AirBeletrina - AirBeletrinin podkast: beremo z Draženom Dragojevićem
Dražen Dragojević (Fotografija: Luka Volk) Dražen Dragojević (Fotografija: Luka Volk)
Podkast 22. 4. 2020
Čas poslušanja
Čas poslušanja: 23 min

AirBeletrinin podkast: beremo z Draženom Dragojevićem

Osnovno zadrego smo hitro rešili: kako v teh časih prečkati več občinskih in potem še dve državni meji, v Berlinu pobrati sogovornika, nato pa se ustaviti v Franciji, v kraju s tisoč prebivalci. Šlo je bolj po maslu, kot smo domnevali.

Tudi če je vsak skrit pod svojo odejo, se da z dobro knjigo daleč priti. Dražen Dragojević je kolega, ki je razpet med nemškim in slovenskim glavnim mestom in ki, kot pravi, deluje na relaciji kultura – teorija – mediji, ki koncipira – producira – komunicira – reflektira – kurira in moderira o temah, ki so povezane z literaturo – televizijo – odrom – galerijo – klubi – omrežji.

Z njim smo brali knjigo Opraviti z Eddyjem. Roman je delo Édouarda Louisa, enega najbolj izstopajočih francoskih avtorjev generacije, rojene v devetdesetih letih. Predvideno je bilo, da bo v začetku aprila gostoval v Cankarjevem domu, pa je koronavirus takrat že zaprl vrata vsem kulturnim ustanovam.

To pa ne pomeni, da so slovenski bralci ostali povsem na cedilu. Roman Opraviti z Eddyjem, je preveden v več kot trideset jezikov, po novem tudi v slovenščino. Izšel pa je v založbi Beletrina.

Tudi mi smo si za izhodišče pogovora vzeli točno tisto mesto, kamor se običajno postaviš, da odskočiš in se na glavo vržeš v roman: k zavihku. Nato pa smo premišljevanje razširili na teme, ki se sučejo okoli homofobije, zadevajo bolečino, pa tudi socialno in kulturno depriviligiranost. Že res, da smo v romanu prestavljeni v majhno skupnost na severu Francije, več kot tisoč kilometrov stran od Slovenije, a hkrati zelo neposredno zadeva vse nas, ne glede na to, kje živimo.

Édouard Louis (Fotografija: Arnaud Delrue)

Édouard Louis (Fotografija: Arnaud Delrue)

Opraviti z Eddyjem je roman o odraščanju v majhnem industrijskem kraju na severu Francije, v kraju brez milosti, kjer okolica potolče vse, kar je drugačno. Eddy, ki bo pozneje postal Édouard, se skuša prebiti skozi nasilje vrstnikov in družine pa tudi skozi strukturno nasilje, revščino, ki radikalno zaznamuje njegov obstoj. Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za avtobiografski roman, je podton vseskozi političen. Pripoveduje o tem, kaj pomeni biti deprivilegiran: v socialnem, kulturnem, spolnem ali ekonomskem smislu.

Knjigo Opraviti z Eddyjem Édouarda Louisa lahko kupite na tej povezavi.