AirBeletrina - V deželi na sončni strani Alp še naprej cvetijo kriminalke
Seznami 25. 6. 2021

V deželi na sončni strani Alp še naprej cvetijo kriminalke

Televizijska serija Primeri inšpektorja Vrenka, nastala po kriminalnih romanih Avgusta Demšarja.

Slovenska kriminalka še naprej doživlja razcvet. Vsako leto se pojavljajo nove avtorice in avtorji, zločince lovijo novi kriminalni inšpektorji, snemajo se nove televizijske serije, vznikajo nove prodajne uspešnice. Tako je tudi letos, pričakujemo lahko, da bo to poletje na vrhu seznama najbolj prodajanih knjig na Slovenskem kraljevala katera od domačih kriminalk. Poiskali smo deset slovenskih knjig tega žanra različnih avtorjev, ki so izšle v zadnjih letih, in vam jih predlagamo za poletno branje.

Mojca Širok: Evidenca

Mladinska knjiga, Ljubljana 2021

Novinarka Mojca Širok, ki je bralce pred nekaj leti navdušila s kriminalko Pogodba, je napisala novo knjigo v načrtovani trilogiji. Gre za kriminalko z naslovom Evidenca, v kateri pojav trupla sredi Ljubljane sproži preiskavo pranja denarja sicilijanske mafije v posojilnicah slovenskih igralnic. Preiskava je zaupana izkušenemu kriminalistu, v razkrivanje ozadja umora, v katero je vpletena tudi prodorna televizijska novinarka, pa se neizprosno podajo trije mladi novinarji spletnega portala.

 

 

Irena Svetek: Rdeča kapica

Beletrina, Ljubljana 2021

V žanru kriminalk se po novem preizkuša tudi Irena Svetek. Kriminalistično preiskavo umora trinajstletne deklice v njenem romanu Rdeča kapica usmerja okrožni državni tožilec Mio Aurelli, pot do resnice pa ga vodi v majhno mesto na jugu Srbije, kjer je bila pred leti na krut način umorjena mlada ženska. Rdeča kapica je prvi roman v seriji, v kateri kot glavni lik nastopa Mio Aurelli, zasvojenec z igrami na srečo.

 

 

 

Mirt Komel: Detektiv Dante

Goga, Novo mesto 2021

Mirt Komel je še en slovenski pisatelj, ki se je lotil ustvarjanja kriminalne serije z istim kriminalistom v glavni vlogi. To pot Erik Tlomm razrešuje tri umore v Novi Gorici. Roman velja za nekakšen prequel Medsočja, prvega Komelovega kriminalnega romana, pripovedovan pa je s perspektive njegovega sodelavca. In medtem ko je bil pri Medsočju očitna referenca Twin Peaks, dobimo v Detektivu Danteju vpogled v razvoj detektivskega žanra.

 

 

 

Tadej Golob: Virus

Goga, Novo mesto 2020

Kriminalista Tarasa Birso so bralci dodobra spoznali že v prejšnjih Golobovih kriminalkah. V četrti knjigi, ko deželo pod Alpami zajame epidemija virusa, v kleti dolenjske zidanice najdejo v cvičku plavajoče truplo. Birsa z ekipo kmalu ugotovi, da je na delu serijski morilec, toda kakšna je povezava med žrtvami, ki so raztresene na različnih koncih Slovenije? Virus je v tem primeru glavna metafora romana, kroji pa tudi vsakdanjo realnost.

 

 

 

Marko Radmilovič: Kolesar

Beletrina, Ljubljana 2020

Radmilovič je navdih za to kriminalko, ki ni ravno klasična, našel v slovenski polpretekli zgodovini, saj se naslanja na usodo slovenskega interniranca Janeza Godca. Osrednja oseba romana je zgodovinar Kreps, ki mu je človek, ki kmalu potem umre nasilne smrti, zaupal ključe stanovanja. Kriminalka je torej po vsebini slovenska, prav tako pa je avtohton način reševanja primera.

 

 

 

Avgust Demšar: Cerkev

Pivec, Maribor 2020

Gre za deveti kriminalni roman Avgusta Demšarja s kriminalističnim inšpektorjem Martinom Vrenkom v glavni vlogi. To pot je umorjen škof, ki naj bi bil povezan s finančnimi mahinacijami mariborske nadškofije, kriminalist pa se mora preko takih in drugačnih dejstev in indicev prebiti do odgovora na vprašanje, kdo je storilec tega kriminalnega dejanja.

 

 

 

Peter Čeferin, Vasja Jager: Sodni dnevi

Mladinska knjiga, Ljubljana 2020

Pri tej kriminalki je moči združil zanimiv tandem – novinar Vasja Jager, ki se posveča raznim političnim in kriminalnim temam, ter legendarni slovenski odvetnik Peter Čeferin. Začne se z umorom slovenskega bogataša, čigar truplo najdejo v počitniški vili v Črni gori. Sum pade na njegovega mladega ljubimca. Fantovo obrambo prevzame odvetnik Melik, ki verjame, da je mladenič nedolžen, čeprav marsikaj kaže prav v njegovo smer. Odlika te napete zgodbe s političnim pridihom je, da pokaže potek sodnega procesa z odvetnikove perspektive.

 

 

Slavko Pregl: Prodajalci megle

Litera, Maribor 2020

Pisatelj Slavko Pregl se je v kriminalki Prodajalci megle podal v svet ponarejanja in preprodaje umetniških del. Glavni lik, slovenski intelektualec, bivši urednik, se pridruži umetniški galeriji in se začne ukvarjati s prodajo slik. Ko naleti na milijone vredno sliko Velazqueza (Prodajalec vode), se mu nehote zgodi, da vstopi v svet kriminala, ponarejanja likovnih del, razkrivanja mednarodnih kriminalnih omrežij in kulturnega tajkunstva. Napeta knjiga mimogrede pokaže ogledalo tudi marsikaterim anomalijam slovenske družbe.

 

 

Igor Karlovšek: Sodišče

Miš, Dob 2020

Igor Karlovšek že dlje časa piše zgodbe, ki imajo v svojem jedru zločin, označujejo pa ga kot enega najvidnejših piscev slovenske tranzicijske kriminalke. V ta žanr spada tudi roman Sodišče. Tik po osamosvojitvi je zakotni slovenski kraj, Jurklošter, prizorišče surovega strelskega obračuna. Proces proti obdolžencu traja kar 20 let in kljub odvetnikovim naporom je obsojen. Roman govori o slovenski stvarnosti, predvsem o delovanju sodstva, denacionalizacijskih vprašanjih, sistemski korupciji, bančnih luknjah. Pri tem je v središču avtorjevega zanimanja posameznik, ki zdrsne v uničujoče kolesje nekega sistema.

 

Tone Frelih: Skesanec

Studio Print, Ljubljana 2019

Filmolog in pisatelj Tone Frelih ima za sabo že kar dolgo kilometrino pisanja kriminalk, Skesanec je že njegova sedma po vrsti v zbirki Umori. Gre za politično kriminalko po slovensko, kot opozarja že podnaslov. Nasilne smrti umreta »skesanec« Stane Kožar in njegova partnerka Tanja Gaber. Sledijo nerazumne poteze enega od ministrov, kar je morda znak, da se za umorom skrivajo nedovoljeni finančni posli. Sproži se tudi vrsta skrivnostnih dogodkov, laži in osebnih tragedij.