AirBeletrina - TOP 20 »literarnih« komadov
Panorama 15. 4. 2016

TOP 20 »literarnih« komadov

William Michael Harnett: Glasba in literatura, 1878 (vir: wiki)

Pomlad je tu, bliža pa se že tudi čas dopustov, ko boste sedli v avto in se odpeljali na dolgo pot proti morju. Če ne spadate med geeke, ki v avtu poslušajo podcaste ali zvočne knjige, ampak bi si želeli malo dobre glasbe; in če ne veste, kaj poslušati (pa so vam glasbene kvote zagnusile radijske postaje), vam AirBeletrina pomaga z lestvico 20 glasbenih komadov, navdahnjenih z literaturo. 20 komadov različnih izvajalcev, zvrsti, žanrov, med katerimi so tako kultne kot manj znane pesmi, tako hiti kot vaši bodoči najljubši komadi – kot nalašč za edinstveno kompilacijo. Vabljeni k poslušanju!

 

1. The Smiths: How Soon Is Now?

Spodobi se, da so na vrhu ravno The Smiths, saj je Morrissey, kot je očitno po tem seznamu, navdih izdatno iskal med drugim tudi v knjigah. Tako si tudi ikonični začetek nič manj ikoničnega komada How Soon Is Now? verze I am the son and heir / Of nothing in particular izposoja iz romana Middlemarch George Eliot: »To be born the son of a Middlemarch manufacturer, and inevitable heir to nothing in particular.«

 

2. Nick Cave & The Bad Seeds: Red Right Hand

Tudi Nicku Caveu ne manjka literarnih aluzij. Največji vir njegovega navdiha sta sicer ljudska umetnost in Biblija. Blizu slednjemu pa je tudi referenca iz komada Red Right Hand, kjer je naslovna besedna zveza pobrana iz Izgubljenega raja Johna Miltona: »What if the breath that kindled those grim fires, / Awaked, should blow them into sevenfold rage, / And plunge us in the flames; or from above / Should intermitted vengeance arm again / His red right hand to plague us?«

 

3. Lana Del Rey: Off to The Races (Born to Die)

Verjetno vas pojavitev Lane Del Rey na tej lestvici preseneča, toda morda boste manj presenečeni, če vam razkrijemo, da je njena literarna referenca roman Lolita Vladimirja Nabokova? Prvi verz predrefrena, Light of my life, fire of my loins, je hkrati tudi prva poved omenjenega romana (»Lolita, light of my life, fire of my loins.«); sta pa v pesmi hrepeneči in objekt njegovega hrepenenja ustrezno zamenjana.

 

4. David Bowie: 1984

George Orwell je bil eden primarnih navdihov številnih glasbenikov (nižje na lestvici sta še dva komada, navdihnjena z njegovo literaturo), pa očitno tudi eden najljubših avtorjev Davida Bowieja, ki je želel po njegovem romanu 1984 pripraviti mjuzikel. Ko zanj ni dobil avtorskih pravic, je že narejene pesmi porabil za klasični album Diamond Dogs (1974), na katerem je poleg komada, ki se je uvrstil na našo lestvico, na primer še komad z naslovom Big Brother.

 

5. Radiohead: Paranoid Android

Besedila britanskih legend Radiohead so pogosto že sama po sebi na meji poezije. No, marsikdo vseeno ne ve, da eden najboljših rokovskih komadov sploh, Paranoid Android, s svojim naslovnim junakom cilja na robota Marvina iz Štoparskega vodnika po galaksiji Douglasa Adamsa. Mislimo si lahko, da le-ta nad tem ne bi bil pretirano navdušen. Mimogrede, ker smo se odločili, da se lahko posamezni izvajalec na lestvico uvrsti le z eno svojo pesmijo, vam tule puščamo še povezavo do komada Exit Music (For a Film), ki pripoveduje zgodbo Romea in Julije.

 

 

6. The Cure: How Beautiful You Are

Še en bend, ki moč svoje glasbe pogosto črpa iz sveta književnosti, so The Cure. Komad How Beautiful You Are je predelava pesmi Les Yeux du Pauvre (Oči revežev) francoskega pesnika Charlesa Baudelaira. Podobno kot je komad s politično nekorektnim naslovom Killing an Arab uglasbitev osrednjega dogodka romana Tujec Alberta Camusa. Težko čtivo, ni kaj.

 

 

7. Franz Ferdinand: Love and Destroy

Franz Ferdinand so morda, kljub vsej svoji satiri in ironiji, še en bend, ki ga na taki lestvici nikakor ne bi pričakovali. No, komad Love and Destroy se precej neposredno nanaša na roman Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova. Ljubezen in uničenje, prav gotovo.

 

 

8. Jefferson Airplane: White Rabbit

No, to je pa eden tistih komadov, ki se mu nismo ne mogli niti želeli izogniti. Jefferson Airplane in njihov Beli zajec so največje potrdilo, da je mogoče Alico v čudežni deželi napisati samo pod vplivom česa res močnega. In lahko smo samo šokirani, ker raba le-teh Lewisu Carrollu nikoli ni bila dokazana.

 

9. Metallica: For Whom The Bell Tolls

Ljubitelji Ernesta Hemingwaya bodo v naslovu takoj prepoznali njegov znameniti roman Komu zvoni? In čeprav so Metallica prvi in eden redkih težkokovinskih bendov na tej lestvici, je treba na tem mestu priznati, da so zlasti metalci tisti, ki pogosto vpletajo literaturo v svojo glasbo, kar je pripisati predvsem njihovi epski naravi – sumljivi manko tovrstne glasbe na naši lestvici pa je mogoče pripisati le-tej nasprotni liričnosti AirBeletrininega uredništva.

 

10. T’Pau: China In Your Hand

Tale komad govori o Frankensteinu Mary Shelley. Brez heca. Zdaj, ko to veste, povezave ne boste več mogli preslišati. V njegovi daljši, albumski različici je slednja sicer še nekoliko jasnejša, saj vsebuje verz, ki v radijski različici umanjka (And we could make the monster live again.). Pa še recite, da na AirBeletrini ne izveste vsak dan česa novega.

 

11. Kate Bush: Wuthering Heights

Viharni vrh je edini roman Emily Brontë, to pa ni edini komad Kate Bush, povezan z literaturo – če vam njen glas ne para živcev (delu AirBeletrininega uredništva ga), prečekirajte še The Sensual World, ki se navezuje na kultni Joyceov Ulikses, natančneje na zaključni Mollyjin notranji monolog.

 

12. Nirvana: Scentless Apprentice

Tudi tale referenca je verjetno marsikomu ušla, kar je deloma pripisati Cobainovem momljajočemu načinu petja; toda že sam naslov razkriva, da gre za aluzijo na roman Parfum Patricka Süskinda.

 

13. Led Zeppelin: Ramble On

Iz komadov, ki se navdihujejo pri Tolkienovem Gospodarju prstanov, bi lahko sestavili najmanj pet takih lestvic, a smo se omejili zgolj na enega, pri čemer gre najbrž tudi za najbolj znan (in kvaliteten) primer.

 

14. Bob Dylan: Desolation Row

Bob Dylan je še eden tistih tekstopiscev, pri katerih literarne reference najbrž niso noben šok. Iz njegovega repertoarja smo izbrali komad, ki se navezuje na modernistična pesnika Ezro Pounda in T.S. Eliota.

 

15. Bruce Springsteen: The Ghost of Tom Joad

Tom Joad je glavni junak romana Sadovi jeze ameriškega pisatelja Johna Steinbecka.

 

16. The Doors: End of the Night

Naslov komada se navezuje na roman Louis-Ferdinanda Celina Potovanje na konec noči. Komad bi se lahko dejansko na karkoli. 10-12-3-7=32

 

17. Incubus: Talk Shows on Mute

Incubus v besedilu komada aludirajo tako na Orwellov 1984 kot na roman Ali androidi sanjajo električne ovce? Philipa K. Dicka. Da bi bilo še bolj pestro, se videospot očitno navdihuje pri Živalski farmi prvega.

 

18. Pižama: Dj gmh

Da se ne bomo ozirali samo po tujih, dodajamo na častno mesto lestvice še en domač primer. SLOLvenski klasiki v klasično reperski obliki, še preden je avtor napisal knjigo o tem, postal velika zvezda in se pred oboževalci umaknil v ilegalo (no, saj je že prej živel na Trojanah). V komadu so med drugim omenjeni Prešeren, Grum in Cankar.

 

19. dead prez: Animal in Man

Pa še en reperski komad. Znova Orwell, tokrat res Živalska farma.

 

20. Manowar: Achilles, Agony, And Ecstasy (In Eight Parts)

In za konec še najglasnejši in najbolj epski komad na lestvici. Po Homerjevi Iliadi.

 

 

BONUS: Leonard Nimoy: The Ballad of Bilbo Baggins

Tole se sicer ni uvrstilo na lestvico, ampak samo zaradi tega, ker je preprosto predobro.

 

Smo spregledali vaš najljubši komad? Javite nam v komentarju spodaj ali na družabnih omrežjih.