AirBeletrina - Knjiga priznanj: Tomaž Kosmač
Panorama 20. 12. 2021

Knjiga priznanj: Tomaž Kosmač

Tomaž Kosmač Fotografija: osebni arhiv pisatelja

Tomaž Kosmač je prispeval v slovensko literaturo res poseben in originalen glas. Literarna kritika vleče vzporednice med njegovim delom in literaturo Charlesa Bukowskega: marginalci, brezperspektivneži, alkohol, vrtenje v krogu, zavračanje konvencionalnega življenjskega sloga. Pred nedavnim je pri založbi Beletrina izšla njegova nova zbirka zgodb z naslovom Ko jebe, v kateri nadaljuje s pisanjem v svojem razpoznavnem slogu. V njej je sedem nekoliko daljših zgodb, v glavni vlogi pa je spet prvoosebni pripovedovalec Kosmo.

Ime: Kosmo.

Zadnja knjiga: Ko jebe.

Kje ste odraščali? Na območju občine Idrija.

Kaj ste študirali in kje? Po spletu okoliščin sem po osemletki pristal na srednji ekonomski šoli v Novi Gorici, kjer sploh nisem vedel, za kakšen poklic se izobražujem. Ekonomijo sem povezoval z ekonom loncem. Mislil sem, da hodim na kuharsko, saj sem bil standardno kuhan. Šolanja seveda nisem zaključil. 

Kje živite in zakaj? V Godoviču. Mir je.

Na katero od svojih knjig (ali na katerega od projektov) ste najbolj ponosni? Vedno mi je najbolj pri srcu zadnja knjiga. Najbolj ponosen pa sem na makedonski in srbski prevod zbirke kratkih zgodb Punk is dead. Nekdanji bratje so zbirko odkrili sami. Brez kakršnekoli pomoči  slovenskih literarnih krojačev. 

Opišite svojo jutranjo rutino. Telovadba v postelji, postrežba mačkom, pospravljanje fleta, branje na wc školjki, prha.

Imate značilnosti ali navade, ki bi jih lahko označili za malce nenavadne? Vedno imam s sabo zobno ščetko. Čekane drgnem po vsakem obroku, celo grižljaju. 

Kateri je vaš najljubši kos oblačila? V toplejših dnevih suknjič, v hladnih vojaški plašč.   

Naštejte tri knjige drugih avtorjev, ki bi jih priporočili svojemu bralcu ali svoji bralki. Radoslava Premrl: Moj brat Janko – Vojko, Jurij Hudolin: Pastorek, Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset.

Prijateljujete s pisateljem, ki vas navdihuje in vam pomaga? Peter Rezman.

Avtor(-ica) katere knjige bi želeli biti sami? Ne razmišljam o tem. 

Na katerem kraju/ V katerem mestu iščete navdih? Navdiha ni treba iskati. Ponuja ga življenje samo.

Katero umetniško delo (knjiga, film, slika itn.) vas navdihuje? Iz dneva v dan različno.

Kako se pred začetkom pisanja lotite snovanja knjige in njene zgodbe? V prazno ne maram udrihati po tipkovnici, zato najprej premislim o čem pisati. Nato se lotim. Brez zapiskov. Vse je v glavi. 

Opišite svoj potek dela, vključno z morebitnimi nenavadnimi rituali, ki so stalnica v vašem ustvarjalnem procesu. Ob sebi moram imeti obvezno bevando. Po 6-8 urah eno in pol litrsko plastenko spraznim in takrat končam, saj postanem preveč pameten. 

Kakšen razgled vam nudi vaše najljubše delovno mesto? Na kozolec.

Kaj storite, če izgubite ustvarjalni zagon ali naletite na morebitno pisateljsko blokado? Blokada ne obstaja. To je samo izgovor literatov, ki se jim ne ljubi pisati.

Opišite svoj idealni dan. Želje se razlikujejo iz ure v uro, kaj šele iz dneva v dan.

Opišite svojo večerno rutino. Raznovrstna je.

Ste vraževerni? Vedno vstanem z desno nogo, nikoli z levo.

Najljubša pijača: alkohol? Bevanda.

Najbolj zoprn literat vseh časov? Teh je kar nekaj, zato ne bi uporabil ednine.

Brez česa nikoli ne zapustite doma? Brez nahrbtnika.

Če bi lahko eno pokojno osebo obudili v življenje, koga bi izbrali in zakaj? Izbrati samo enega bi pomenilo drugim delati krivico.

Kateri je vaš najljubši prigrizek? Solata.

Katero besedno zvezo prepogosto uporabljate? Ne vem, o tem naj sodijo drugi.

Opišite zabaven pripetljaj, ki se vam je zgodil med predstavitvijo knjige ali na literarnem dogodku? Nekoč sem med nastopom padel s stola. Vzrok znan, a publika je mislila, da je zaigrano.

Kaj (poleg pisateljevanja) še počnete za preživetje? Včasih sem delal na črno, zdaj ne več. Socialna podpora mi povsem zadošča.

Kaj bi svetovali mladim piscem? Naj kljub pritiskom družbe, ki preferira denar, ne odnehajo in sledijo svoji duši.

Povejte nam nekaj o sebi, kar bi nas morda lahko presenetilo. Čeprav sem vedno trdil, da sem srečno poročen s samoto in je ne nameravam varati, sem že dve leti v ljubezenski zvezi z Marjeto. Zgodilo se je nepričakovano. 

Kakšen je vaš naslednji delovni projekt? Po glavi se mi plete marsikaj …

Knjigo Tomaža Kosmača Ko jebe, ki je izšla pri založbi Beletrina, lahko kupite na tej povezavi.