AirBeletrina - Mamo ta 24. LIFFe!
Montaža 9. 11. 2013

Mamo ta 24. LIFFe!

24. LIFFe

In potem pride tisti trenutek, ko se v mestu končno pojavi Liffe, in smo vsi veseli, ker dobimo novih moči za kljubovanje bedni jeseni, ampak kaj, ko se radost rada kaj kmalu sprevrže v trpko zmedo, ker morate uskladiti svoje urnike, medtem ko prvi od vaših frendov od vas zahteva destilirano lestvico obveznih ogledov in vas drugi kot stara ciganka svari pred potencialnimi liffovskimi minami, tretji pa vam v grozeči maniri Slavka Bobovnika prepoveduje ogled ene same predpremierčice, ker »potem ti filmi itak pridejo v kino«, zato »ne bit beden pa kisu pa vzem neki druzga, predvsem se pa vzem v roke, človek.«

Pa sploh še ni konec. Na ta dobro grajeni temelj uvodne konfuznosti mediji z ogromnimi šeflami, polnimi natisnjenih besed, nato postavijo majave zidove lestvic, dolgih recenzij, kratkih recenzij, priporočil, komentarjev, merjenj, observacij, številk, antologij, oglasov, haikujev, nekrologov in še česa. Skratka, pisna produkcija je tako obsežna, da jo lahko samo berete in berete, dokler Liffa ni konec in se med vašim branjem zamenjajo letni časi in vam kocine vzbrstijo iz nozdrvi, pred vrata pa se medtem že prikrade novi Liffe. Res, težko je na dušek izpiti ves ta gomazeči koktajl, pa da bi jo človek odnesel brez posledic in še užival v filmih zraven …

Zato smo se na Airbeletrini odločili, da naši večni tihi želji, postreči vam z neskončnim solatnim barom pisnih prispevkov, ki vzradostijo nakane oblastnega superega slehernika med nami, nadenemo nagobčnik. Kakopak vam bomo kak film neobvezujoče priporočili in vam kakega očrnili. Ni vrag, da se ne bi od kod privlekel tudi kakšen samoten pisni prispevek.

Sicer pa vas bomo prepustili tistemu, za kar pri vsem skupaj pravzaprav sploh gre – filmu. Nič več zapovedi in odpovedi, nobenih kalkulacij in notranjih mešetarjenj, niti uživati vam ni treba … Samo glejte.

Za začetek ne bo težko. Mojstrska in kjutkana video reportaža (In color, full stereo, mogoče HD!) z uvodnih taktov Liffa, ki jo je sproduciral Juš Premrov, ujame vse tisto, česar ne morejo zagrabiti tele besede. Zato je skrajni čas, da potihnejo.

 

Dame in gospodje, AirBeletrina ponosno predstavlja prvega v nizu video prispevkov »Mamo ta 24. LIFFe!«.

Uživajte (če želite) …