AirBeletrina - Temna plat božičnih daril
Panorama 24. 12. 2013

Temna plat božičnih daril

 

Trije modri (kralji). Mozaik iz bazilike San Apollinare Nuovo, Ravenna, 6. st.

Ko se otroci na božično jutro zbudijo in odhitijo proti kupu daril, ki spominjajo na dragulje pod drevescem, se lahko malce ustavimo in razmislimo o tradiciji božičnega obdarovanja. Pozabimo za hip drevesce, nogavice ob kaminu, ročno pletene puloverje, vence in božične pesmi. Vprašajmo se le, od kod izhaja tradicija obdarovanja? Presenečeni boste, ko boste izvedeli, kako mračno in grozljivo je bilo izvirno božično obdarovanje.

 

Zgodba o božičnih darilih je zgodba o Obisku modrih (NZ, Mt 2). Trije modri so potovali z Vzhoda proti Betlehemu, da bi obdarovali mesijo, čigar rojstvo je bilo napovedano, ko so »videli, da je vzšla njegova zvezda«. Njihova tradicionalna imena, Boltežar, Gašper in Miha, se v Bibliji ne pojavijo, vendar prihajajo iz rokopisa, napisanega v Aleksandriji okoli leta 500. Preden so prispeli v Betlehem, so se ustavili v Jeruzalemu in vprašali kralja Heroda: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj?« To je Heroda zmotilo, saj naj bi ta bodoči judovski kralj prevzel njegov prestol. Zbral je modre in jih poskušal ukaniti, da bi zanj vohunili. Tedaj je Herod skrivaj poklical modre … Nato jih je poslal v Betlehem in rekel: »Pojdite in natančno raziščite glede deteta. Ko ga najdete, mi sporočite, da se mu pojdem tudi jaz poklonit!« V resnici ga je želel Herod umoriti – ko je modrim spodletelo poročati, je Herod naročil nekaj, kar je postalo znano kot Pokol nedolžnih otrok. Ko je Herod videl, da so ga modri prevarali, se je zelo razjezil. Poslal je svoje ljudi in dal v Betlehemu in v vsej njegovi okolici pomoriti vse dečke, stare dve leti in manj … Jezusovega očeta Jožefa je v sanjah posvaril angel in mu povedal, naj zbeži v Egipt in s tem reši Jezusa pred Herodovim srdom.

 

Modri so prinesli zlato, kadilo in miro – nenavadna darila za novorojenčka, a polna simbolike, saj so ti trije elementi povezani s pogrebom in zakopom trupel. Dolgoletna tradicija, ki sega vse do antične Grčije, vključuje namestitev zlatnika na vsako oko mrtvega, zato da bi lahko plačali voznino čolna za prečkanje reke Stiks iz dežele živih v deželo mrtvih. Kadilo, vonj, ki ga najdemo v katoliških in ortodoksnih cerkvah po vsem svetu, služi kot meditativna pomoč, prav tako pa ga v obilici zažgejo okoli trupel pred pogrebom, da bi prekrili neprijetne vonjave. Mira je mazilo za balzamiranje, ki so ga do 15. stoletja uporabljali za prekrivanje trupel pred pogrebi. Mira je znana tudi kot sveto olje in jo še vedno uporabljajo pri tradicionalnih vzhodnih ortodoksnih pogrebih. Miro, pomešano z vinom, so pred križanjem ponudili Jezusu, saj velja kot opojno sredstvo, zaradi katerega naj bi bil Jezus manj dovzeten za bolečine. Vsa darila modrih Jezusu so slutnja njegove smrti.

 

Vse to so bili mogoče skrivni načrti modrih, da bi opozorili Marijo in Jožefa pred Herodovimi načrti. Ta darila pa so tudi teološko bistra, saj je bil razlog Jezusovega rojstva njegova smrt, zato da bi rešil človeštvo in obrnil izvirni greh, ki ga je povzročil padec človeka, torej ko je Adam vzel prepovedan sadež iz rajskega vrta. Jezusova izpolnitev razloga obstoja je torej poudarjena z nenavadnimi, temačnimi rojstnodnevnimi darili. Kot bi se nekdo pojavil na zabavi s krsto in lopato, zavito v bleščeč ovojni papir.

 

Ko boste torej odpirali darila na božično jutro, pomislite na čisto prva božična darila. Roza-rjava pletena kravata tete Tončke mogoče ni ravno tisto, kar ste si zaželeli, je pa veliko bolj živahna od opreme za balzamiranje trupel.

 

 

Prevod: Lisa Mislej