AirBeletrina - AirBeletrinin podkast: beremo z Goranom Vojnovićem
Fotografija: Mankica Kranjec Fotografija: Mankica Kranjec
Podkast 9. 5. 2022
Čas poslušanja
Čas poslušanja: 25 min

AirBeletrinin podkast: beremo z Goranom Vojnovićem

V novem podkastu Goran Vojnović spregovori o tem, kako je nastajal strip, v katerem je upodobljen legendarni roman Pod svobodnim soncem.

Mogoče ste tudi vi med tistimi, ki se romana Pod svobodnim soncem, s podnaslovom: povest davnih dedov spominjate kot … neskončnega. V šolski knjižnici je bil med debelejšimi knjigami in prav zaradi tega se je marsikdo obotavljal, preden ga je vzel v roke. Ampak ta neskončnost je ob branju dobila drugo dimenzijo. V širine panonskega prostora se je dalo strniti ogromno življenja … in bojevanja … pa tudi idejo o svobodi.

Prav ta roman, ki ga je pred več kot 100 leti mojstrsko napisal Fran Saleški Finžgar, je bil podlaga za strip z enakim naslovom, ki je izšel lani pri založbi Škrateljc, in je delo pisatelja, scenarista in filmskega ter televizijskega režiserja Gorana Vojnovića ter slikarja in ilustratorja Damijana Stepančiča.

V podkastu, ki nastaja v sodelovanju s portalom AirBeletrina, ustvarjava pa ga Klara Škrinjar in Maja Čakarić, nam je proces dela, novo spoznavanje romana skozi odrasle oči, in dejstvo, zakaj ne bo roman verjetno nikoli zaživel na filmskem platnu, predstavil Goran Vojnović.

»Ker nisem vedel, kako drugače bi se tega lotil, sem se lotil kot filma, samo da nisem razmišljal, kdo bo to plačal,« pravi Vojnovič v podkastu ter pojasni: »Pri filmu nikoli ne bi napisal prizora, v katerem se spopadejo Slovani z Bizantinci, ker vem, da za takšen prizor denarja pač ni. Tukaj sem pa sem si mislil: »Bo že Damjan [Stepančič] to narisal!« V tem smislu je bilo drugače in sem domišljiji res lahko pustil prosto pot.«

Več o romanu in njegovem snovanju v najnovejšem AirBeletrininem podkastu.