AirBeletrina - Lev Tolstoj o ljubezni do žene Sofje
Panorama 8. 9. 2015

Lev Tolstoj o ljubezni do žene Sofje

Lev in Sofja Tolstoj

Ljubim jo, kadar se ponoči ali zjutraj zbudim in vidim, da me gleda in ljubi. In nihče, predvsem pa jaz ne, je ne ovira pri tem, da bi ljubila tako kot zna, po svoje. Všeč mi je, kadar sedi tesno ob meni in se oba zavedava, da ljubiva drug drugega kot moreva, in mi ona reče: »Ljovočka,« se malo ustavi, »zakaj so cevi v kaminu speljane naravnost ali zakaj konji dolgo ne umrejo ipd.« Všeč mi je, kadar sva dolgo sama in jo vprašam: »Kaj bova počela? Sonja, kaj bova počela?« Sonja se smeje. Všeč mi je, kadar se razjezi name in jo nenadoma, v hipu, obide ostra misel, včasih pa tudi zabrusi: »Nehaj, to je dolgočasno.« Toda že naslednji trenutek se mi plaho smehlja. Ljubim jo, kadar me vidi in ne ve, in jo ljubim po svoje. Ljubim jo, kadar je deklica v rumeni obleki ter iztegne spodnjo čeljust in jezik, ljubim jo, kadar vidim njeno glavo, vrženo nazaj, njen resni in prestrašeni, otroški in strastni obraz, ljubim jo, kadar … /…/

 

 

Lev Tolstoj: Pobeg iz raja
Pavel Basinski
Leto izdaje:
2015

Prevajalec:
Borut Kraševec

29,00 €

Lev in Sofja sta poročena preživela skoraj pol stoletja. Njun zakon je bil ljubeč, divji, neznosen, poln odpovedi in nedosegljivih zahtev. Dnevniški zapis je nastal nedolgo po poroki. Pisala sta vsak svoj dnevnik, eden drugemu pa sta tudi dopuščala, da dnevniške zapiske prebirata.

Če vas zanima več o njunem odnosu, pa tudi o Tolstoju, njegovem delu in vplivu, ki ga je na njegovo literaturo imela Sofja, vas vabimo, da se nam danes, v sredo, 9.9. 2015, ob 19.00 pridružite v Kinodvoru, kjer bo dogodek, posvečen prav njima. Več o njem tu in tu.