AirBeletrina - Knjiga priznanj: Gašper Torkar
Panorama 28. 1. 2014

Knjiga priznanj: Gašper Torkar

Foto: Avtorjev Selfie

 

Gašper Torkar (1992), sukalec glasbe in pesnik, ki si je lani s svojim pesniškim prvencem Podaljšano bivanje, poleg posebne  omembe žirije na zadnjem Knjižnem sejmu, prislužil tudi obilico street creda v obliki izjav tipa: ” pa kr (že) tok hudo piše!”

Okej, senzacionalističen fun fact, direktno iz Knjige priznanj: Gašper Kornelius si je s honorarjem svoje pesniške zbirke z lahkoto kupil PS3. (Kdor se po tej srce ogrevajoči povedi ne spravi brat tokratne Knjige, je star kot zares star človek.)

Skratka, brez nadaljnjega odlašanja, Gašper,  oder je tvoj…

 

Ime: Gašper Kornelius Torkar.

No, ne ravno, ampak vedno sem si želel kakšno kul srednje ime. Drugače mi je pa ta stran z etimologijo imen zanimiva: behindthename.com. Sodeč po njej pomeni moje ime v perzijščini »zakladnik«, kar je zelo bedno, ko je dobesedno, in zelo kul, ko ni.

Zadnja knjiga:

Prebrana: LouiseGlück– Onkraj noči

Napisana: Podaljšano bivanje

Kje ste odraščali?

V Novem mestu. V blokovskem naselju med ljudmi. V hiši na robu mesta v tišini.

Kaj ste študirali in kje?

Dve leti nazaj sem poskusil študirati primerjalno književnost in sociologijo. Zdaj poskušam študirati sociologijo in filozofijo. FF-UNI-LJ.

Kje živite in zakaj?

V družinskem stanovanju na Viču, ker je zastonj.

Na katero od svojih knjig (ali na katerega od projektov) ste najbolj ponosni?

ah…

Opišite svojo jutranjo rutino.

Umijem si zobe in končno odidem spat.

Imate značilnosti ali navade, ki bi jih lahko označili za malce nenavadne?

Ki bi jih jaz lahko označil kot nenavadne? Ne. Nenavadni so drugi.

Kateri je vaš najljubši kos oblačila?

Navadna bela majica.

Naštejte tri knjige drugih avtorjev, ki bi jih priporočili svojemu bralcu.
(trije živi in trije mrtvi)

+ Hass: Praise

+ Čučnik: Dve zimi

+ Podsiadło: Sezonski svetnik

– Rimbaud: Obdobje v peklu

– O’Hara: Meditations in an Emergency

– Rilke: Devinske elegije

Prijateljujete s pisateljem, ki vas navdihuje in vam pomaga?

Poznam nekaj ljudi, ki jih imam rad in za katere sumim, da imajo tudi oni radi mene. Nekaj izmed njih piše. Nekaj izmed njih me navdihuje. Nekaj izmed njih mi pomaga. Redkokdaj, morda nikoli, oboje troje.

Avtor(-ica) katere knjige bi želeli biti sami?

Trenutno nobene.

Na katerem kraju/ V katerem mestu iščete navdih?

Poleti sem najraje doma v Novem mestu, kjer me drugače ni veliko. Lansko zimo je bilo totalno noro v koči na Pokljuki. Pred tem pa sem rad potoval po Evropi: Nizozemska, Francija, Berlin.

Katero umetniško delo (knjiga, film, slika itn.) vas navdihuje?

Zadnje mesece je tako, da se me še najbolj dotaknejo pesmi, ki mi jih pošljejo prijatelji, ki večinoma še nimajo knjig.

Drugače pa predvsem glasba. Če bo slučajno šel kdo na youtube: The Antlers, Sufjan Stevens, Bon Iver, The National, Elliott Smith, Danny Brown, Iron & Wine, Animal Collective, Neutral Milk Hotel, Arcade Fire (njim sem dejansko ukradel en cel verz, ojoj!), …

Kako se pred začetkom pisanja lotite snovanja knjige in njene zgodbe?

Ne vem, če sem sposoben odgovoriti. Pišem pesmi. Napisal sem eno pesniško zbirko. Najprej je bilo pisanje, potem refleksija, ki je vodila v koncept, ta pa se je ves čas spreminjal. O zbirki sem vedel toliko kot o svoji prihodnosti.

Opišite svoj potek dela, vključno z morebitnimi nenavadnimi rituali, ki so stalnica v vašem ustvarjalnem procesu.

Bolj malo je stalnic. Dosti je zgolj razmišljanja med gledanjem skozi okno/v steno.

Včasih, ko pišem z nekim občutkom, ki mi ga vzbudi poslušanje določenega komada, ga moram dat na repeat, kar je lahko nerodno, če je pesem dolga in jo pišem uro ali dlje. Zaradi tega mi gre malo na bruhanje vsakič, ko spet slišim Chopinovo etudo op. 10/4, kar ne bi bilo tako grozno, če bi bila pesem, ki sem jo pisal med poslušanjem, vsaj malo zanimiva.

Kakšen razgled vam nudi vaše najljubše delovno mesto?

Na levi je neko carsko drevo, ki proizvaja blagozveneče šumenje, v sredini in desno so valoviti travniki, za njimi (Novo) mesto, v daljavi hribi, ki označujejo konec doline.

Kaj storite, če izgubite ustvarjalni zagon ali naletite na morebitno pisateljsko blokado?

Vsem samozavestno povem, da to ni nič takega, da se bo ta blokada kot vedno slej kot prej končala s totalno carskim tekstom in da ni razloga za skrb. In potem sem skrivaje žalosten.

Opišite svoj idealen dan.

Poletje, domača hiša v Novem mestu, moja družina je odsotna na raznih kulskih potovanjih v dvojicah. Takoj, ko se zjutraj zbudim, se spomnim vseh sanj, kar v meni nekaj premakne do mešanice popolne zmedenosti in očaranosti. Po nekajminutnem strmenju v prazno z bedasto odprtimi usti sledi popolna jasnost, ki me pahne v serijo vročičnih transov večurnega pisanja totalno carskih tekstov, ki me bodo begali še celo življenje. Potem grem prvič v dnevu na stranišče in v kuhinjo. (Ah, ne, to bi bilo prenaporno, recimo, da grem med »nekajminutnem strmenju v prazno« vsaj lulat.) Sedim na travniku pred hišo z ogabno velikim sendvičem in razmišljam, da so nizka poletna sonca še vedno totalno zakon, ko se do mene pripelje punca in me sprašuje, zakaj imam izklopljen mobitel in ali sem danes sploh že bil na internetu (nisem bil), nakar mi pove, da se je uresničil idealen dan Jasmína B. Freliha. Smejiva se in jokava, dokler ne popusti adrenalin. Pove mi, da je šele zdaj prišla do mene, ker je od dopoldneva po prejetju novic več ur pisala totalno epske tekste. Izmenjava si tekste in se še dolgo pogovarjava o njih in o svetu, ki je bil, ter tistemu, ki prihaja. Povsem uničena zaspiva v objemu. Na nebu se od nekod pojavi svetlobni napis: Congratulations, you have just won at life.

Opišite svojo večerno rutino.

 Internet.

Ste vraževerni?

Nečesa iz osnovne šole se ne morem odvaditi: ko zaslišim sireno rešilca, se moram čim prej prijeti za nekaj rdečega, drugače se naj bi tudi meni zgodilo nekaj morbidnega. Na srečo (ali morda ravno zato) imam rdeč mobitel.

Najljubša pijača: alkohol?

Trava in amfetamini. Čeprav je zadnje čase še najbolj zanimivo biti trezen.

Najbolj zoprni literat vseh časov?

Ne vem za vseh časov, poznam bolj malo biografij in anekdot. Če bi bil prisiljen nekoga izpostaviti, bi izbiral iz bazena starejših slovenskih pisateljev in pesnikov. V njem je po mojih izkušnjah nekaj zelo zoprnih in nasilnih rib. Nekateri ljudje za njih sicer pravijo, da imajo vseeno »dobro srce«, kar očitno pomeni, da nimajo kardiovaskularnih težav.

Brez česa nikoli ne zapustite doma?

nimam witty odgovora -_-

Če bi lahko eno pokojno osebo obudili v življenje, koga bi izbrali in zakaj?

Vzel bi rain check in čakal na morebitno predčasno smrt v ožji družini. Zakaj? Ker sem sebičen ali pa zgolj brez domišljije.

Kateri je vaš najljubši prigrizek?

Koža na robu nohtov. Gnus, vem.

Katero besedno zvezo prepogosto uporabljate?

»O-MAJ-GAD« ali pa »totalno carsko«

Opišite zabaven pripetljaj, ki se vam je zgodil med predstavitvijo knjige ali na literarnem dogodku?

Hm, pravkar sem ugotovil, da sem pozabil organizirat predstavitev svojega prvenca. Drugače pa: ko sem na enem KUDovem branju za dan poezije stopil pred mikrofon, se je Boris A. N. čutil obvezanega iz občinstva razglasiti, da mi je slabo šlo na izpitu iz verzologije. Mislim, da je bil to trenutek, ko se je občinstvo še najbolj zabavalo z mano na odru.

Kaj (poleg pisateljevanja) še počnete za preživetje?

Sin sem.

Kaj bi svetovali mladim piscem?

Gašper, več moraš brati.

Povejte nam nekaj o sebi, kar bi nas morda lahko presenetilo.

S kešom od knjige sem si kupil PS3.

Kakšen je vaš naslednji delovni projekt?

Izmuzljiv. Vseh pet.

 

Knjigo priznanj je zasnoval Noah Charney.