AirBeletrina - Prihaja Fabula 2016!
Panorama 21. 2. 2016

Prihaja Fabula 2016!

 

Ilustracija iz grafične zgodbe Pismo Adni Samire Kentrić, ki bo izšla kot del festivalskega fokusa Prišleki.

Festival Fabula bo v Ljubljani spet oznanjal pomlad: med 27. 2. in 7. 3. bodo z nami že trinajstič izjemni literati, poleg tega pa bo festival letos nudil tudi pester neliterarni program. Fokus slednjega se imenuje Prišleki in se bo posvečal migracijam ter z njimi povezanimi najaktualnejšimi temami. Med drugim bo v okviru festivala potekala mednarodna okrogla miza z naslovom Barbari pred vrati (Klub Cankarjevega doma, 29. 2. ob 18.00), na kateri bodo sodelovali uveljavljeni misleci: slovenska filozofinja Alenka Zupančič, hrvaški pisatelj, esejist in raziskovalec na univerzi v Edinburgu Igor Štiks, hrvaški filozof in aktivist Srećko Horvat, belgijski esejist in predavatelj politologije na univerzi v Leuvnu, Peter Vermeersch ter francoski filozof in esejist, eden vidnejših strukturalistov Lacanove šole, J. C. Milner (dan pozneje bo imel v Avditoriju Narodne galerije tudi predavanje o Lacanu, ki ga ne gre zamuditi). V programu festivalskega fokusa bodo potekale tudi debate o akademskih nomadih in prekletstvu/blagoslovu čedalje pogostejših selitev univerzitetnih profesorjev in raziskovalcev ter o problematiki otroških beguncev.

Med pisatelji bo Ljubljana (pa tudi nekatera druga mesta) gostila nizozemskega kandidata za Nobelovo nagrado Ceesa Nootebooma, Islandca Sjóna, ki piše besedila za Bjork, nemškega pesnika in pisatelja Matthiasa Göritza, večkrat nagrajenega Kolumbijca Juana Gabriela Vásqueza ter srbskega kolumnista in esejista Teofila Pančića. V okviru Fabulinega Fokusa bo izšla tudi pretresljiva grafična zgodba Samire Kentrić, ki nosi naslov Pismo Adni in na preprost, a hkrati besedno in likovno močan način pripoveduje o stiskah beguncev na poti v Evropo.

Fabulo bosta spremljala tudi filmski (pogovor s Sjónom o Trierjevem filmu Plesalka v temi, za katerega je delal glasbo) in fotografski (razstava Simone Sassen, iz skupnega projekta s Ceesom Nooteboomom,Tumbe – grobovi pesnikov in mislecev) program. Seveda pa bodo Fabulo tradicionalno spremljali  Prozni mnogoboji, na katerih bo tudi letos z vami AirBeletrinino uredništvo.

O vseh najpomembnejših dogodkih vas bomo sproti obveščali tudi na AirBeletrini. Več o bogatem programu najdete na spletni strani http://www.festival-fabula.org/2016/ . Se vidimo na Fabuli!