AirBeletrina - 10 knjig, ki »dišijo« po jeseni
Seznami 13. 10. 2020

10 knjig, ki »dišijo« po jeseni

Fotografija: Pexels

Jesen. Čas, ko se listje pisano obarva, zrak postaja hladnejši in dnevi se krajšajo. Čas, ko se svet začne umirjati in s seboj prinese mir za branje pod odejo, kar je idila vsakega knjigoljuba. Izbrala sem deset knjig, ki tako kot barvito padlo listje dišijo po jeseni.

Donna Tartt: Skrivna zgodovina (Cankarjeva založba, 2016)

Jesen me vedno spominja na začetek šole. Skrivna zgodovina pisateljice Donne Tartt, ki je v slovenskem prevodu izšla pri Cankarjevi založbi, se odvija na elitnem kolidžu v Vermontu, kjer skupina šestih študentov pod okriljem karizmatičnega profesorja Juliana študira staro grščino. Nehote skupinica študentov ubije vaščana, nato pa še sošolca Bunnyja, ki jim je grozil s prijavo na policijo ter jih obenem izsiljeval za denar. Bralec ve, kdo je morilec, ter sledi psihološkim procesom, ki so posledica dveh umorov.

 

Deborah Harkness: Razkrivanje čarovnic (Triskelion, 2020)

V akademsko okolje nas ponese tudi knjiga Razkrivanje čarovnic, ki je konec septembra v slovenskem prevodu izšla pri založbi Triskelion. V zgodbi, ki je postavljena v angleški Oxford v jesenskem času, najdemo čarovnice in vampirje, ki so še posebej priljubljeni okoli noči čarovnic. 

 

 

Bram Stoker: Drakula (Tehniška založba, 1988)

Okoli noči čarovnic zelo radi gledamo grozljivke, ki jih je televizija v tem času polna. V branje priporočam klasično gotsko grozljivko, ki jo malodane vsi poznamo, in sicer Bram Stokerjevo Drakulo, zgodbo o najslovitejšem vampirju, ki je prvič izšla leta 1897. 

 

 

 

Irving Washington: Legenda o speči dolini (Karantanija, 1998)

Legenda o speči dolini je še ena klasična srhljivka, postavljena v jesenski čas. Novelo je ameriški pisatelj Irving Washington napisal leta 1820, ko je živel v Angliji. Glavni junak zgodbe je učitelj Ichabod Crane, ki je prišel poučevat v mestece, imenovano Tarry Town. Neke noči je na poti domov spoznal, da zgodbe, ki so mu jih pripovedovali domačini, niso izmišljene, saj je srečal brezglavega jezdeca. Sto osemdeset let kasneje je bil po knjigi posnet film Brezglavi jezdec, ki ga je režiral Tim Burton in v katerem glavno vlogo odigra Johnny Depp.

 

Rainbow Rowell: Pumpkin heads (First Second, 2019, ni prevedeno v slovenščino)

Mladinska pisateljica Rainbow Rowell je leta 2019 za mlade bralce ustvarila grafični roman oziroma strip, ki prikazuje romantično zgodbo med najboljšima prijatelja Deja in Josiah, ki vsako leto od septembra pa do noči čarovnic skupaj delata na polju z bučami. Tokratna noč čarovnic je drugačna, saj sta oba v zadnjem letniku srednje šole. Ali se bosta še videla? Kaj bo z njunim prijateljstvom? Avtoričina inspiracija je bila ameriška Nebraska, ki ji daje tisti »jesenski občutek«: spreminjanje barv listja, hladno vreme in kresovi.

 

Brata Grimm: The Original Folk and Fairy Tales of the Brothers Grimm (Princeton University Press, 2014, ni prevedeno v slovenščino)

Jesen je pravi čas za prebiranje ljudskih pravljic. Toda te so nekoliko posebne, saj niso tiste klasične Grimmove pravljice, ki jih poznate iz otroštva. Ta zbirka je ponatis izvirnih pravljic iz leta 1815, ki so mračnejše kot te, ki jih poznamo danes.

 

 

Ivan Tavčar: Cvetje v jeseni (Mladinska knjiga, 2003)

Zgodba je nastala med prvo svetovno vojno, Ivan Tavčar pa jo je pod psevdonimom objavil v Ljubljanskem zvonu. Jesen tukaj nastopa kot prispodoba za krhko in neuresničeno ljubezen med meščanskim Janezom in kmečkim dekletom Meto, ki nenadoma umre.

 

 

 

John Irving: The Cider House Rules (Transworld Publishers Ltd, 1986)

Jesen v Novi Angliji je v tem romanu prikazana v najboljši luči: spreminjajoče listje, hladen zrak, delavci, ki obirajo sadovnjake in iz jabolk pridelujejo jabolčno vino (cider) … Jesen dobesedno seva skozi strani. Zgodba pa je vse prej kot lahka. Glavni junak je Homer Wells, ki je sirota in živi v sirotišnici St. Cloud. Spremljamo njegovo pot od mladosti do odraslosti, ko vodi tovarno jabolčnega vina.

 

 

Diane Setterfield: Trinajsta zgodba (Učila International, 2007)

Roman je postavljen v jesenski čas in je knjiga o knjigi. Pripoveduje o mladi biografinji Margaret Lei, ki čez dan očetu pomaga v antikvariatu, zvečer pa dolge ure bere. Pisateljica si vzame čas za opisovanjem knjig v antikvariatu in šiljenje svinčnikov spremeni v najbolj sproščeno doživetje. Nekega dne Margaret dobi pismo pisateljice Vide Winter, ki jo prosi, da napiše njeno biografijo, s čimer odpreta temne skrivnosti družine Angelfield.

 

 

Tove Janson: November v Mumindolu (Mladinska knjiga, 2019)

Luč sveta so Mumini ugledali leta 1942. November v Mumindolu je deveta in zadnja knjiga iz serije o mumintrolih. Danes so uvrščeni med klasiko mladinske književnosti. V ospredje te knjige je postavljena mlada sirota, ki išče svojo mamo. Vodilna nit knjige je razmišljanje o žalosti in samoti ter o tem, kako pustiti ljudem oditi.