AirBeletrina - Knjiga priznanj: Matthias Göritz
Panorama 26. 2. 2016

Knjiga priznanj: Matthias Göritz

Jutri ob 20.00 bo v Klubu Cankarjevega doma otvoritveni dogodek letošnje Fabule. Prvi pisateljski gost bo Matthias Göritz, nemški pesnik in pisatelj, čigar roman Sanjači in grešniki je ravno izšel pri založbi Litera. Preden se nam jutri pridružite, v branje ponujamo njegovo Knjigo priznanj.

 

Ime: Matthias Göritz

Zadnja knjiga: Shanghai Blues (Šanghajski blues).

Kje ste odraščali?  V severni Nemčiji, nedaleč od Hamburga, srečno s svojo prababico v koči ob močvirju.

Kje in kaj ste študirali? Filozofijo in književnost. Študiral sem vsepovsod in nikoli nisem odnehal.

Kje živite in zakaj? Trenutno? V Istanbulu, St. Louisu in Offenbachu, stalno na poti. Zakaj? Zakaj pa ne? Rad raziskujem!

Na katero od svojih knjig ste najbolj ponosni?
Ponosen? Ne vem, če bi temu lahko rekel ponos. Če je knjiga našla bralce, ki jo imajo radi, sem vesel, ne ponosen. Redko se oziram nazaj, zato da se lahko poglobim v knjigo, ki jo pišem trenutno.

Kaj veste o Ljubljani in kaj pričakujete od Slovenije?
Vem kar veliko, saj Ljubljano pogosto obiskujem. Vem, da se v Ljubljani človek prej ali slej po zabavnem žuru znajde še na zadnjem pivu ali dveh ob sončnem vzhodu na Metelkovi. Kaj pričakujem od Slovenije, moje sosede v oblakih: malo se odprite do ljudi, ki to potrebujejo – naj vas kot naroda, kot države ne bo ves čas tako strah… Lahko, da ste majhni, a vaša poezija je veličastna!

Kaj veste o slovenski književnosti? Poznate katerega od slovenskih avtorjev?
Da, bil sem udeležen pri prevajanju nekaterih knjig slovenskih avtorjev. Prav tako sem bil že na veliko branjih in pogovorih s pesniki iz Slovenije. Aleš Šteger je eden izmed mojih najbližjih prijateljev, zato bi bilo malce čudno, če ne bi poznal tudi nekaj drugih. Eden izmed mojih najljubših pesnikov je pokojni Tomaž Šalamun.

Naštejte tri knjige drugih avtorjev, ki bi jih priporočili svojim bralcem.
Goethejevega Fausta (oba dela), Pesmi Emily Dickinson in Mobyja Dicka Hermana Melvilla. 

Kaj storite, če izgubite ustvarjalni zagon ali naletite na morebitno pisateljsko blokado?
Berem, spim ali prevajam.

Opišite svoj idealen dan.
Današnji. Le ozrite se naokoli!

Kaj vas zagotovo nasmeji? Vprašalniki.

Kaj vas zagotovo spravi v žalost? Vprašalniki.

Ali ste vraževerni? Tako, da vam sploh ne morem povedati.

Katero besedno zvezo prepogosto uporabljate? See you soon.

Kakšna je zgodba za objavo vaše prve knjige?
Z velikim mednarodnim svetovalnim podjetjem smo prekinili ustni dogovor (v poeziji ni denarja vendar tudi v denarju ni poezije) in sicer sijajni nemški založnik se je odločil »prestaviti« mojo poezijo in me pustil čakati z objavo moje knjige, dokler nisem napisal romana. Odločil sem se proti temu in objavil Loops, svojo prvo zbirko, v Avstriji pri krasni založbi Droschl Verlag v Gradcu. Tega nisem nikdar obžaloval.

Obstaja trenutek, ko se vam je zazdelo, da »vam je uspelo« kot avtorju?
Ne. Pisanje še vedno dojemam kot čudež. 

Opišite zabaven pripetljaj, kis e vam je zgodil med predstavitvijo knjige ali na literarnem dogodku.
Ko sem se pred kratkim vračal nazaj v St. Louis, kjer so-prirejam in učim na International Writers Track na univerzi v Washingtonu, sem šel v zelo imeniten vinski in cigarni bar, kjer sem se dobil s prijateljem po dobro obiskanem in uspešnem branju. Ko sem vstopil v bar, me je nek izjemno navdušen moški potrepljal po rami in mi povedal, da sem super človek in poprosil natakarja, če ga lahko z menoj slika. Bil sem neprespan, presenečen, zadovoljen, malce zmeden ampak hej, zakaj pa ne! Moški mi je celo plačal pijačo. Ko je v tistem večeru že druga oseba storila isto, sem si že mislil, da sem kot pesnik postal zvezda v ZDA. Ko pa je natakar že tretjo osebo slikal z mano in počasi ugotovil, da mi ni jasno, kaj se dogaja, mi je razložil, da vsi mislijo, da sem znan športni voditelj na ESPN-u. »Saj veste, visok, plešast, kul očala. Videti je natanko tako kot vi.« Prihodnjič si bom pustil brado.

Kaj bi delali, če ne bi bili pisatelj?
Vsenakor bi zafrustriran dan in noč jedel kranjsko klobaso, dokler me ne bi nekdo zamešal za športnega voditelja.

Kaj bi svetovali mladim piscem?
Na videz bodite kot manekeni in manekenke, mislite kot Slavoj Žižek in pišite, kot še nihče doslej ni pisal.

 

Matthias Göritz bo v Klubu Cankarjevega doma nastopil 27. 2. ob 20.00. V ponedeljek, 29. 2. ob 18.00 pa bo avtor tudi gost v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru.

 Knjigo priznanj je prevedla Lisa Mislej.