AirBeletrina - 10 najboljših kriminalk po izboru Irene Svetek
Seznami 9. 7. 2022
Čas branja
Čas branja: 0 min

10 najboljših kriminalk po izboru Irene Svetek

Irena Svetek se s knjižno serijo z okrožnim državnim tožilcem Miom Aurellijem v glavni vlogi vedno bolj uveljavlja kot prva dama slovenske kriminalke. Medtem ko bralcem kri po žilah poganja nova knjiga v tej seriji z naslovom Beli volk (Beletrina), pa smo pisateljico prosili za izbor svojih desetih najljubših kriminalk.

Truman Capote: Hladnokrvno

Mladinska knjiga, 1967, prevod Malia Golob

Roman se naslanja na realno preiskavo umora štirih članov družine Clutter v Kansasu, ki se je zgodil v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Pri tem romanu se mi zdi zanimiv način uporabe pripovedne perspektive, Capote spregovori skozi morilčeva, žrtvina in usta ruralnega prebivalstva.

Attica Locke: The cutting season

HarperCollins Publisher, 2013

Roman se dogaja na plantaži z imenom Belle vie, ki jo vodi črnka po imenu Caren Gray. Ko na plantaži pride do umora, se Caren odloči, da bo ugotovila, kdo stoji za njim. Attica Locke je zame pravo odkritje, mislim, da bi jo bilo treba čim prej prevesti v slovenščino.

Gillian Flynn: Ostrina

Mladinska knjiga, 2015, prevod Jolanda Blokar

Malo mesto Wind Gap, kjer ljudje med sabo nimajo nobenih skrivnosti. Oziroma naj jih ne bi imeli.  Mlada ženska se po dolgih letih odsotnosti vrne nazaj v Wind Gap in kot novinarka preiskuje skrivnostni umor dveh deklic. Odličen roman, ki se ga prebere izjemno hitro.

Gillian Flynn: Temina

Mladinska knjiga, 2016, prevod Andrej Hiti Ožinger

Mračen psihološki roman, po mojem mnenju še boljši kot Ostrina. Temačna zgodba o iskanju zakopane resnice, mlada ženska Libby mora ugotoviti, kaj se je zgodilo daljnega leta 1985, neke noči, ko je nekdo s sekiro pokončal njeno mamo in mlajšo sestro.

Paula Hawkins: Pod gladino

Mladinska knjiga, 2019, prevod Danica Križman

V dneh pred smrtjo je Nel Abbott večkrat poklicala sestro Jules, vendar se ta ni zmenila zanjo. Zdaj je Nel mrtva. Jules pa se mora vrniti v domači kraj, čeprav si ga nikoli več ni želela videti. Strah jo je. Zelo strah. Še najbolj pa se boji vode in Tolmuna pogubljenih …

Attica Locke: Bluebird, Bluebird

Profile Books, 2018

Še en roman ameriške pisateljice Attice Locke, ki se dogaja v Texasu, kjer Darren Mathews preiskuje dvojni umor v majhnem mestu Lark, ki je še vedno prepojen z rasizmom. Krasen roman, veliko več kot le kriminalka who dunnit.

Liane Moriarty: Big Little Lies

Penguin, 2014

Najprej sem gledala serijo, šele potem prebrala knjigo, in čeprav je serija vrhunska, je roman prav tako odličen. Celeste, Madeline in Jane so matere, ki jih druži velika skrivnost, ki jo skrivajo pred možmi in majhnim krajem, v katerem živijo.

Jo Nesbø: Leopard

Didakta, 2015, prevod Maja Lihtenvalner in Primož Ponikvar

Po mojem mnenju Nesbøjev najbolj temačen roman in mogoče celo najboljši. Harry Hole se bori s psihopatom, ki ga ves čas preiskuša in se igra z njim. Protagonistu sledimo v Afriko, kjer se spopade z neizmernim zlom, kar ga skoraj uniči. Vendar je tudi tokrat Hole nepremagljiv 🙂 Odličen roman, ki se ga prebere v šusu, kljub temu da gre za pisanje, ki je mestoma precej brutalno in agresivno.

Søren Sveistrup: The Chestnut Man

Harper, 2019

Roman o serijskem morilcu, ki terorizira Kopenhagen in ob žrtvah pušča figurice, narejene iz vžigalic in dveh divjih kostanjev. Odličen psihološki triler, po katerem je posneta tudi serija.

Jo Nesbø: Snežak

Didakta, 2014, prevod Darko Čuden

Ko pade prvi sneg, poročene ženske izginejo, pred hišo pa se pojavi grozljiv sneženi mož. Prvi Nesbøjev roman, ki sem ga prebrala, nekdo ga je pustil na ladji med Trinidadom in Tobagom, kamor sem potovala daljnega leta 2008. Spomnim se, da je imela knjiga mehke platnice in videti je bila precej zdelana. Vseeno sem se odločila, da jo preberem, čeprav pisatelja nisem poznala. Ko sem vzela roman v roke, ga nisem mogla več odložiti in takrat mi je postalo jasno, da bomo avtorja tega dela zagotovo kmalu začeli prevajati tudi Slovenci.