombivampirji.

Besedilo Rama Cunte se odlično prilega risbi Mihe Hančiča (Miha Ha). Ta je sicer res prepoznavno enostavna, simpatična risba z debelo črto in živimi barvami, a poseben Tikov svet omogoča tudi drugačen karakter Hančičeve risbe. Njegovo prepoznavno risbo smo poprej   ̶  spomnimo se na primer na stripe, zgodbe in kartonko iz Koko mesta, ki jih je ustvarjal z Mašo Ogrizek, ali pa na njegov avtorski strip Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš, ki je izšel med Ta ljudskimi v stripu Foruma Ljubljana  ̶  povezovali predvsem z otroško publiko. V stripu Tik je šel v gozd po drva pa z liki, kakršni so tisočletni jelen, morske vile, mokriščarji in nanazadnje sam Tik, s specifičnimi aluzijami (na primer na nekatere japonske animeje) in pridihom skrivnostnega, presega tovrstno umestitev in uspe z risbo, tako kot Cunta z besedilom, nagovoriti tako mlade bralce kot starejše ljubitelje stripov in risoromanov.

Tik je šel v gozd po drva je strip, ki ga lahko najmlajšim beremo v nadaljevanjih, na primer pred spanjem, saj svetovi, ki jih ustvarjata Cunta in Hančič, kar kličejo po nadaljevanjih za zaprtimi očmi malih poslušalcev. Je tudi strip, ki ga lahko starejši mladi bralci prebirajo samostojno med dvema skokoma v vodo ali pa med dvema bojema kiberkonjev proti zombivampirjem. In je strip, ki zna z originalnimi idejami, aluzijami, filozofskimi podtoni ali pa domišljeno botaniko ob dolgi gozdni poti nagovoriti tudi odrasle bralce. Nenazadnje je to strip, ki mestoma raziskuje lastnosti in meje stripa in nakazuje, kaj vse še lahko pričakujemo od domačega stripa in risoromana.

Ram Cunta & Miha Ha: Tik je šel v gozd po drva, VigeVageKnjige, 2022.

Objavo je omogočila Javna agencija za knjigo RS.