AirBeletrina - Luciferka
Panorama 15. 11. 2019

Luciferka

Urednik Aleš Šteger ter antropologinja Svetlana Slapšak na današnji tiskovni konferenci založbe Beletrina, kjer je bilo govora tudi o Luciferki.

Pojasnilo založbe v zvezi s knjigo Luciferka

Pri založbi Beletrina je izšla težko pričakovana biografija Svetlane Makarovič Luciferka. Založba je doslej izdala dve njeni lepi pesniški knjigi, zato se je ideja o nastanku knjige njenih spominov začela s svetlimi nameni, žal pa je prišlo do zapletov. 

Urednik biografije Svetlane Makarovič in programski direktor založbe Beletrina Aleš Šteger pojasnjuje: »Založba Beletrina se zavzema za popolno spoštovanje umetniške svobode. Zagotavljanje zaščite svobode in ustvarjanja ni vedno najlažje, saj je delovanje založbe kot nevladne organizacije vselej pogojeno s pridobivanjem sredstev na evropskih in domačih razpisih ter s prodajo knjig in drugih storitev. Čeprav za knjigo Svetlane Makarovič Luciferka nismo razpolagali s subvencijo JAK, smo s prerazporeditvijo sredstev na škodo drugih izdaj oziroma programov založbe za to izdajo zagotovili enega najvišjih avtorskih honorarjev v zgodovini založbe in optimalne pogoje vsem, ki so sodelovali pri nastajanju knjige. Kljub temu se je Svetlana Makarovič na sredi poti nepojasnjeno odrekla dvema pomembnima sodelavcema pri nastajanju knjige, Eriku Valenčiču in Svetlani Slapšak. Vse to nas ni odvrnilo od nadaljnjih priprav za realizacijo biografije, saj smo se zavedali pomena tovrstne knjige za slovenski kulturni prostor. Ponovno iz nepojasnjenih razlogov se je ob zaključevanju knjige bes pesnice usmeril še proti sami založbi Beletrina in meni kot uredniku. Zapakiran v umetniško formo satire sem pristal znotraj knjige. Ker sem bralcem tega dela dolžan tudi svoj pogled na avtoričine satirične bravure, smo v knjigo uvrstili kratek uredniški dodatek, kjer tudi sam ostajam zvest satiri. Pot do nekaterih knjig je peklenska. Ne glede na vse verjamem, da smo s to izdajo dokazali, da je naše poslanstvo ohranjanje ustvarjalne in duhovne svobode. Gre za pomembno izdajo, ki bo v marsičem osvetlila osebnost in ustvarjalnost ene naših najpomembnejših pesnic, ki bo 1. januarja 2020 praznovala častitljivih enainosemdeset let.«

Izjava soavtorjev knjige

Zgodba je dobila medijsko nadaljevanje, v katerem sta se oglasila tudi Erik Valenčič in Svetlana Slapšak. Med drugim sta povedala, da sta dlje časa sodelovala pri projektu, a za svoje delo nista bila plačana, saj sta Makarovičeva in Šurc očitno ugotovila, da je “denar bolje deliti na dva dela kot na štiri” (Primorske novice, https://bit.ly/2D5LTDq). Na to se je odzvala Svetlana Makarovič in sporočila, da svoj honorar odstopa Eriku Valenčiču in Svetlani Slapšak (Primorske novice, https://bit.ly/338aDFm).

Slednja sta njeno ponudbo sprejela in poslala medijem sledečo izjavo:

»Midva, Svetlana Slapšak in Erik Valenčič, se odzivava na javno ponudbo Svetlane Makarovič, objavljeno v Primorskih novicah, dne 20. 11. 2019, s katero nama želi predati svoj honorar za knjigo Luciferka, objavljeno pri založni Beletrina. Ponudbo Svetlane Makarovič razumeva kot vsaj delno priznanje svojega dela storjene krivde, ki jo želi popraviti, in obenem zavračava očitke, da naju je Beletrina ščuvala proti Makarovičevi. Založba naju je zgolj in z veliko zadrego na neki točki obvestila, da je naše sodelovanje na zahtevo Makarovič in Šurc prekinjeno.

Po pogovoru sva se odločila, da sprejmeva ponudbo Svetlane Makarovič. Založbi Beletrina predlagava, da v imenu Svetlane Makarovič in naju dveh izplača enaka zneska (iz avtorskega honorarja in prihodnjih obveznosti, kakor bodo prihajale iz pogodbe) organizaciji Upornik z razlogom (Boris Krabonja) in Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje (Anita Ogulin) za pomoč revnim otrokom.  

Verjameva, da je to pravi način, da skupaj prekinemo s kalvarijo, ki je spremljala izid knjige in s tem knjigi omogočimo, da živi svoje, čim bolj neobremenjeno življenje.«