AirBeletrina - Dnevi poezije in vina 2016
Panorama 18. 8. 2016

Dnevi poezije in vina 2016

V sredo, 24. avgusta, se na Ptuju začnejo dvajseti, jubilejni Dnevi poezije in vina. Ne bomo hlinili nepristranskosti: to je naš najljubši literarni festival, naš vsakoletni maturantski izlet. Ker verjamemo, da vas to ne prepriča povsem, vam priporočamo tudi, da si ogledate letošnji program: že dolgo ni bil tako dober. Obiskali nas bodo trije izjemni častni gostje:

Ko Un (1933), korejski kandidat za Nobelovo nagrado, nekdanji menih in poznejši borec za pravice delavcev, večkratni politični zapornik ter zagovornik združitve obeh Korej; 

Charles Simic (1938), eden najbolj prevajanih ameriških pesnikov in nekdanji urednik pri The Paris Review  in dobitnik številnih nagrad, med drugim Pulitzerja;

Vlada Urošević (1934), makedonski pesnik, pisatelj, prevajalec (Baudelaire, Rimbaud, Apollinaire, Breton, Michaux, Bosquet) in profesor primerjalne književnosti, ki se najbolj »boji izpovedovanja neštetokrat ponovljenih stvari«.

 

Slovensko poezijo bosta zastopala častni gost Veno Taufer in Tibor Hrs Pandur, pridružili pa se jima bodo pesniki iz šestnajstih držav, od Faraja Bayrakdarja, ki je kot komunist štirinajst let preživel v sirskem zaporu, do Sigbjørna Skådna, ki je svoj prvenec napisal v samijskem jeziku.

Po večernih branjih bo vsak večer sledil koncert, po koncertu pa intimne pripovedi življenjskih zgodb.

Če vam ne bo uspelo priti na Ptuj, se branj udeležite v enem od od enajstih krajev po Sloveniji. Častni gostje se bodo na Večer pred Dnevi ustavili tudi v Ljubljani – 23. avgusta ob 20.00 v Jazz klubu Gajo, kjer jih bo ljubljanskemu občinstvu predstavila odgovorna urednica AirBeletrine, Manca G. Renko.

Celotni program najdete tu.

 

Vabljeni!