AirBeletrina - Pošta!: Na začetku je vedno nekaj
Panorama 19. 2. 2014

Pošta!: Na začetku je vedno nekaj

Pošta! (arhiv AirBeletrine)

Od: info@musemuseum.org

Za: Airbeletrina

Zadeva: MUSEmuseum – muzej poslanih in neposlanih e-sporočil, uvodnik

Sporočilo:

Draga Airbeletrina!

Na začetku je navadno vedno – nekaj. Nekaj, kar uvaja, umešča, privaja, razlaga ali pa zgolj – postavlja/je postavljeno v.

Kako torej začeti tale Airbeletrinin sklop, namenjen muzeju poslanih in neposlanih e-spročil, ki smo ga po številnih pre-/pomislekih in besednih igrah poimenovali MUSEmuseum? Odkar se je pred nekaj tedni tvoje uredništvo odločilo, da želi objavljati naše muzejske vsebine, sem veliko razmišljala o tem, kako sploh.

Kako tvojim bralcem predstaviti muzej, ki ga v resnici še ni, a vseeno je. Muzej, ki ga ustvarjamo vsi, ki živi in se bohoti pod težo naših poslanih, neposlanih in nenapisanih e-sporočil. Muzej, ki arhivira in razstavlja, ki odkriva in skriva, muzej, ki čuti, drhti, joče, se smeji, kriči od zadovoljstva, žalosti, sreče in besa. Muzej, ki te prevzame in objame. Ki skrbi in varuje skrivnosti in banalnosti, jih povzdiguje iz globin pozabljenih poštnih predalov v z žarometi ravno prav osvetljeno ospredje ter jih postavlja v okvir, morda celo v več okvirjev. Muzej, ki na uporabniku in obiskovalcu prijazen način čuva, kurira in predstavlja intimne dele naših življenj.

Zadnjič sem pred neko komisijo v Amsterdamu razlagala: veste, MUSEmuseum je seveda umetniški projekt, je muzejska institucija, je vpogled v življenja drugih, v njihove bolj ali manj kreativne diskurze, njihove odnose in medsebojne zgodbe, njihovo domišljijo, besedni zaklad, način razmišljanja ter logiko zlaganja besed. Kot njegova gonilna sila in zvesta donatorka pa lahko dodam tudi, da je muzej nekakšen katarzični moment – ki osvobaja, distancira in emancipira avtorja od e-sporočila in njegove vsebine. Kar v določenih težavnejših primerih učinkuje nadvse blagodejno in koristno za mentalno zdravje. Poskusite, boste videli, da si ne izmišljujem!

In ko takole tebe in tvoje bolj ali manj zveste bralce uvajam v naše enkratmesečne objave, ki bodo (sicer v nekoliko drugačni obliki kot končni MUSEmuseum spletni muzej) razstavljale del naših najčudovitejših muzejskih vsebin, tebe in njih obenem tudi vabim, da s pomočjo obrazca (www.musemuseum.org) povsem anonimno, ali pa morda tudi ne, doniraš/te nekaj svojih e-sporočil v vseh možnih jezikih tega sveta.

Do takrat pa te, draga Airbeletrina, na najrazličnejše načine najlepše pozdravljam,

Nina Jan, MUSEmuseum

 

 

MUSEmuseum – muzej poslanih in neposlanih e-sporočil je mlada amsterdamska iniciativa, v veliki meri postavljena z zanesenostjo in bleščečimi vizionarskimi očmi slovenske umetnice Nine Jan in njenih tesnih sodelavcev Brama Loogmana, Namfon Udomlertlak in More Ekkels.

Projekt do leta 2015 predvideva tri faze:

1. MUSEmuseum spletni muzej poslanih in neposlanih e-sporočil (v izgradnji),

2. različne umetniške projekte, ki temeljijo na podlagi prejetih e-sporočil (v nastajanju),

3. knjigo-muzej MUSEmuseum, urejen in kuriran kot muzejski katalog najlepših, najzanimivejših, najdrugačnejših e-sporočil (na čakalni listi).

MUSEmuseum vas obenem poziva in vabi, da v muzejske zbirke dodate tudi svoja e-sporočila v vseh jezikih (obrazec je na voljo na www.musemuseum.org), z vsemi vprašanji, predlogi in pozdravi pa se lahko na nas obrnete na info@musemuseum.org.

 

AirBeletrina bo s sodelovanjem MUSEmuseuma v rubriki Pošta! vsak tretji teden v mesecu objavila izbrano e-pismo iz njihovega arhiva, ki ga lahko tudi sooblikujete.