AirBeletrina - Šest knjig o epidemijah
Seznami 11. 3. 2020

Šest knjig o epidemijah

Atenska kuga, slika flamskega slikarja Michaela Sweertsa, (nastanek 1652-54).

Nekatere knjige o epidemijah se trenutno po zaslugi virusa covid-19 odlično prodajajo. Angleški prevod Camusove Kuge je Penguin ponatisnil, prodaja te knjige se je potrojila tudi v Italiji. Triler Deana Koontza z naslovom The Eyes of Darkness, v katerem se pojavi virus z imenom ‘Wuhan-400’ in ki naj bi napovedoval epidemijo Covid-19, pa se je povzpel na tretje mesto najbolj prodajanih knjig na Amazonu, prodaja elektronske verzije knjige je v treh tednih poskočila za kar 3000 odstotkov.

Za večino nas je stanje grozečega virusa in potencialne karantene nekaj povsem novega, v preteklosti pa taki dogodki niso bili redki. Razvneli so tudi pisateljsko domišljijo in ni bilo težko izbrskati nekaj knjig, ki govorijo o življenju v času resničnih ali fikcijskih epidemij.

Albert Camus: Kuga

Ta klasika Alberta Camusa, ki je bila prvič objavljena leta 1947, govori o kugi, ki je preplavila severnoafriško mesto Oran. Pisatelj bralca preizkuša z opisovanjem razmer, še bolj pa z opisovanjem odnosov, ki jih rojeva življenje v karanteni. Mesto postane mikrokozmos, v katerem se različni liki vsak po svoje spopadajo z absurdom oziroma kugo.

 

 

 

 

Jose Saramago: Esej o slepoti

Roman portugalskega Nobelovca govori o izbruhu nenavadne epidemije »bele slepote«, ki čez noč prizadene prebivalce neimenovanega mesta. Ljudi, ki zbolijo in oslepijo, oblast strpa v opuščeno umobolnico. Med slepci se začne nezadržno širiti kaos, a kar je še huje, ljudje pozabijo na vsako moralo in se prepustijo najnižjim nagonom. Skozi pripoved o apokalipsi pride na dan prava podoba človeškega značaja.

 

 

 

 

Giovanni Boccaccio: Dekameron

To klasično delo italijanske literature, ki je nastajalo med letoma 1348 in 1353, vsebuje novele, ki imajo enoten okvir – deset mladih ljudi se pred črno smrtjo oziroma kugo, ki je v štirinajstem stoletju pustošila po Firencah, umakne na podeželje, v opustelo vilo, čas pa si krajšajo s pripovedovanjem zgodb. Te govorijo o ljubezni, poželenju, sreči in nesreči, veri ter drugih temah … prevevajo pa jih tipično renesančne ideje in vrednote. 

 

 

 

Philip Roth: Nemeza

Gre za zadnje delo velikega ameriškega pisatelja, v originalu je izšlo leta 2010. Govori o izbruhu epidemije otroške paralize leta 1944 v judovskem predelu mestu Newark, za katero takrat še ni bilo cepiva. V središču dogajanja je  učitelj športne vzgoje, ki se poda v boj proti bolezni, toda usoda obrne stvari po svoje. Rothu je uspel odličen prikaz terorja, ki ga epidemija prinese v mesto, in pa dilem, ki ob tem pestijo prebivalce.

 

 

 

Dan Brown: Inferno

V tej Brownovi uspešnici iz leta 2013 profesorja Roberta Langdona, ki ga bralstvo pozna iz prejšnjih knjig istega pisatelja, Svetovna zdravstvena organizacija najame, da bi ji pomagal najti smrtonosen patogen, ki je bil ustvarjen zato, da bi rešili problem prevelike poseljenosti Zemlje. Roman po ustaljenem Brownovem receptu prepleta svetovno zaroto, kode, umetnost in zgodovino v napeto branje.

 

 

 

Gabriel Garcia Marquez: Ljubezen v času kolere

Roman, ki velja za mojstrovino velikega kolumbijskega pisatelja, prinaša ganljivo ljubezensko zgodbo, razpeto čez več kot pol stoletja. Kolera v romanu igra pomembno vlogo. Ko se ostarela ljubimca podata na potovanje z ladjo po reki, kapitan na njuno željo dvigne rumeno zastavo, znak izbruha kolere. Tako ostaneta sama, varna pred okolico in njenimi predsodki.