AirBeletrina - AirBeletrinin podkast: beremo z Evo Mahkovic
Fotografija Eve Mahkovic, ki jo je objavila na svojem Facebook profilu. Fotografija Eve Mahkovic, ki jo je objavila na svojem Facebook profilu.
Podkast 17. 2. 2020
Čas poslušanja
Čas poslušanja: 18 min

AirBeletrinin podkast: beremo z Evo Mahkovic

Po dobre zgodbe se da zaviti tudi na družbena omrežja. Po dobre in kratke. Po dobre in z domišljijsko pregneteno zgodovino. Po dobre in z dnevnimi impresijami. Po dobre in z ljubeznijo do Fjodorja. Pa tudi z ljubeznijo do (visoke) mode. Po dobre in hudomušne. Po dobre in roza. Po dobre in takšne, ki s težo obremenijo ramena in glavo. Po dobre in z ambivalentnim odnosom do kreditne kartice.

Takšne vinjete na svojem facebook računu objavlja pisateljica in dramaturginja Eva Mahkovic. Lani jih je zajela v knjigo Na tak dan najbolj trpi mastercard.

Dan je praviloma že za njo, ko odpre svoj facebook, kje jo čaka prazna objava z avtomatiziranim sporočilom: »O čem razmišljaš, Eva?«

O čem torej razmišlja Eva, ko začne pisati? Ponavadi jo dan ali več grize kakšna misel, opazka o svetu, pogovor, ki ga je po naključju slišala na kavi …. Gnete pa tudi zgodbe o angleških kraljih in kraljicah, raznolikih svetnicah in drugi osebah, ki so krojile našo zgodovino. Z njih spiha prah, jih vzame za svoje in jih vrača v življenje.

Čeprav so vinjetni zapisi zgodbe o drugih in njej sami, pa ne nazadnje pripovedujejo o vseh nas.

Prisluhnite podkastu:

Kako pa zasije mastercard, ki je zajet v naslov Evine knjige? Med drugim je preprost, a težek simbol našega časa. Uresničuje želje in ustvarja nove. Tudi če denarja nimaš, ga imaš. Kot bi ga potegnil iz čarodejevega klobuka. Odnos do kreditne kartice ni dosti drugačen od odnosa do facebooka, raznolikih produktov našega časa, sebe. Ali ljubiš ali sovražiš.

Eva Mahkovic je pisateljica in dramaturginja, zaposlena v MGL. Je avtorica dramskega besedila Bobby in Boris, njene Mlade kraljice pa so bile tudi že postavljene na oder. Lani je izdala dve knjigi, ki ste pred tem nastajali na spletu: Vinjete Straholjubca (VigeVageKnjige), ki so izšle kot risoroman, so postale knjiga leta, in Na tak dan najbolj trpi mastercard (Beletrina), v katero je zajele objave na facebooku med decembrom 2016 in aprilom 2019.

Digitalno izdajo knjige Na tak dan najbolj trpi mastercard lahko kupite na tej povezavi.