AirBeletrina - Na kraju zapisano 5: Kochi, Indija
Panorama 12. 4. 2016

Na kraju zapisano 5: Kochi, Indija

Fotografija: A.Š.

Aleš Šteger o zadnji izvedbi svojega projekta: »23. marca 2016 sem 12 ur prebil s šoferji Rikš v indijskem Kochiju, mestu z znamenito multikulturno preteklostjo in sedanjostjo, mestu, kjer ima tradicionalno močno vlogo komunistična stranka na eni ter številne religije na drugi strani. Potem ko sem večkrat pisal na politično nevralgičnih točkah (mesto atomske katastrofe, študentski protesti zaradi uboja študentov Ayotzinape, begunska tragedija na Balkanu), so me tokrat zanimali bogastvo kulturnih razlik, mobilnost in neposreden stik prebivalcev z izjemno bogatim prepletom kulturnih tradicij Indije. Dvajset let nazaj je bilo moje prvo potovanje po Indiji največji kulturni šok mojega življenja. In odlična šola. V dvajsetih letih se je marsikaj spremenilo, a obenem Indija ostaja zvesta sami sebi. Kako je videti 12 ur v njihovem mestu iz perspektive šoferjev rikš, teh poznavalcev skritih prehodov, stranpoti, mojstrov premikanja po prenatrpanih ulicah Kochija? Kako reagirati s pisavo na to, da tokrat, za spremembo, nisem izbiral mikrolokacije, kjer bi pisal, jaz sam, marveč sem se prepustil izboru neznancev, ki poznajo mesto bolje kot svoj žep?«

 

Kontekst izvedbe projekta v Kochiju, Indija (23. marec 2016)

Kerala, ki leži na jugovzhodu indijskega polotoka, je v številnih ozirih posebnost. Po eni strani gre za enega najbolj naprednih delov indijskega podkontinenta, za  del Indije, ki slovi po visoki stopnji splošne pismenosti in ljubezni do umetnosti. Slednje je bržkone tudi posledica več desetletij trajajoče vladavine indijske komunistične stranke, tudi danes ena najmočnejših opozicijskih strank, ki ima največ možnosti, da na aprilskih volitvah ponovno prevzame oblast. Obenem je Kerala in njeno glavno mesto Kochi primer religiozne strpnosti, kjer hindujci in muslimani sobivajo z judovsko manjšino in sorazmerno velikim številom pripadnikov raznih krščanskih cerkva. To je Indija v malem, s svojimi  temnimi in svetlimi platmi, ki jih med drugim povezujejo – šoferji rikš.

 

Filozofija projekta – izhodišča

Projekt Na kraju zapisano se je prvič zgodil v petek, 21. decembra 2012, na dan, za katerega je bil prerokovan konec sveta. Na »kraju« zapisano je potrebno razumeti v dvojnem pomenu besede »kraj«, kot zapisano v nekem izbranem kraju, a tudi kot zapisno v končni/začetni točki neke specifične časovne perspektive. Vsak datum in kraj je potrebno razumeti z vso neposrednostjo, potrebno ga je razumeti kot poziv k radikalnemu premisleku, kje smo in kam gremo. Četudi to ni bil prvotni namen projekta, sta datum in kraj sovpadla z množičnimi protesti, ki so se na ta dan odvijali na ljubljanskem Trgu republike. Namen projekta Na kraju zapisano je torej radikalna interakcija med jezikom literature na eni in krajem in časom njenega nastanka na drugi strani, med intimo pisave in hrupom časa.

Šteger ni novinar, tekst, ki nastaja, pa ne publicistična reportaža. Zavestno ohranja držo literature.

Literatura je zanj nekaj, kar ne loči ne od ja, kar ne pristaja na popreproščene interpretacije, marveč je zavezana kompleksnosti, zastranitvam, presenečenjem, notranjemu in zunanjemu ritmu. Sebe kot avtorja postavlja v nemogoč položaj: pisati na javnem mestu, v vnaprej določenem času in kraju, brez možnosti kasnejših popravkov teksta. S tem je kot avtor kar se da ranljivo izpostavljen realnosti, ki ga obkroža. Kar Šteger napiše (in fotografira) v vnaprej določenih dvanajstih urah, bo že naslednji dan objavljeno v knjižni obliki, v časopisih in na spletu. Vse napake, vsi zdrsi, vsa umanjkanja so del procesa in projekta. Še več: projektu gre ravno za tipanje robov tega, kar se da izreči, za tipanje lastne nezadostnosti avtorja napram velikim vprašanjem, ki določajo njegov kontekst: protivladni protesti, nuklearne katastrofe, soočanje s sistemskim nasiljem, ilegalne migracije. Štegerjev projekt je izrazito politične, angažirane narave, a obenem spodkopava politično navijaštvo z nekim povsem drugim pristopom, ki mu ne gre za navijaštvo ali moraliziranje, marveč za raziskovanje, kaj kot posamezniki sploh še lahko nešablonskega izrekamo, in s kakšnim – kje najdenim jezikom?

 

V naslednjih dneh bo tekst izšel tudi kot posebna publikacija, ki bo po simbolni ceni dostopna v boljših knjigarnah.

Kot elektronska knjiga je dostopen že zdaj na naslednjem naslovu: http://www.skrito.si/files/Na_kraju_zapisano_5.pdf.

Vsi, tudi prejšnji teksti iz cikla Na kraju zapisano, pa vse, ki jih zanima, čakajo na spletni strani avtorja: www.alessteger.com