AirBeletrina - V OFSAJDU: AirBeletrinina kulturniška fuzbal stavnica
Panorama 12. 6. 2014

V OFSAJDU: AirBeletrinina kulturniška fuzbal stavnica

Ofsajd (vir: footballrefereeing.blogspot.com)

Danes zvečer se s tekmo med domačo Brazilijo in sosedo Hrvaško pričenja 20. svetovno prvenstvo v nogometu, mi pa AirBeletrinino mundialsko rubriko V OFSAJDU odpiramo s kulturniško anketo oziroma stavnico. Jap, prav ste prebrali: kulturniki, ki spremljajo fuzbal. Kdo navija za koga? Kdo je največji žogobrcar vseh časov? Kako bo videti idealno finale? Na ta in še katero vprašanje so odgovorili kulturni navijači: esejist Mitja Čander, modna oblikovalka Sanja Grcić, pisun Aljoša Harlamov, pisateljica Nataša Kramberger, kritičarka Mojca Pišek, publicistka Manca G. Renko, pisatelj Gregor Rozman, pisatelj/režiser Goran Vojnović, kritik Urban Vovk in pesnik Uroš Zupan.

A še pred tem naj bo ena stvar jasna: fuzbal ja, FIFA fakof.

 

 

Mitja Čander (vir: LUD Literatura)

IME IN PRIIMEK: Mitja Čander

NAVIJAM ZA (KLUB & REPREZENTANCA): NK Maribor, na svetovnem prvenstvu Nemčija, pa tudi Hrvaška in BIH.

MOJ NAJLJUBŠI NOGOMETAŠ: /

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ TA TRENUTEK JE: Messi

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV JE: Maradona

SVETOVNO PRVENSTVO BOM SPREMLJAL/A: Seveda, koderkoli bo mogoče.

NA SP 2014 BOM NAVIJAL/A ZA: Nemčija, Hrvaška in BiH.

IDEALNI FINALE: Brazilija : Nemčija 2:3

SVETOVNI PRVAK 2014 BO: Nemčija

 

Sanja Grcić (selfie)

IME IN PRIIMEK: Sanja Grcić

NAVIJAM ZA (KLUB & REPREZENTANCA): AC Milan, Italija

MOJ NAJLJUBŠI NOGOMETAŠ: Filippo Pippo Inzaghi

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ TA TRENUTEK JE: Andrea Pirlo

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV JE: Filippo Pippo Inzaghi

SVETOVNO PRVENSTVO BOM SPREMLJAL/A: Malo doma s prijatelji, malo v gostilni z znanci, na delovnem mestu s sodelavci – prav ta mesec snemamo novi slovenski horor film Idila.

NA SP 2014 BOM NAVIJAL/A ZA: Italijo, pa še za Bosno, dokler ne sreča Italije.

IDEALNI FINALE: Italija : Urugvaj

SVETOVNI PRVAK 2014 BO: Letos pa res nimam napovedi, ne vem, zakaj, ampak se mi zdi, da bo nek hecen razplet. Kandidatov je veliko, od standardnih favoritov – Brazilija, Španija, Argentina; preko standardnih nikoli-jih-ne-odpiši – Nemčija, Francija, Italija, in seveda do nestandardnih možnih presenečenj – Urugvaj, Nigerija ali celo Bosna (to že malo sanjam).

 

Aljoša Harlamov (foto: Maja Metličar)

IME IN PRIIMEK: Aljoša Harlamov

NAVIJAM ZA (KLUB & REPREZENTANCA): Bayern München in Nemčija. Poleg Slovenije, se razume.

MOJ NAJLJUBŠI NOGOMETAŠ: Trenutno Schweini, Lahm in Ribery. Pa Kampl. Nekoč Klinsmann in Bierhoff.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ TA TRENUTEK JE: Ronaldo. Messi ima eksplozivnost, ampak Ronaldo ima vse.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV JE: Zinedine Zidane. Genij. Tako v dobrem kot slabem.

SVETOVNO PRVENSTVO BOM SPREMLJAL/A: Večinoma doma, ob bratih in fotru. Glasno in živčno. Ob pivu in čipsu. In včasih kakavu – tekme bojo precej pozno.

NA SP 2014 BOM NAVIJAL/A ZA: Nemčijo, se razume. Malo tudi na Italijo, zaradi bratov; pa še na kakšnega autsajderja, recimo Japonsko, ker dosti igralcev spremljam v Bundesligi; pa BiH in Belgijo, ker znajo igrati dober nogomet; pa Mehiko zaradi kolega … Prvenstvo je dolgo in samo ena reprezentanca je premalo.

IDEALNI FINALE: Nemčija : Španija 3:0, da jim Nemci vrnejo z obrestmi in da se konča španska vladavina.

SVETOVNI PRVAK 2014 BO: Nemčija. Niso v neki blazni formi, Pep je uničil Bayern, Reus se je poškodoval … Ampak kakšen navijač pa bi bil, če ne bi verjel?

 

Nataša Kramberger (foto: Daniele Croci)

IME IN PRIIMEK: Nataša Kramberger

NAVIJAM ZA (KLUB & REPREZENTANCA): Blau Weiss Berolina Mitte in reprezentanca Sans Papiers.

MOJ NAJLJUBŠI NOGOMETAŠ: Mah, ne vem; v živo so me nekoč zelo očarali Thierry Henry, ker je letel ko mlado žrebe, Alessandro del Piero, ker se mi je zdel bister, kot se mi zdaj zdi bister Claudio Marchisio, Messi, ker je ko ena buha, da je užitek sledit, simpatična se mi zdita tudi Chiellini in Barzagli, Zlatan Ibrahimović mi gre malo na jetra, ampak ignorirat ga ne morem, neko posebno spoštovanje gojim do Ryana Giggsa … Evo, potem pa pomislim na neke številke in mi postane slabo … Tako nekako.  

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ TA TRENUTEK JE: Conchita Wurst?

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV JE: Ne vem. Meni je bil všeč »labod iz Utrechta«, haha, že zaradi nadimka.

SVETOVNO PRVENSTVO BOM SPREMLJAL/A: S težkim srcem se odpovedujem, popolnoma. Iz vsega srca upam, da se bo zgodil čudež in bodo Brazilci ustavili to šarado. Žilavim protestnikom, žalostnim favelam in divjim klateškim psom gre vsa moja podpora.

NA SP 2014 BOM NAVIJAL/A ZA: Žilave protestnike, žalostne favele in divje klateške pse.

IDEALNI FINALE: Zaradi bojkota glavnega lučkarja stadion ostane v temi, glavni sponzor popizdi, urgira in naredi, da se odpre Zemlja, v prvo razpoko pade Blatter, ki bi se od blamaže že samodejno najraje vdrl v zemljo, a ne upa, ker je prpa, v drugo razpoko padejo kamere za ofsajd, v tretjo pa družno: Shakira, VIP tribuna in tropski komarji. Potem pride minuta molka, finalista družno razpustita svetovni parlament in policisti ob vhodu v stadion se spomnijo, da so sinovi svojih mater, odložijo orožje in brcnejo žogo na drugo stran.

SVETOVNI PRVAK 2014 BO: Sistem, se bojim, vsemu navkljub.

 

Mojca Pišek (foto: Welt Meister)

IME IN PRIIMEK: Mojca Pišek

NAVIJAM ZA (KLUB & REPREZENTANCA): Klubski nogomet spremljam kampanjsko, ampak ko gre zares: Chelsea. V Italiji AC Milan, v Nemčiji Bayern. Sicer Nemčija, Italija, Anglija, nekako v tem vrstnem redu.

MOJ NAJLJUBŠI NOGOMETAŠ: Mario Balotelli, jackass. Mario Gomez, badass.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ TA TRENUTEK JE: Ronaldo, love to hate him.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV JE: Romario. Zlate noge, jebeš zlato žogo. Perfektno obvladovanje materije, po moje celo antimaterije. Fenica celotne zlate brazilske generacije 1994 – leto moje nogometne inavguracije.

SVETOVNO PRVENSTVO BOM SPREMLJAL/A: S Paninijevim notesnikom, v katerem so že skicirani zmerni do resnejši popravki bioritma.

NA SP 2014 BOM NAVIJAL/A ZA: Za Angleže, ker so se mi zasmilili po vsem tem norčevanju, ki so jim ga v zadnjih mesecih namenili na Otoku. Za Elf & Azzure. Pa za BiH. Za kakšno azijsko/afriško presenečenje ali vsaj za novega Rogerja Millo. Če bo sreča mila Latinski Ameriki, naj bo Urugvaju.

IDEALNI FINALE: Nemčija/Italija : Španija. Ne branim se niti ideje, da Špance nalomijo Južnoameričani.

SVETOVNI PRVAK 2014 BO: Nemčija. Končno.

 

Manca G. Renko (foto: Miran Juršič)

IME IN PRIIMEK: Manca G. Renko

NAVIJAM ZA (KLUB & REPREZENTANCA): Arsenal. K temu je pripomogla tudi knjiga Nicka Hornbyja Fever Pitch: A Fan’s Life. V bistvu nisem zelo resna navijačica, priznam. Reprezentanca? Odločam se glede na nasprotnika, obstajajo pa splošna pravila. Nikoli ne navijaj za Švico (a kdo res lahko navija za Švico?). Ne navijaj za Nemčijo. Ne navijaj za Francijo, razen če igra proti Nemčiji. Pretvarjaj se, da ti gredo Italijani na živce, da jih preziraš, čeprav jih imaš na skrivaj rada, še več, globoko v sebi navijaš zanje. Navijanje je vedno politično. Aja, še to: všeč mi je oranžna barva dresov Slonokoščene obale. Njih imam rada. Najlepše drese bosta imeli letos reprezentanci Gane in Kameruna. Recimo, da navijam za Gano, ok?

MOJ NAJLJUBŠI NOGOMETAŠ: Matthias Sindelar. V mit ovit nogometni vitez.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ TA TRENUTEK JE: Christiano Ronaldo? Dopade se mi na podoben način kot Italijani.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV JE: Vseh časov? Joj, ne vem.

SVETOVNO PRVENSTVO BOM SPREMLJAL/A: Občasno. Tekme, kjer se bom lahko ideološko opredelila in zganjala vsaj malo kulturnega boja.

NA SP 2014 BOM NAVIJAL/A ZA: Gano, Slonokoščeno obalo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino (potihoma še za Anglijo in Italijo).

IDEALNI FINALE: Slonokoščena obala : Francija / Hrvaška : Anglija

SVETOVNI PRVAK 2014 BO: Italija

 

Gregor Rozman (foto: Janez Pelko)

IME IN PRIIMEK: Gregor Rozman

NAVIJAM ZA (KLUB & REPREZENTANCA): Arsenal & Slovenija

MOJ NAJLJUBŠI NOGOMETAŠ: Thierry Henry

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ TA TRENUTEK JE: Leonel Messi. Čeprav ni v formi. Čeprav v reprezentanci še ni pustil pečata. Čeprav smo se Pepčkovega pepčka prenajedli in se nam pogled nazaj, ko je bila tika-taka na višku ter jo je bilo užitek spremljati, ne zdi nič posebnega, pa se poskušajmo spomniti svojih občutkov takrat. Gledali smo najlepši nogomet v vsej zgodovini. Zabeležil je najmanj sto Maradoninih prodorov s svetovnega prvenstva v Mehiki. Toda, kot bi rekel kakšen strašen jebač, tudi lepih žensk se enkrat naveličaš, če si jih imel veliko. Zato danes vsi sovražimo ta pigmejski ofenzivni bunker. Naslednji po kvaliteti ta trenutek je Gareth Bale. Kakšna hitrost, moč, srčnost in točnost! Če bi Valižan namesto »Kristine« prodiral po levi strani, kjer je njegovo mesto, bi Real lažje dobival tekme in štel lovorike. Pa je po desnem krilu odločil finale Lige prvakov, kaj je pa storil tisti, ki so ga vsi gledali? Nič! Zadel z enajstmetrovke za 4:1. Moja sedemdesetletna soseda bi ga zabila, tudi če bi jo ob dveh ponoči zbudili. Uganili ste. Christiana Ronalda med najboljše nogometaše ne štejem. Igralcev, ki se ne podrejajo ekipi, preprosto ne vidim. Njegova sebična igra in odurno narcistično vedenje zavirata tehnične sposobnosti igralca ter taktične načrte ekipe. Naj se raje poslovi in odide v finančnega izgubarja, ki svoje konte krpa z denacionaliziranim premoženjem uspavanih ljudstev tretjega sveta.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV JE: Zinedine Zidane. Če Leonelu Messiju pred koncem igralske kariere uspe osvojiti naslov svetovnega prvaka, dajem prednost njemu pred Zizoujem.

SVETOVNO PRVENSTVO BOM SPREMLJAL/A: Večinoma doma, na sedežni. Včasih s prijatelji v mestu ali pa pri meni, kjer imamo na voljo velik zaslon in dobro ločljivost. Sicer pa je najboljše tekme najbolje gledati v samoti, saj več odneseš. Tekme, ob katerih srce še posebej bije za eno od enajsteric, pa je najbolje doživeti v družbi. Glede na to, da je moj Arsenal zadnje desetletje doživljal razočaranja, in se ga je prijel vzdevek »Naslednja sezona«, ter da sem zelo strasten navijač, poraze lažje prenašam v družbi. Tudi srce takrat ne kaže pretiranega napora. Nasvet: če ste šele začeli spremljati nogomet, ne izberite najljubšega kluba ali reprezentance. Navijajte za igro, za nogomet in baletna rapsodija v zelenem bo kmalu osvojila vaše srce.

NA SP 2014 BOM NAVIJAL/A ZA: Reprezentanci, ki se bosta najverjetneje poslovili že po predtekmovanju: Anglijo ter Bosno in Hercegovino. V srce sem Anglijo »fasal« v drugi polovici osemdesetih let, ko sem šele spoznaval nogomet ter kot otrok na ZX Spectrum in Comodorre 64 nabijal igrice, ki so bile vse programirane s pridihom angleških nogometnih divizij ter igralcev. Moja prva domača reprezentanca je bila takrat seveda Jugoslavija. Če bi država ostala skupaj, bi bila kmalu svetovni prvak, podobno kot danes Španci, saj smo imeli izjemno generacijo. Žal se je podleglo nacionalističnim in verskim nestrpnežem. Če se izrazim v liričnem jeziku: Poćelo u Jajcu, krenulo u kurac i završilo u pički materini! Naj bo torej moja Jugoslavija na tem prvenstvu Bosna in Hercegovina! In še ironična zanimivost; konec izjemne nogometne tekme se je začel prav z nogometom, namreč v neredih leta 1990 na nogometni tekmi v Zagrebu med Dinamom in Crveno zvezdo, ki jo nekateri svetovni mediji proglašajo za eno od petih znamenitih športnih prireditev, ki so spremenile svet .

IDEALNI FINALE: Po volji, duhu in moči igralcev – nadčloveški, južnoameriški finale, torej pravi derbi. Katere druge reprezentance so še v mojih mislih? Odgovarjam spodaj.

SVETOVNI PRVAK 2014 BO: V nogometu je poleg tehnične in taktične učinkovitosti ogromno psihologije. Mislim, da bo nogometaše stimulirala »stiska« naroda, ki na ulicah protestira proti nogometni organizaciji, ki za revne otroke v Afriki, Aziji in Južni Ameriki stori več kot anglosaksonske imperialistične velesile skupaj, ter da bo prevladalo pozitivno prepričanje med pogledom na prihodke prvenstva v državnem proračunu. Preplačani nogometaši, ki se kalijo v kotlu neoliberalizma, nas bodo morali prepričati, da so pozabili na svoje bančne račune in postali častni bojevniki ter prinašalci luči! Približno pol tisočletja kasneje prihajajo svetovni prvaki Španci, za njimi Portugalci in drugi konkvistadorji. Nogometaši porazov ne bodo plačevali s svojimi življenji, saj v džungelski Braziliji ni Inkovske tradicije, bodo pa favoriti enaki. V Južno Ameriko po svoje zlato prihajajo še Argentina, Nemčija, Brazilija, Italija, Anglija, Urugvaj, Francija, Nizozemska in Belgija.

 

Goran Vojnović (foto: Barbara Culiberg)

IME IN PRIIMEK: Goran Vojnović

NAVIJAM ZA (KLUB & REPREZENTANCA): Barcelona & Argentina.

MOJ NAJLJUBŠI NOGOMETAŠ: Messi. Če bi Luis Suarez ne igral za Liverpool, bi bil kar resna konkurenca. Doslej so to vlogo igrali še Riquelme, Ronaldhino, Figo, Jorginho, Stojković in Maradona.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ TA TRENUTEK JE: Messi. Srce glavi ne pusti napisati drugega imena, četudi je bil pofelšani Leo zadnjih nekaj mesecev za nasprotnikov gol tako nevaren kot Chealsea, ko ima na nasprotnikovi polovici osamljeni Torres slab dan.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV JE: Diego Armando Maradona.

SVETOVNO PRVENSTVO BOM SPREMLJAL/A: Vedno in povsod.

NA SP 2014 BOM NAVIJAL/A NA: Argentino & Bosno. Za prve zaradi Messija pa tudi zaradi Maradone, Riquelmeja in Verona, za Bosno pa onako, iz čejfa. Pa zaradi Ivice Osima in Safeta Sušića.  

IDEALNI FINALE: Bosna vs. Argentina. Sodnik Skomina. Seppa Blatterja zadane kap, ko v 53. minuti tekme, pri rezultatu 2:2, na stadion vdrejo protestniki iz sosednjih favel.

SVETOVNI PRVAK 2014 BO: Po petem velikem pivu rečem Bosna. Če spijem kakšnega manj, rečem Argentina. Če trezen ugibam, rečem Brazilija ali Španija. Če bi moral stavit sto evrov, bi jih stavil na Nemčijo.

 

Urban Vovk

IME IN PRIIMEK: Urban Vovk

NAVIJAM ZA (KLUB & REPREZENTANCA): Milan / Italija. Že od prvenstva v Španiji ’82.

MOJ NAJLJUBŠI NOGOMETAŠ: Paolo Maldini. Od še aktivnih igralcev Buffon in Pirlo.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ TA TRENUTEK JE: Zlatan Ibrahimović

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV JE: Roberto Baggio. Oprostim mu celo zgrešeni penal v finalu SP 1994.

SVETOVNO PRVENSTVO BOM SPREMLJAL/A: Doma. Ker sem nočna ptica, mi SP na ameriški celini ustreza veliko bolj kot jutranje tekme, ki so se igrale v Aziji.

NA SP 2014 BOM NAVIJAL/A ZA: Italijo, malo pa tudi za druge sosede, Hrvate, če ne bodo spet zoprno prepotentni. Od »avtsajderjev« za Kolumbijo.

IDEALNI FINALE: Je odgovor sploh še potreben? Hrvaška : Italija.

SVETOVNI PRVAK 2014 BO: Stavim na Urugvaj. Predvsem pa si želim, da bi novi svetovni prvak do naslova prišel z več kot osmimi doseženimi goli, kolikor so jih s svojim bunkerjem na napadalni polovici na zadnjem SP zmogli doseči Španci.

 

Uroš Zupan

IME IN PRIIMEK: Uroš Zupan

NAVIJAM ZA (KLUB & REPREZENTANCA): Zares za nobenega in nobeno. Bolj simpatiziram z nekakšno Idejo nogometa, ki je napadalen in lep, če hočete. Odprt. Zanimiv za gledanje, tudi če nisi taktični fanatik in dežurni referent za štetje autov in prekrškov. Ta Ideja se seli iz kluba v klub in iz reprezentance v reprezentanco skoraj kot Heglov svetovni duh. Enkrat je tu, potem izgine, ponikne in se pojavi nekje drugje. Primeri iz zgodovine, ki se jih vsaj v obrisih spomnim: Brazilija 1970, Nizozemska 1974, Brazilija 1982, Ajax za časa Cruyffa, Real za časa Zinedina Zidana …

MOJ NAJLJUBŠI NOGOMETAŠ: Johan Cruyff iz prvotnega otroštva, Zinedine Zidane pa iz moje druge nogometne pomladi. Osemdeseta sem skoraj prešprical, ker so me zanimala mamila in rokenrol.

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ TA TRENUTEK JE: Luis Suarez

NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV JE: Johan Cruyff – Pitagora v kopačkah.

SVETOVNO PRVENSTVO BOM SPREMLJAL: Vse tekme. Če bo le mogoče. Povsod, kjer bo mogoče. Čeprav me vse skupaj precej skrbi, ker so tekme zelo pozno, jaz pa hodim zgodaj spat.

NA SP 2014 BOM NAVIJAL ZA: Za Idejo, ki sem jo omenil. Na prejšnjem prvenstvu v Južni Afriki je takšen nogomet igrala Nemčija. V osmini finala so izločili Angleže, v četrtfinalu Argentince. Potem pa so se prestrašili Špancev in Nemčija je obtičala v polfinalu in Ideja je bila poražena. Ne maram namreč potujočega pigmejskega pimpel cirkusa in igre z lažno devetko.

IDEALNI FINALE: Najboljša evropska in najboljša južnoameriška ekipa. Kdo to je, je seveda vprašanje.

SVETOVNI PRVAK 2014 BO: Nimam pojma. Krog potencialnih favoritov je precej širok. Tri južnoameriške reprezentance in še kakšna več iz Evrope. Je pa treba vedeti, da v Ameriki (Južna, Srednja, Severna) ni nikoli slavila evropska reprezentanca.