AirBeletrina - Priročnik za preživetje na Eurobasketu
Kolumna 4. 9. 2013

Priročnik za preživetje na Eurobasketu

Če imate v teh norih dneh čas, da se ukvarjate z literaturo in na portalu AirBeletrina brskate za svežimi teksti Katje Perat ali Aljoše Harlamova, je bolj ali manj jasno, da ste med svojim obsedenim intelektualnim udejstvovanjem zamudili opaziti, da je Slovenijo 4. septembra (danes!) potresel največji športni dogodek v njeni zgodovini.

vojnovic_cb

Vam v prid sicer govori podatek, da se nobena od tisoč sedemstodvainšestdesetih marketinških akcij, ki so ta dogodek napovedovale in promovirale, ni niti poskušala pretihotapiti med vrstice poljskih postmodernističnih romanov, kamor je zadnje mesece poniknilo vaše socialno življenje, a vas to ne opravičuje pred dejstvom, da ste te romane brali in da ste bili zaradi tega prepričani, da ste bolj imenitni od imetnikov Mercatorjeve Pika kartice in lastnikov prikolic v kampu Valkanela.

 

Ampak saj vas razumem. Za razliko od preostalih dveh milijonov sodržavljanov vi pač ne pristajate na to, da bi bilo vaše preživetje odvisno od tega, ali bo vam neznani mladenič po imenu Goran Dragić v smešni fluorescentno zeleni opravi usnjeno kroglo (mimogrede, reče se ji žoga) rdeče barve v velikosti lubenice spravil skozi železni obroč (velikosti malo večje lubenice) pritrjen na stekleno površino (velikost meter in pol krat meter).

 

Vas to pač sploh ne zanima, saj v prehajanju žoge skozi obroč ni prav nič metafizičnega. Je le fizično, in ker je fizično, je tudi potno, in ker je potno, je tudi smrdljivo, in ker je smrdljivo, je tudi umazano, in ker je umazano, je tudi nezdravo, in ker je nezdravo, je tudi nevarno, in ker je nevarno … No, kakorkoli že, je brez veze in vas ne zanima.

 

Kar se mene tiče, vas v tem nezanimanju povsem podpiram in vas na tem posvečenem mestu nikakor ne bi nadlegoval s tako banalnimi in posvetnimi stvarmi, kot je to košarka.

 

Še več, pri polni zavesti prisegam, da to delam le na izrecno željo urednice Mance, ki si je mojega teksta zaželela v skrajni privoščljivosti in meni nedoumljivi želji, da bi Eurobasket skalil duševni mir tudi tistih najtrdovratnejših ignorantov, ki ne le da gledajo Pisave, ampak jih gledajo celo takrat, ko na drugem programu Boštjan Nachbarmeče prosti met za izenačenje v zadnji minuti tekme s Hrvaško.

 

Če sem prav razumel, sem po njenem mnenju edini pisatelj v Sloveniji, ki si upa staviti več kot pet evrov na to, da pri košarki ni ofsajda. Po mojih izkušnjah bi si to drznil vsaj še Esad Babačić, pa tudi z Matjažem Pikalom sem bil nekoč na košarkarski tekmi v Stožicah in mu ni bilo treba razlagati, da plesne točke med timeouti ne prinašajo točk domači ekipi.

 

A ta nehvaležna naloga, da zadrgnjenim raziskovalcem intertekstualnih vsebin pojasnim, kaj je to Evropsko košarkarsko prvenstvo, zakaj, hudička, se mora letos odvijati v Sloveniji (in to celo v času, ko v Portorožu poteka vsakoletni Festival slovenskega filma!!!) in kako ga preživeti, je torej padla name.

 

V ta žlahtni namen sem se odločil prispevati odgovore na deset (10) najpogostejših vprašanj, ki si jih običajno zastavlja človek, ki zna našteti toliko košarkarjev, kolikor zna povprečen košarkar našteti koroških pesnic srednje generacije:

 

Koliko davkoplačevalskega denarja bomo zapravili za Eurobasket?

Odgovor na to vprašanje najdete na forumu Financ pod novicama o dokapitalizaciji Nove Ljubljanske Banke in novem bloku Termoelektrarne Šoštanj. Pred branjem se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Ali lahko Eurobasket ustavi prodajo kuharic in knjig za samopomoč in s tem ogrozi obstoj slovenskih knjigarn?

Lahko, a to ni njegov osnovni cilj. Organizatorji so tudi zagotovili, da si bodo prizadevali za celostno rešitev problema.

 

Ali je trener slovenske reprezentance Božidar Maljković čefur?

O tem bo odločal strokovni svet Košarkarske zveze Slovenije na podlagi števila zmag na Eurobasketu.

 

Kaj misli Peter Vilfan, ko pred začetkom tekme reče, da je žoga okrogla?

Da naši nimajo niti teoretičnih možnosti za zmago proti Španiji, a naj gledalci vseeno ohranijo vero v čudež in iz vljudnosti pogledajo tekmo do konca.

 

Ali si sme igralec, ko sedi na klopi za rezervne igralce, krajšati čas z branjem novega romana Boruta Goloba?

Vodstvo slovenske reprezentance v sodelovanju z JAK-om in Študentsko založbo za branje na klopi priporoča kratke zgodbe Dušana Čatra in poezijo Aleša Štegra.  

 

Je Mirza Begić naredil vrata stolnice ali kipe na Mesarskem mostu?

Na Ministrstvu za kulturo zatrjujejo, da so Begiću po podpisu donosne pogodbe z Real Madridom nemudoma prenehali plačevati prispevke.

 

Kdaj sodnik dosodi igralcu tehnično napako?

Kadar igralec sodniku zašepeta stavek iz sodobnega slovenskega romana.

 

Ali je dovoljeno obmetavati sodnika s knjigami pisateljev, ki niso člani slovenskega PEN-a?

Da. Ni pa dovoljeno obmetavati sodnika s knjigami članov PEN-a, ki niso pisatelji, ker bi bila lahko Drago Jančar in Niko Grafenauer užaljena in bi lahko Dimitrij Rupel protestno izstopil iz FIBA Europe.

 

Zakaj med polčasom tekem na Eurobasketu članice navijaških plesnih skupin ne bodo prebirale odlomkov iz knjige Milana Kleča?

Projekt ni dobil zadostnega števila točk na razpisu Ministrstva za kulturo, ker je po raziskavi javnega mnenja, ki jo je za POP TV opravila Ninamedia, plesalkam bolj všeč slog Vlada Žabota.

 

Ali nam lahko trojka prinese medaljo na Eurobasketu?

S tem zapletenim filozofskim vprašanjem se intenzivno ukvarjata tudi Alenka Bratušek in Uroš Čufer, odgovor pa bo prinesel čas.

 Fotografija: Študentska založba (Goran Vojnović)