AirBeletrina - 11 knjig o pandemiji koronavirusa
Seznami 21. 1. 2021

11 knjig o pandemiji koronavirusa

Fotografija: Wikipedia

Epidemija koronavirusa je v polnem razmahu kljub mnogim pobožnim željam, da je njen konec tik za vrati. Še vedno smo v karanteni, vedno bolj naveličani in razočarani nad svetom okoli nas. Čas je kljub vsemu primeren za branje, med drugim tudi knjig, ki reflektirajo nastalo situacijo. Izbrali smo jih devet, ki so izšle v slovenščini, in eno, ki jo je napisal slovenski avtor, izšla pa je v angleščini.

 

Paolo Giordano: V času epidemije

Mladinska knjiga, prevod Jerca Kos

Eden prvih pisateljev, ki se je na zdravstveno in družbeno krizo, ki jo je povzročil koronavirus, odzval s knjigo, je italijanski pisateljev Paolo Giordano, avtor uspešnic Samotnost praštevil, Človeško telo in Črnina in srebro. Esejistično besedilo je nastajalo februarja in marca lani, na šestdeset straneh pa prinaša doživljanje in razmišljanje o Italiji v prvem valu koronavirusa.

 

 

Janko Petrovec: Karantena. Rim

Goga

Novinar Janko Petrovec v knjigi postreže z zapisi iz karantene, ki jo je kot dopisnik RTV Slovenija doživljal v Rimu. Zapisi so mešanica med dnevnikom, esejem in potopisom, avtorja pa stiska ljudi okoli sebe in samota vračata tudi v druge čase in razmišljanja o drugih katastrofah, ki so prizadele človeštvo.

 

 

Aleš Berger: Breze: 40 poganjkov od marca do maja 2020

Mladinska knjiga

Prevajalec, urednik in pisatelj Aleš Berger je dneve med marcem in majem 2020 preživel v karanteni, ki ji sam pravi klavzura, v hiški na Gorenjskem. Samotne dneve je izkoristil za pisanje, za dnevniške zapiske, ki jih je nato zbral v knjigi. Ponuja štirideset drobnih pogledov v vsakdan pisatelja, pa tudi veliko iskrivih razmislekov o naši družbi in času.

 

 

Renata Salecl: Človek človeku virus

Mladinska knjiga

Pronicljive analize filozofinje in sociologinje Renate Salecl podajajo uvide, kako je zdravstveni problem, ki ga je prinesla epidemija koronavirusa, kmalu postal tudi družbeni in kako lahko s pomočjo nastale situacije razumemo, kako deluje ta svet. Spregovori o neenakosti med ljudmi, o novih oblikah nadzora, koronadobičkarjih, upiranju nošenju mask itd.

 

 

Tadej Golob: Virus

Goga

Virus se je vpletel tudi v priljubljeno kriminalno serijo o inšpektorju Tarasu Birsi. Osrednji negativec je serijski morilec, zgodba pa je postavljena v različne kraje po Sloveniji. Založba oglašuje roman z besedami: »Ali ni vsako naše dejanje, tudi kriminalno, samo sledenje osnovni življenjski matrici? Vsako zlo posledica nekega prejšnjega zla, okužbe z njim?«

 

 

Dan Podjed: Antropologija med štirimi stenami: spoznavanje sebe in drugih med pandemijo

ZRC, ZRC SAZU

Knjiga predstavi zagate »profesionalnega voajerja«, antropologa, ki je med pandemijo začel opazovati sebe in svoje bližnje ter zapise objavljati po spletu. Tako je nastal nenavaden dialog med opazovalcem, ki se je prelevil v razkazovalca, in družbo, ki je spremljala in komentirala njegove čudne navade: od razkuževanja nakupljene hrane in tuširanja steklenic do zalezovanja ptic, ki so se naselile na opustelem igrišču.

 

 

Tomaž Grušovnik: Karantenozofija: razmišljanja o pandemiji

Mladinska knjiga

Filozof Tomaž Grušovnik na poljuden način reflektira in poskuša narediti razumljivo tisto, kar doživljamo med pandemijo. O pandemiji razmišlja s pomočjo teorije, spregovori pa o etičnih vidikih krize, o lažnih novicah, teorijah zarote, zlorabah moči, delu in učenju na daljavo, naveže pa se tudi na ekološka vprašanja.

 

 

Slavoj Žižek: Pan(dem)ic! Covid-19 Shakes the World

Polity

Gre za pogled filozofa na situacijo, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa. Kot rešitev Žižek ponuja dve možnosti: komunizem ali barbarizem. Barbarizem bi prispeval k preživetju tistih, ki so v najboljši kondiciji, alternativa temu pa je na novo izumljen komunizem.

 

 

Andraž Teršek: Zapiski ustavnika v karanteni

Sanje

Andraž Teršek, ki velja za enega največjih strokovnjakov za ustavno pravo v Sloveniji, je zapise, objavljene v tej knjigi, spisal v času spomladanske karantene v Sloveniji oziroma veljave odloka o omejitvi gibanja med občinami. V knjigi avtor kritično komentira odločitve oblasti in podvomi v nekatere ukrepe, ki so jih državljani deležni, ter opozarja na politične zlorabe stanja.

 

 

Andrej Ilc: #Ta čas – 50 dni, 50 pesmi

Mladinska knjiga

Gre za izbor iz sodobne slovenske in svetovne poezije, ki ga je na družabnih omrežjih med prvo karanteno, vsak dan eno pesem, objavljal urednik Andrej Ilc. Izkazalo se je, da so pesmi odlično čtivo za ta težak čas in da pesmi na zanimiv način govorijo o tem, kar se dogaja med epidemijo.

 

 

John C. Lennox: Kje je bog v času koronavirusa?

Družina, prevod Andrej Turk

V knjigi je dr. John Lennox, profesor matematike na univerzi v Oxfordu in priljubljen pisatelj o znanosti, filozofiji ter teologiji, zapisal nekaj svojih razmišljanj o doživljanju osamitve, strahu in vere. Med drugim se ukvarja z vprašanjem, kako nam lahko vera v Boga pomaga pri iskanju smisla v kriznem času in soočanju s pandemijo koronavirusa.