AirBeletrina - Jutri: Začetek festivala Literature sveta Fabula
Panorama 25. 2. 2014

Jutri: Začetek festivala Literature sveta Fabula

Jutri se začenja festival Literature sveta – Fabula, ki bo združil ugledne domače in tuje goste. Z nami bodo pisatelji Péter Esterházy, Juan Goytisolo, Jacqueline Raoul-Duval, Thomas Brussig, Gabriela Babnik, Nejc Gazvoda, Alojz Ihan, Vesna Lemaić in Miha Mazzini. Ob tej priložnosti bodo izšla tudi njihova knjižna dela, ki bodo obiskovalcem in bralcem na voljo ob vseh festivalskih dogodkih ter v večini slovenskih knjigarn. Vse avtorje in avtorice boste lahko tudi spoznali na literarnih večerih. Njihov urnik najdete tu.

V okviru festivalskega fokusa Razkriti obrazi svobode  se bodo na več ljubljanskih lokacijah – od Cankarjevega doma, Trubarjeve hiše literature, Kavarne Union in Knjigarne Konzorcij zvrstile številne debate z zanimivimi in kompetentnimi gosti, ki bodo pod drobnogled vzeli danes tako pogosto uporabljan – in nemalokrat zlorabljen – pojem svobode. Govorili bomo o medijski svobodi, svobodi na spletu, svobodi v pravljicah, subkulturah in o svobodi “izbire”. Več o pogovornih večerih pa tukaj.

Kako različni so lahko pogledi na svobodo, si bo mogoče ogledati tudi v filmskih in gledaliških predstavah, saj bodo v festivalskih dneh v Slovenski kinoteki na sporedu štiri kultne filmske uspešnice, ki vsaka po svoje odstirajo pogled na svobodo, v Lutkovnem gledališču Ljubljana pa izvrstna lutkovna predstava Živalska farma v režiji Vita Tauferja.

Del programa bo namenjen najmlajšemu občinstvu, ki ga bodo izkušeni pravljičarji popeljali v čarobni svet knjig in branja, še prav posebno pozornost pa letos namenjamo tudi tistim, ki jim ostajajo tovrstni dogodki in prireditve navadno težje dostopni ali pa sploh ne: osrednje festivalske dogodke v Cankarjevem domu bomo namreč prilagodili tudi posameznikom z različnimi oviranostmi in jim s tem omogočili, da se jih bodo lahko tudi oni brez večjih težav udeleževali.

AirBeletrina je za vas pripravila predstavitve vseh avtoric in avtorjev, ki jih boste lahko prebrali v prihodnjih dneh. Na vseh prizoriščih Fabule pa vas čaka še prav posebno darilce: AirBeletrinina čitanka. Prav za Fabulo smo pripravili novo. V njej vas čakajo prodorne besede in čudovite ilustracije. Kot tudi zadnjič – število knjižic je omejeno, zato si pravočasno zagotovite svoj izvod.

Se vidimo na Fabuli!