AirBeletrina - AirBeletrinin podkast: beremo z Markom Radmilovičem
Marko Radmilovič (Fotografija: arhiv založbe Beletrina) Marko Radmilovič (Fotografija: arhiv založbe Beletrina)
Podkast 18. 3. 2020
Čas poslušanja
Čas poslušanja: 20 min

AirBeletrinin podkast: beremo z Markom Radmilovičem

Najbrž se ne da več spregledati, da iz zemlje že kar pospešeno lezejo prvi znanilci pomladi. Prav v tem času pa bi pa na plano počasi že lahko stopali tudi znanilci v človeški podobi – kolesarji.

Toda tudi njih krizni ukrepi zdaj bolj zadržujejo v stanovanjih. Obstaja pa kolesar, ki ukrepom in tudi virusom brez težav kljubuje. To je Kolesar z veliko začetnico in je ravno dobro zavil iz tiskarne in se zapodil na police knjigarn.

Na papir ga je zlil navdušen motorist in seveda kolesar, sicer bivši kinooperater, zdaj pa novinar ter avtor satiričnih Zapiskov iz močvirja na Valu 202 Marko Radmilovič. Je tudi avtor filmov, nastalih pod streho produkcijske hiše Kino Svečina, in prejemnik Ježkove nagrade.

Njegov Kolesar pa nikakor ni zgodba o užitkih ob spomladanski rekreaciji, pač pa je kriminalni roman, ki je zasidran v slovenski sedanjosti, v kateri pa še vedno diha preteklost. Umor nam odpre posebno poglavje iz obdobja druge svetovne vojne, iz čas, ki le ni bil tako črnobel, kot se nam skoraj 80 let pozneje dozdeva, da je bil.

»Prav možno je, da se niso vsi talci pred puško postavili z junaškim srcem in da si je kateri svobodo kupil tako, da je pomagal nemškemu sovražniku. Niso bili vsi junaki in niso bili vsi zločinci,« pojasnjuje avtor.

Kako je sivine človeškega značaja predstavil v romanu, prisluhnite v podkastu z Markom Radmilovičem:

Kriminalni roman Marka Radmiloviča Kolesar lahko kupite na tej povezavi. Bralce vabimo, da s telefonom poskenirajo QR kodo, ki je v knjigi. Pripeljala jih bo do presenečenja.