AirBeletrina - AirBeletrinin podkast: območje lagodja s Samiro Kentrić
Fotografija: Strašno hudi Fotografija: Strašno hudi
Podkast 25. 5. 2023
Čas poslušanja
Čas poslušanja: 18 min

AirBeletrinin podkast: območje lagodja s Samiro Kentrić

Migracije so del našega vsakdana in tako jih moramo tudi doživljati

Ilustratorka in vizualna umetnica Samira Kentrić nas v podkastu potegne v zajčjo luknjo in nas kot Alica po čudežni deželi vodi po knjigi The Arrival, ki ji je zasukalo ustvarjalno življenje.

»Ko sem listala po knjigi, sem prvič prišla na idejo, da bi lahko sama naredila nekaj podobnega – knjigo, vizualno zgodbo o neki resni temi. Do takrat sam mislila, da se take stvari delajo samo v obliki stripa ali pa teksta. Knjiga mi je odprla novo vesolje in zato sem jo tudi takoj kupila,« prvo srečanje z risoromanom The Arrival (Prihod) avstralskega pisatelja in filmskega ustvarjalca Shauna Tana opiše Samira Kentrić, slovenska vizualna umetnica in ilustratorka, ki je tudi sama avtorica takšnih del.

Med njimi so denimo Balkanalije, Volna, Pisma Adni in Adna, ustvarila pa je tudi naslovne ilustracije za knjigi Dijane Matković Zakaj ne pišem in Vojni dnevnik Boštjana Videmška.

Na enega od teh deževnih dni smo se dobile na toplem. Ob čaju in s knjigo. Pogovarjale smo se o očitni posebnosti risoromana, saj je izpisan povsem brez besed, in o migracijah, ki so njegova rdeča nit. Meni, da so migracije del našega vsakdana in tako jih moramo tudi doživljati.

»Vsak migrant ima svojo zgodbo, zato so koristne knjige, ki njihove zgodbe individualizirajo in nam omogočijo empatijo. Tan je knjigo risal štiri leta in ni naključje, da je izbral to temo, saj se je moral tudi sam, kljub temu da je rojen v Avstraliji, neprestano soočati z vprašanji, od kod je. Ima namreč bolj aziatske obrazne poteze, saj je njegov oče Kitajec. Ljudje pa niso bili zadovoljni z njegovim odgovorom, da je kar ‘od tukaj’,« v podkastu pripoveduje Samira Kentrić.

 

 

V knjigi The Arrival se pred bralcem izriše zgodba moškega, ki gre na drug konec oceana iskat boljše življenje tudi zato, da bi ga kasneje omogočil še svoji družini. Znajde se v osupljivem mestu neznanih običajev, nenavadnih živali, letečih predmetov in nerazumljivega jezika. Na poti mu pomagajo sočutni tujci, med katerimi prav vsak nosi svoje zgodbe iz preteklosti, ki pričajo o boju, preživetju v svetu nezamisljivega nasilja, pretresov, a tudi upanja.

Shaun Tan je avstralski avtor, pisec in filmski ustvarjalec, ki je za svoj prispevek k otroški in mladinski književnosti pred dvanajstimi leti prejel spominsko nagrado Astrid Lindgren, kar je najpomembnejša nagrada za otroško literaturo.

Je še avtor knjig Rdeče Drevo, Notranje mesto in Zgodbe iz oddaljenega predmestja, ki je prevedena tudi v slovenščino.

 

***

O podkastu Območje lagodja

S sogovorniki z različnih področij odkrivamo njihova knjižna vesolja in veselja. Katero literarno delo jim je spodneslo tla in svet, kakršnega so poznali, obrnil na glavo? Katera knjiga ostaja njihova sopotnica še dolgo potem, ko so jo odložili? Kako spoznanja o literarnih življenjih oseb prehajajo tudi v njihovo vsakodnevno resničnost? Prisluhnite v AirBeletrininem podkastu Območje lagodja, ki ga gostita Maja Čakarić in Klara Škrinjar.