AirBeletrina - Sklop strokovnih predavanj: SLOVENSKE KNJIGE - KLJUČ DO USPEHA V TUJINI
Panorama 19. 8. 2014

Sklop strokovnih predavanj: SLOVENSKE KNJIGE – KLJUČ DO USPEHA V TUJINI

Knjižni preboj na tuje trge (Ilustracija: Ana Baraga)

Bliža se septembrski sklop strokovnih predavanj  o preboju slovenskih knjig na tuje trge. Na primeru anglosaksonskega, madžarskega in francoskega knjižnega trga bodo predavatelji skušali odgovoriti na vprašanje, kako prodreti v tujino. Kakšne pasti čakajo avtorje, prevajalce, urednike in založnike ter kako je mogoče ubrati bližnjico in nastopiti bolj učinkovito.

Predavali bodo:

Dr. Noah Charney bo predstavil anglosaksonske literarne trge, podobnosti/razlike angleškega in ameriškega založniškega okolja, specifike priprave materialov za te trge, pa tudi bralne navade ter sodobne evropske avtorje, ki so bili dobro sprejeti/prodajani.

Bence Sárközy, lastnik avtorske agencije in založbe v Budimpešti, bo predstavil svojo strategijo vstopanja na tuje trge z madžarskimi avtorji, specifiko zahodnih trgov, ki se soočajo z literaturo »izza železne zavese« in pristope k njenemu izdajanju. Osredotočil se bo na ključni vprašanji: Kako vzhodnoevropske avtorje prodati na Zahod in kako na specifičnem in malem knjižnem trgu izluščiti avtorje in knjige, ki jih je vredno tržiti v tujino?

Aleksandar Grujičić, ki že več kot desetletje dela za ugledno francosko založba Actes Sud kot urednik za literature JV Evrope, bo predstavil posebnosti francoskega trga, trende branja in prevodov iz tujih jezikov ter francosko uredniško in založniško kulturo.

Več o dogodku, ki bo 5. 9. 2014 v Cankarjevem domu :

10.00-10.15:      prihod, registracija, pozdravni nagovor
10.15:                  Noah Charney: Kako vstopiti na ameriški knjižni trg in v čem se razlikuje od britanskega
11.45:                 10-minutni odmor
12.00:                 Bence Sárközy: Vzhodnoevropski avtorji na Zahodu
13.00:                 Aleksandar Grujičić: Francozi in prevodna literatura
14.00:                 Zaključek s povzetki in povabilo k druženju na vrtu DSP ob programu festivala Vilenica

Predavanja so namenjena knjižnim profesionalcem (založnikom, avtorjem, prevajalcem, urednikom …) in so brezplačna ob obvezni prijavi na info@zalozba.org do 1. septembra.

Dodatne informacije: renata@zalozba.org

 

Predavanja organizira Beletrina, zavod za založniško dejavnost, ob podpori JAK in v sodelovanju s Cankarjevim domom in festivalom Vilenica.