AirBeletrina - Fabula 2015: Resnica ali izziv? Književnost med lažjo, resnico in življenjem
Panorama 5. 3. 2015

Fabula 2015: Resnica ali izziv? Književnost med lažjo, resnico in življenjem

V petek, 6. 3. 2015, ob 18.00 v Trubarjevi hiši literature. O umetnosti, resnici  in laži bosta razpravljala Vesna Milek in Zdravko Duša. Usmerjati bo poskušala Manca G. Renko. Spodaj lahko preberete nekaj osnovnih dilem, ki bi jih radi razrešili. Če imate odgovore – ali pa le kakšno dodatno vprašanje – se nam pridružite!

 

Vse, kar moraš storiti, je napisati en resnični stavek. Napiši najresničnejši stavek, kar jih poznaš.
(Ernest Hemingway)

Ne gre za resničnost, marveč za notranjo resnico.
(Joseph Roth)

Če umetnost ne more lagati – ali to pomeni, da je vse, kar nam posreduje, resnica? Velika literatura, četudi zgrajena na laži, bralcu omogoča refleksijo lastne resničnosti in resnice, ki pa je le redko odvisna od zunanjega sveta. Ali nam Tolstoj z Vojno in mirom, čeprav potvarja dejstva, o zgodovini človeške narave v vojni ne pove več od večine zgodovinarjev? Ali nam Sebaldovi Izseljeni s svojo nesrečno usodo ne stopijo pred oči bolj živo od vseh beguncev, ki jih poslušamo govoriti na televiziji? Je največja odlika literature (umetnosti), da ne potrebuje stvarnega okvira resničnosti, da bi lahko posredovala resnico? Da lahko – če je vrhunska – laž spreminja v resnico kot vodo v vino?

In kakšno vlogo ima v tem bralec; je tisto, kar ga žene pri branju knjig tudi odkrivanje lastne resnice? Je najboljša literatura tista, ki nas tako pretrese, da tudi sami sebi ne moremo več lagati? Katere življenjske resnice je mogoče najti v književnosti in kako dolgo jih lahko nosimo s seboj? Kako močno književnost oblikuje naš odnos do sveta? Katere so tiste knjige in zgodbe, ki človeka v določenem času premaknejo in sooblikujejo, ki mu odprejo oči ali pa ga soočijo z lastno resničnostjo? Nas je Božanska komedija naučila vsega o zveličanih in pogubljenih, Ana Karenina vsega o prešuštvu, Josef K. vsega o človeški stiski, Godot vsega o brezciljnosti življenja, Maček Murr vsega o plehkosti življenja, Emilia Galotti vsega o ljubezni do Boga, Leopold Bloom vsega o dnevu v življenju navadnega človeka …

Skratka: kdo so bili tisti izmišljeni liki, ki so nam pomagali osmisliti življenje, še več, ki so nam skozi razpoko fikcije zmogli pokazati resničnost – pa čeprav z enim samim najresničnejšim stavkom?