AirBeletrina - Deset najljubših knjig Ksenije Benedetti
Seznami 12. 11. 2019

Deset najljubših knjig Ksenije Benedetti

Ksenija Benedetti, nekoč šefinja Protokola Republike Slovenije, danes pa voditeljica Akademije za poslovni protokol, nam je poslala izbor desetih knjig, ki kraljujejo v njej, pravi pa, da bi jih lahko naštela še veliko več.

Omeniti velja, da bo pri založbi Sanje konec novembra izdala svojo knjigo z naslovom Kažipoti in podnaslovom Sonatina o odnosih in kulturi srca. Gre za njene kolumne, ki so izhajale v Primorskih novicah.

Jacques Prevert: Zbrana dela

In vse njegove pesmi, prevedene v slovenski jezik. Edina knjiga, ki ima stalno prebivališče na moji nočni omarici, in edini pesnik, ki se že celo življenje valja po mojih rokah in duši. 

Alessandro Baricco: Svila in Novecento

Berem ga v italijanščini. Njegove knjige in njegov jezik sta staknjena z mano, stavki in odstavki zvenijo kot dobra glasba. Po izobrazbi je Baricco muzikolog (kot jaz), in to se v njegovih knjigah zelo sliši. Svila me je naučila veliko o ljubezni (kot tudi Pamukov Muzej nedolžnosti).

Julian Barnes: Nč bat, Smisel konca, Hrumenje časa in Prerekanja

Zaljubljena vanj. V njegov jezik. V njegove zgodbe. V njegov sarkazem in humor. Smrt mi še nikoli ni bila tako simpatična kot v njegovih knjigah. 

Drago Jančar: To noč sem jo videl

Brezčasna. Glasno resnična. Neromantično ganljiva.

Marcel Štefančič jr.: Zadnji blišč somraka

Ah, Marcel. Ni mu para. Sem njegova velikanska fenica. Jezik, vsebine, zadetki z žebljico na glavico, vse je »moje«. Kar prši energijo. Ne utegnem pa prebrati vsega, saj njegovo pisanje prehiteva moje branje. Ne vem, kdaj ta človek spi.

Dušan Jovanović: Sobotna knjiga

Njegove zbrane kolumne Sobotne priloge. Vzornik pisca kolumn (in dramskih del, seveda). 

Miha Šalehar: Duh česa

Še ene zelo zdrave kolumne. Neposredne, sodobne, igrive, iskrene.  

Vesna Milek: Cavazza

Vesna je biografijo obrnila v umetnost. Knjiga me je navdušila zaradi izvrstne zgradbe in Vesninega jezika. Seveda tudi zaradi življenja biografiranca samega. Še vedno čakam ponatis z dodatkom, obljubila tako Vesna kot Beletrina 🙂 Bo šlo? Kmalu? 🙂

Slavenka Drakulič: Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali 

Spomini na neko obdobje, ki je zaznamovalo vse, rojene pred približno 1980. Odličen humor, odličen prikaz stanja. 

Beti Žerovc: Slovenski impresionisti

Impresionizem je moja najljubša smer v slikarstvu in tudi v glasbi. Vesela sem bila te knjige. Oči si spočijejo.