AirBeletrina - Prvi uvodnik
Panorama 7. 12. 2013

Prvi uvodnik

Ilustracija: Ana Baraga

Dobrodošli na novi spletni strani.

Ko je AirBeletrina nastala, se je zdela ideja o spletnem mediju, ki se bo ukvarjal s kulturnimi temami, skoraj utopična. To so bili še časi, ko je bila brezžična povezava s spletom redkost. Časi, ko je veljalo, da spleta ne moremo jemati resno, saj ne nosi pomembnosti tiskanega medija, za katerim stoji odgovorno uredništvo z izurjenimi profesionalci. Na spletu so objavljali amaterji, ki jim ni uspelo prodreti na posvečene in tehtne strani časopisov. In kako bi umetnost in kultura z vso svojo vzvišenostjo lahko našli svoj prostor na spletu? Ne pristajata na število klikov in ni jima mar za hitrost objave. Kako oblikovati medij, ki bo umetnost in kulturo lahko posredoval v novi formi?

Skupaj s trzajočim razvojem spleta je tudi AirBeletrina nekoliko begala. Nikoli ni skušala konkurirati resnim medijem, ampak je bila povsem zadovoljna s svojo marginalnostjo in z majhnim, a zvestim številom bralcev. Z leti pa je spoj spletne komunikativnosti in časopisne tehtnosti postajal vedno bolj organski. In čedalje bolj organsko je naraščalo tudi število bralcev.

Uredniška politika je postajala jasnejša: objavljati želimo kakovostne in poglobljene članke, ki jih vodi življenjskost. Nočemo se zapirati v slonokoščeni stolp umetnosti. Ne zanima nas intelektualna vzvišenost. Želimo pokazati, kako se kultura in družba prepletata, ter opominjati, kako klavrna bi bila naša življenja brez umetnosti. Raje imamo dobre članke od slabih. Raje smo zabavni kot dolgočasni. Spletni medij ima svoje zakonitosti, a jih lahko pustimo ob strani, če je le vsebina, ki jo ponuja, dovolj dobra. Vse se začne in konča pri članku.

Upamo, da boste na AirBeletrini še naprej lahko našli članke, ki bodo vredni vašega branja – od začetka do konca.

Uredništvo

Manca G. Renko
Aljoša Harlamov
Matjaž Juren Zaza
Katja Perat

 

Pripis: Stran, na kateri se trenutno nahajate, še ni (do)končna, temveč je le osnovna različica nastajajočega spletišča. Nekaj tednov se bo oblikovno in vsebinsko še posodabljala. V tem času bomo veseli tudi vaših komentarjev. Kakšna je stran do vas, bralcev, ki ste najpomembnejši del AirBeletrine? Se znajdete? Je branje prijetno in klikanje funkcionalno? Se na strani dobro počutite? Veseli bomo pripomb ter nasvetov.