AirBeletrina - 10 knjig, ki jih priporoča Beletrinina knjigarnarka Ema Knific Korsika
Seznami 24. 6. 2022
Čas branja
Čas branja: 0 min

10 knjig, ki jih priporoča Beletrinina knjigarnarka Ema Knific Korsika

Poletje je pred vrati in s tem sezona počitniškega branja.Emo Knific Korsika, ki vodi Beletrinino knjigarno na Starem trgu v Ljubljani, smo prosili za seznam knjig, ki jih priporoča v branje med poletjem, pa tudi v ostalih letnih časih.

Damir Karakaš: Proslava (Beletrina, 2022, prevod Jurij Hudolin)

Knjiga o krajih, kjer se je čas na videz ustavil in kjer se na videz skoraj nič ne zgodi, pa vendar se med vrsticami tega izredno kratkega romana zgodi pravzaprav vse. Avtor je roman natipkal na pisalni stroj, kar je vplivalo na zgoščenost in preciznost teksta, pravo sladokusno branje.

Dijana Matković: Zakaj ne pišem (Cankarjeva založba, 2022)

Zakaj ne pišem je zgodba generacije, ki je ta do zdaj še ni imela. Matković skozi svojo perspektivo vstopa v polje širših družbenih vprašanj in v najboljši tradiciji potrjuje, da je osebno politično. Domišljena kombinacije avtofikcije in esejistike je zgodba, ki jo prebereš na dušek in v tebi odmeva še dolgo, potem ko jo odložiš.

Simona Semenič: Tri igre za punce (Beletrina, 2021)

Simona Semenič je za zbirko treh dram ti si čudež, ni to to in lepe vide lepo gorijo prejela letošnjo Cankarjevo nagrado za najboljše delo. Njene drame uprizarjajo doma in na tujem in je ena najpomembnejših dramskih pisateljic pri nas. V svojih delih tematizira patriarhat, telo, nasilje na telesom, in družbeno nasilje.

Goran Vojnović: Zbiralec strahov (Goga, 2022)

Vojnovič je v svoji zbirki esejev izdal sicer že objavljene tekste, ki pa v novi knjigi delujejo kot svojevrstna celota. Lucidni eseji, ki so mestoma zelo osebni, govorijo o univerzalnih zgodbah, dajejo nove uvide v čas in prostor, v katerem živimo, in so dokaz, da lahko v preteklosti najdemo odgovore za prihodnost.

Ana Svetel: Marmor (Beletrina, 2022)

Marmor je druga pesniška zbirka Ane Svetel, ki je uveljavljena pesnica, avtorica kratkih zgodb in literarna ustvarjalka. V svojih novi pesniški zbirki, ki je tematsko nekako razdeljena na več različnih ciklov, najdemo tudi pesmi, ki so posvečene geometrijskim likom. Iz njih veje hudomušnost, igrivost, prinašajo novo, svežo perspektivo. … Trikotnik ima zapestno uro / za eno luknjico preveč tesno zapeto / in nikoli se ne spomni svojih sanj. / Spi sam, /ker bi s svojimi tremi rezili zmeraj koga porezal.

Simone de Beauvoir: The Inseparables (Vintage Classics, 2021)

Izgubljeni roman velike avtorice, ki smo se ga lahko razveselili lansko leto in ga zaenkrat lahko beremo zgolj v angleščini, nas popelje v avtoričina formativna leta. Navdihujoče branje, z avtorico se podamo na ulice Pariza na začetku 20. stoletja, prinaša nov uvid tako v avtoričino odraščanje, je pa tudi zapis nekega časa, ki je že davno minil.

Sergej Lebedjev: Dežela pozabe (Beletrina, 2022, prevod Sara Špelec)

Gost letošnje Fabule je napisal roman, ki pripoveduje zgodbo o zamolčani zgodovini gulaga. V mojstrskem prevodu Sare Špelec lahko beremo o slepem Dedku Mraku, ki nosi težko skrivnost. Poetičen zapis, v katerem lahko skozi otroške oči beremo o grozljivem obdobju. Izjemno bralsko doživetje!

Katja Mihurko Poniž: Od lastnega glasu do lastne sobe (Beletrina, 2021)

Končno smo dočakali pregled literarnih ustvarjalk, od prvega teksta, ki mu je bilo pripisano žensko avtorstvo, pa do modernizma – Lastne sobe Virginie Woolf. Gre za pomembno delo, ki prinaša kronološki pregled ustvarjanja avtoric. Skupaj z razpravo in pomembnejšimi teksti lahko služi kot učni pripomoček oziroma referenca in navdih za branje in podrobnejše spoznavanje avtoric.

Svetlana Makarovič: Baladne pravljice (Cankarjeva založba, 2021)

Čudovita knjiga, v kateri je zbranih pet baladnih pravljic, je opremljena s še lepšimi ilustracijami Tine Dobrajc in Petra Škerla, ki se do popolnosti dopolnjujejo s strašnimi, grozljivimi, pretresljivimi zgodbami, zapisanimi že v davnih zgodbah in mitologiji. Svetlana Makarovič izbrano motiviko interpretira na svojstven način ter na ta način ponudi res neprecenljivo bralsko izkušnjo.

Irena Svetek: Beli volk (Beletrina, 2022)

Mio Aurelli je nazaj! Tokrat se prebija skoz mračna prostranstva slovanske mitologije in razrešuje umor, ki se je zgodil v Kočevskem rogu. Mojstrsko napisana kriminalka, ki je vse več kot to, bralca krepko zgrabi že v prvem poglavju. Za vse ljubitelje kriminalk in za tiste, ki to še želite postati.