AirBeletrina - Knjiga priznanj: Irena Svetek
Panorama 11. 6. 2021

Knjiga priznanj: Irena Svetek

Irena Svetek Fotografija: osebni arhiv

Pisateljica in scenaristka Irena Svetek je poskrbela, da bo to poletje ne samo dolgo in vroče, temveč tudi napeto: založba Beletrina je namreč pravkar lansirala prvi del njene kriminalne serije z okrožnim državnim tožilcem Miom Aurellijem v glavni vlogi. Psihološka kriminalka Rdeča kapica je tako obetavna, da direktor založbe Mitja Čander napoveduje, da bo Irena Svetek postala kraljica slovenske kriminalke.

Ime: Irena Svetek.

Zadnja knjiga: Rdeča kapica.

Kje ste odraščali? V Trnovem (Ljubljana).

Kaj ste študirali in kje? Primerjalno književnost, FF.

Kje živite in zakaj? V Ljubljani pod Golovcem. Ker je lepo živeti v mestu, hkrati pa biti obdan z naravo.

Na katero od svojih knjig (ali na katerega od projektov) ste najbolj ponosni? Uf … Kaj pa vem … Najbrž na zadnji roman.

Opišite svojo jutranjo rutino. Tuširanje, kava, sprehod s psom, pisanje.

Imate značilnosti ali navade, ki bi jih lahko označili za malce nenavadne? Zadnja leta se je pojavila neka obsedenost z rastlinami … Najprej zunanjimi, nato z notranjimi. Se moram prav brzdati, da jih ne kupujem več toliko.

Kateri je vaš najljubši kos oblačila? Poletna obleka.

Naštejte tri knjige drugih avtorjev, ki bi jih priporočili svojemu bralcu ali svoji bralki. Res se je težko odločiti, toliko je dobre literature … Recimo tri knjige, ki so močno vplivale name: Manj od nule (Ellis), Izgubljen v Ameriki (Singer), Valovi (Virginia Woolf).

Prijateljujete s pisateljem, ki vas navdihuje in vam pomaga? To je moj mož Dušan Čater.

Avtor(-ica) katere knjige bi želeli biti sami? Svoje zadnje.

Na katerem kraju/v katerem mestu iščete navdih? Navdih pride ne glede na to, kje sem, ni geografsko pogojen.

Katero umetniško delo (knjiga, film, slika itn.) vas navdihuje? Ko sem bila mlajša, je velik vtis name naredil Krysztof Kieslowski, pa recimo Marc Chagall, Toni Morrison in Mihail Bulgakov.

Kako se pred začetkom pisanja lotite snovanja knjige in njene zgodbe? Najprej naredim research o temah, ki se mi zdijo zanimive za zgodbo. Potem nastane neke vrste hrbtenica romana, počasi sestavljam like in šele nato naredim storyline, ki pa seveda, ko začneš pisati, marsikdaj povleče v drugo smer. Največkrat zaradi likov, ki vedo o sebi več, kot vem sama o njih, zato jim pustim, da gredo po svoje in jim le sledim.

Opišite svoj potek dela, vključno z morebitnimi nenavadnimi rituali, ki so stalnica v vašem ustvarjalnem procesu. Včasih sem pisala izključno zvečer in ponoči, zdaj pa najraje vstajam zgodaj zjutraj in delam; zdi se mi, da imam veliko več ustvarjalne energije kot zvečer. Nenavaden ritual pa je, da zdaj pišem, brez da bi po vsakem končanem poglavju odšla ven na cigareto in prebrala, kar sem napisala. To se mi je še pred tremi leti zdelo nepojmljivo, namreč ustvarjanje brez kajenja.

Kakšen razgled vam nudi vaše najljubše delovno mesto? Najraje pišem na terasi, imam krasen razgled na golovški hrib, včasih vidim srne, ki pridejo skoraj čisto do hiše.

Kaj storite, če izgubite ustvarjalni zagon ali naletite na morebitno pisateljsko blokado? Ha, ha … Pisateljska blokada. Kar nekaj let sem se ukvarjala s scenaristiko, kjer si moral tedensko oddati storyline za petdesetminutno epizodo, in ko delaš v tako norem tempu, dojameš, da nekaj takega, kot je pisateljska blokada, ne obstaja. Ker to enostavno moraš napisati in ni druge. Je pa res, da če imaš ves čas na tem svetu, da v miru ustvarjaš, potem pa ja … lahko se zgodi pisateljska blokada, čeprav mislim, da gre bolj za nek izgovor, ker se ti ne da pisati. Pisateljska blokada lahko po moje nastopi edino v primeru, ko si resnično izgorel od pisanja. Ampak mislim, da to ni to, o čemer me sprašujete.

Opišite svoj idealni dan. Poletni dan na jadrnici med jadranskimi otoki.

Opišite svojo večerno rutino. Rada pogledam kakšno serijo na Netfixu, preberem knjigo, v vsakem primeru zelo hitro zaspim, nisem več ena od nočnih ptic, kot sem bila včasih.

Ste vraževerni? Sem.

Najljubša pijača: alkohol? Gin tonik z borovnicami.

Najbolj zoprn literat vseh časov? Bi nekaj rekla, pa raje ne bom.

Brez česa nikoli ne zapustite doma? Telefona in ključev, to butasto masko pa skoraj vedno pozabim …

Če bi lahko eno pokojno osebo obudili v življenje, koga bi izbrali in zakaj? Imela sem dobro prijateljico, ki je pred nekaj leti umrla. Lepo bi jo bilo ponovno videti.

Kateri je vaš najljubši prigrizek? Ga nimam, ne morem pa recimo brez žvečilnih gumijev.

Katero besedno zvezo prepogosto uporabljate? Oh, my God! Tamala je nekaj časa to govorila, pa sem se očitno navlekla od nje, zdaj pa ji je nerodno, ko to rečem.

Opišite zabaven pripetljaj, ki se vam je zgodil med predstavitvijo knjige ali na literarnem dogodku? Jih je bilo kar nekaj. Včasih so bili, se mi zdi, bolj nori časi kot danes.

Kaj (poleg pisateljevanja) še počnete za preživetje? Ukvarjam se s scenaristiko, predvsem z nadaljevankami.

Kaj bi svetovali mladim piscem? Naj uživajo v pisanju, ker če ne, je brezveze. Pisanje more biti nekaj, kar bi drugače delali tudi zastonj. Res moraš imeti rad to, kar delaš, šele potem si lahko uspešen v tem. Veliko naj berejo in naj ne mislijo, da so geniji.

Povejte nam nekaj o sebi, kar bi nas morda lahko presenetilo. Izvrstno igram šah.

Kakšen je vaš naslednji delovni projekt? Napisati nameravam serijo kriminalnih romanov z istim glavnim junakom, tako da zdaj ravno končujem drugega in po kakšnem mesecu pavze začnem s pisanjem tretjega. Mislim, da dokler bo želja, bo tudi volja, kar je najpomembnejše. 

Roman Irene Svetek Rdeča kapica, ki je izšel pri založbi Beletrina, lahko kupite na tej povezavi.