AirBeletrina - Knjiga priznanj: Mate Dolenc
Mate Dolenc. (Fotografija: arhiv iOtok) Mate Dolenc. (Fotografija: arhiv iOtok)
Panorama 5. 1. 2020
Čas branja
Čas branja: 0 min

Knjiga priznanj: Mate Dolenc

Mate Dolenc je svoj obsežen opus več kot tridesetih knjig pred nedavnim povečal še za eno, saj je med bralce poslal zbirko pravljic z naslovom Kako dolg je čas (Beletrina). Pisatelja, ki ga najbolj poznamo po odličnih delih za mladino in odrasle, v katerih obravnava morsko tematiko, kot denimo Morje v času mrka, Pes z Atlantide ali pa Ozvezdje Jadran, ali pa romanih Aleluja Katmandu in Vampir z Gorjancev, smo zasačili z nekaj vprašanji, na katera je z veseljem odgovoril.

Ime: Mate Dolenc, izvirno Matevž

Zadnja knjiga: Kako dolg je čas, ravno te dni.

Kje ste odraščali? V Ljubljani, po skrivnostnih kleteh in dvoriščih.

Kaj ste študirali in kje? Primerjalno, na Filofaksu pri Dušanu Pirjevcu Ahacu.

Kje živite in zakaj? V Bohinju, na robu gozda, sam, če hočem družbo, grem pa v bližnjo picerijo za štamtiš. Ker sem sit mesta, rad stopim iz hiše naravnost na travo pod drevo.

Na katero od svojih knjig (ali na katerega od projektov) ste najbolj ponosni? Na knjigo Morski portreti, o ribah, rakih in školjkah Jadranskega morja.

Opišite svojo jutranjo rutino. S težavo se skobacam iz postelje, potem čaj, pipa tobaka in jogurt s cimetom (zaradi začetka sladkorne). Odprem računalnik in odidem v trgovino po časopise.

Imate značilnosti ali navade, ki bi jih lahko označili za malce nenavadne? Mogoče je nenavadno to, da podnevi z lahkoto spim, ponoči pa ne morem. Mogoče zato, ker sem vampir.

Kateri je vaš najljubši kos oblačila? Plavuti za potapljanje.

Naštejte tri knjige drugih avtorjev, ki bi jih priporočili svojemu bralcu ali svoji bralki. Victor Hugo Pomorščaki, Begavka po valovih Aleksandra  Grina in Gluhota Jožeta Hudečka. Ne morem pa mimo Medveda Puja.

Prijateljujete s pisateljem, ki vas navdihuje in vam pomaga? Ne.

Avtor(-ica) katere knjige bi želeli biti sami? Mogoče Ljubezni v času kolere. Pa sem si pomagal z Morjem v času mrka.

Na katerem kraju/v katerem mestu iščete navdih? Na morju, na Gorjancih, sicer pa po celem svetu, največ pa v svoji glavi.

Katero umetniško delo (knjiga, film, slika itn.) vas navdihuje? Te dni video spot Katarine Čas Imaginative Man.

Kako se pred začetkom pisanja lotite snovanja knjige in njene zgodbe? Nekaj si zamislim, vse ostalo je pa misterij.

Opišite svoj potek dela, vključno z morebitnimi nenavadnimi rituali, ki so stalnica v vašem ustvarjalnem procesu. O ritualih sem vam že enkrat povedal za Delo; vključim računalnik, odprem pločevinko piva, prižgem si pipo in odidem čim dlje stran.

Kakšen razgled vam nudi vaše najljubše delovno mesto? Na zaveso preko okna, ker če ni zavese, se mi blešči v oči.

Kaj storite, če izgubite ustvarjalni zagon ali naletite na morebitno pisateljsko blokado? Čakam na Godoja, karkoli že to je.

Opišite svoj idealni dan.  Moj idealni dan preteklih petdesetih let je bil, če sem ga preživel na morju in pod morjem, s podvodno puško in ribami. Zdaj je idealno, če mi ni treba početi ničesar in če imam mir. Če pa le kaj postorim (recimo registriram avto), sem na to zelo ponosen.

Opišite svojo večerno rutino. Zelo banalno; televizija, Youtube, potem pa knjiga večino noči.

Ste vraževerni? Verjamem v nenavadna naključja, v vraže pa ne.

Najljubša pijača: alkohol? Začuda; na prvem mestu sta sirotka in mleko, potem pa pivo in viski.

Najbolj zoprn literat vseh časov? Noben mi ni zoprn, nekaterih pač ne berem.

Brez česa nikoli ne zapustite doma? Brez čevljev.

Če bi lahko eno pokojno osebo obudili v življenje, koga bi izbrali in zakaj? Zagotovo Miljenka Licula, ker je bil največji gentleman, kar sem jih poznal.

Kateri je vaš najljubši prigrizek? Ruske slane ribe iz ruske trgovine v Murgle centru.

Katero besedno zvezo prepogosto uporabljate? Nobene. Nisem Zmago Jelinčič, ki večino stavkov začne z »dejstvo je«, potem pa »to je navadna svinjarija«.

Opišite zabaven pripetljaj, ki se vam je zgodil med predstavitvijo knjige ali na literarnem dogodku? No, mogoče bi to bilo na predstavitvi kandidatov za desetnico,  ko sem bil brez zob in sem prosil voditeljico, da je sama prebrala moj odlomek, ker sem jaz švefljal.

Kaj (poleg pisateljevanja) še počnete za preživetje? Sem penzionist, a kljub temu preživim.

Kaj bi svetovali mladim piscem? Lotite se česa drugega.

Povejte nam nekaj o sebi, kar bi nas morda lahko presenetilo. Ne vem, kaj bi lahko presenetilo vas, mene ne more več nič.

Kakšen je vaš naslednji delovni projekt? Moj naslednji delovni projekt je roman  Golem s Turna za Beletrino, ki je isti že devetnajst let.

Knjigo Kako dolg je čas lahko kupite na tej povezavi.