AirBeletrina - 10 knjig, ki jih ne gre spregledati to jesen
Seznami 9. 9. 2020

10 knjig, ki jih ne gre spregledati to jesen

Fotografija: Pexels

Nekateri pravijo, da je poletje v bralnem smislu precenjeno in da je v resnici zlati čas za druženje s knjigami jesen. Svež zrak zbistri duha, krajši dnevi in daljše noči pa prinesejo za branje prepotreben mir. Izbrali smo deset knjig, ki so ali še bodo v kratkem prišle na slovenski knjižni trg in o katerih bo to jesen govora v bralskih in drugih krogih.

Ana Roš, Kaja Sajovic: Sonce in dež (Beletrina)

Gre za monografijo o življenju in delu naše slavne chefinje Ane Roš. V knjigi, ki je neke vrste njena (avto)biografija (napisana v sodelovanju z novinarko Kajo Sajovic), se v Anino življenjsko zgodbo mešajo pripovedi o Posočju in njegovih ljudeh, kuharski recepti in drugo. Knjiga je z lepim oblikovanjem in čudovito fotografijo tudi paša za oči.

Renata Salecl: Človek človeku virus (Mladinska knjiga)

Ena naših najbolj znanih filozofij v krajših esejih in refleksijah spregovori o tem, kaj je pandemija koronavirusa prinesla v naša življenja, kako nas je virus spremenil in kakšno podobo sodobnega sveta je razkril.  

Hilary Mantel: Volčji dvor (Cankarjeva založba)

Gre za knjigo, ki jo je časnik The Guardian izbral za najboljšo 21. stoletja. Je prvi del trilogije, prinaša pa literarizirano biografijo Thomasa Cromwella, sina preprostega kovača, ki se je po družbeni lestvici povzpel do položaja najvplivnejšega svetovalca kralja Henrika VIII. Hilary Mantel je za ta roman, kot tudi za drugi del trilogije, dobila prestižno nagrado man booker.

Javier Cercas: Slepar (Mladinska knjiga)

Glavni junak romana je resnična oseba, njegova zgodba pa je pred leti razburila Španijo. Gre za moža po imenu Enric Marco, ki je dolga desetletja veljal za avtentično pričo španske državljanske vojne in poosebljenje antifašizma, potem pa se je izkazal za velikega lažnivca. Zgodba o sodobni Španiji.

Tadej Golob: Tišina (Goga)

V navado je prišlo, da vsako jesen izide nov Golobov kriminalni roman iz serije o Tarasu Birsi in upamo, da bo letos tudi tako, predvsem pa pisatelju srčno želimo, da si opomore po nesreči. Tišina, ki naj bi izšla v času slovenskega knjižnega sejma, bo spregovorila o spolnem nasilju nad otroki. 

Eric Fromm: Beg pred svobodo (UmCO)

Družbeni psihoanalitik Erich Fromm se je ta na ozadju začetkov druge svetovne vojne in tedanjih diktatur v tej knjigi posvetil vprašanjem politične psihologije. »Izjemna analiza sodobne družbe in vlog, ki nam jih ponuja. Vanje večinoma pademo nezavedno, a po branju te knjige dobimo vsaj možnost izbire,« je zapisal pisatelj in kolumnist Miha Mazzini.

Shafak Elif: 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu (Sanje)

Turška pisateljica v tem romanu pripoveduje zgodbo o travmatičnem položaju žensk v patriarhalni družbi. Govori o življenjski poti istanbulske prostitutke, ki leži mrtva na nekem istanbulskem smetišču, a njeni možgani ostanejo aktivni še nadaljnjih 10 minut in 38 sekund, v katerih se spominja pomembnih trenutkov svojega življenja. Knjiga je brutalna in neprizanesljiva v prikazovanju nasilja in srčne bolečine.

Petra Pogorevc: RAC – biografski roman o življenju Radka Poliča (Beletrina)

Knjiga, ki odstira in prepleta spomine na ustvarjalno pot Radka Poliča Raca, enega naših največjih filmskih in gledaliških igralcev. Po intenzivnih pogovorih z Racem jo je napisala dramaturginja, urednica in publicistka Petra Pogorevc, in sicer v prvi osebi ednine. Brez zadržkov govori o stvareh, ki so Raca v življenju doletele, pa naj gre za anekdote iz gledališkega sveta ali za tragične dogodke, ki so ga ranili in zaznamovali.

Paolo Giordano: Raztrgajmo nebo (Mladinska knjiga)

Slovenskim bralcem dobro znani (Samotnost praštevil, Človeško telo, Črnina in srebro …) italijanski pisatelj Paolo Giordano v tem romanu prepleta življenja štirih ljudi, ki se srečajo v najstniških letih, njihove poti se še večkrat cepijo in združijo, vse do osupljivega konca nekaj desetletij kasneje.

Dane Zajc: V besedah (Beletrina)

Knjiga V besedah, ki je poklon Danetu Zajcu ob 15-letnici njegove smrti in lanskoletni 90-letnici rojstva, je sestavljena iz njegovih pesmi, odlomkov iger in drugih besedil. Bere se skorajda kot njegova avtobiografija, hkrati pa ponuja tudi vpogled v njegov opus. Zasnovala sta jo Jerneja Katona Zajc in Aleš Šteger.