AirBeletrina - AirBeletrinin podkast: območje lagodja z Jelo Krečič
Fotografija: Mankica Kranjec Fotografija: Mankica Kranjec
Podkast 22. 6. 2023

AirBeletrinin podkast: območje lagodja z Jelo Krečič

Tana French: The Likeness 

»Knjiga je izjemno dobro napisana, hkrati pa ima sposobnost bralca v trenutku prikleniti nase in ga ne izpustiti iz rok, doker ne konča z njo.«

Tako je Jela Krečič, filozofinja, predavateljica in pisateljica, v uvodu AirBeletrininega podkasta Območje lagodja povzela, kaj jo je pritegnilo na knjigi, ki jo je nepričakovano razorožila, v nadaljevanju pa še podrobneje pojasni, zakaj.

 

 

The Likeness je kriminalni roman ameriško-irske pisateljice in gledališke igralke Tane French, v katerem sledimo detektivki Cassie Maddox med raziskovanjem sumljivih okoliščin smrti mlade ženske – ženske, ki se izkaže za njeno dvojnico. Da bi prišla storilcu tesneje na sled, tokrat ona prevzame identiteto umorjene in se pod krinko naseli v hišo, kjer je prebivala.

»Njen cilj je raziskati, kaj se je v tej hiši dogajalo, kdo je možni storilec. A najboljši del zgodbe je zame, ko začne simpatizirati z osumljenci in se počutiti del njihovega kolektiva,« je v podkastu dejala Jela Krečič.

Sama je knjigo brala kot zgodbo o poskusu oblikovanja alternativne bivanjske skupnosti ljudi, ki so izjemno razočarani nad sistemom, v katerem živijo. Študent namreč podeduje hišo in drugim omogoči brezplačno bivanje.

»S tem bi rad dosegel, da bi se lahko vsak realiziral tako, kot si želi, da bi imel svobodo, ki mu je sicer sistem ne bi dopuščal. To je bil zame ključ te knjige. Vsa tragedija umora je v tem, da je ideja, utopija nove skupnosti trčila s partikularnimi interesi, ki so poskušali onesposobiti vizijo skupnosti,« je povedala Jela Krečič.

»Čeprav je knjiga kriminalka in tudi sledi žanrskim pravilom tako, da zlagoma odkrivamo morilca, želi predvsem bralca zbližati z neprijetno družbeno resničnostjo, ki razkriva tragedijo sodobnega časa: mlad človek poskuša zgraditi obliko sobivanja, ki bi bila bolj poštena in emancipatorna, a mu pri tem katastrofalno spodleti,« še dodaja.

 

***

O podkastu Območje lagodja

S sogovorniki z različnih področij odkrivamo njihova knjižna vesolja in veselja. Katero literarno delo jim je spodneslo tla in svet, kakršnega so poznali, obrnil na glavo? Katera knjiga ostaja njihova sopotnica še dolgo potem, ko so jo odložili? Kako spoznanja o literarnih življenjih oseb prehajajo tudi v njihovo vsakodnevno resničnost? Prisluhnite v AirBeletrininem podkastu Območje lagodja, ki ga gostita Maja Čakarić in Klara Škrinjar.