AirBeletrina - AirBeletrinin podkast: območje lagodja z Lučko Kajfež Bogataj
Fotografija: osebni arhiv Lučke Kajfež Bogataj Fotografija: osebni arhiv Lučke Kajfež Bogataj
Podkast 29. 9. 2023
Čas poslušanja
Čas poslušanja: 14 min

AirBeletrinin podkast: območje lagodja z Lučko Kajfež Bogataj

Richard Osman: Četrtkov klub za umore (Mladinska knjiga 2020, prevod Jerca Kos)

»Ko sem izbrala knjigo, sem pričakovala klasično kriminalko, kar v nekem smislu tudi je, vendar pa se osredotoča na pomembno sporočilo o procesu staranja in spreminjanja človekovega življenja. Knjiga poudarja, da staranje ne pomeni nujno izgube umskih sposobnosti, in osvetli različne vidike tega življenjskega obdobja.«

Tako je profesorica, klimatologinja, soprejemnica Nobelove nagrade Lučka Kajfež Bogataj utemeljila svoj izbor knjige, ki jo podrobneje predstavljamo v AirBeletrininem podkastu Območje lagodja.

 

 

Četrtkov klub za umore obravnava temo staranja in življenja v domu za ostarele ter se osredotoča na skupino prebivalcev doma, ki se odloči reševati nerešene primere umorov. To pa počne tako zavzeto, da nazadnje tudi lokalna policija spozna, da ne bi primerov tako hitro nikoli rešila brez njihove pomoči.

Kar se zdi na prvi pogled simpatično branje, nosi v sebi potencial za globlji razmislek.

»Družba pogosto starostnike, pa tudi otroke in ljudi s posebnimi potrebami rada odrine na svoj rob, češ da so nekoristni, moteči. A pri tem ne gre le za vprašanje etike in morale, ampak dejansko za čisti gospodarski učinek, kjer se zaradi upokojitve ali izločitve iz javnega življenja zmanjša število ljudi, ki bi lahko sodelovali pri družbenih procesih. To je pri majhnih narodih ali pa v času, ko se kot družba staramo, velika napaka,« je v podkastu povedala Lučka Kajfež Bogataj.

Avtor knjige Richard Osman, sicer javnosti znan kot britanski televizijski voditelj in komik, v knjigi izpostavlja polnokrvnost in iznajdljivost starejših likov ter sporoča, da starost ne pomeni izgube moči in dostojanstva. Zgodba združuje kriminalni zaplet s humorjem in družbenimi sporočili o vrednosti izkušenj in sodelovanja med generacijami.

Izkušnje so tiste, ki jih človek ne more nadomestiti s prodornostjo in iznajdljivostjo. »Le odživeti ta čas ti te izkušnje da. In to je tudi izredno lepo sporočilo te knjige, ki ga lahko najdeš v njej, če želiš. Seveda, kdo drug bo knjigo bral le kot kriminalko, a sama pravim, da so dobre knjige vedno napisane za različno bralstvo, tako da vsak najde pravzaprav tisto, kar mogoče tudi išče, s tem ko bere,« je za AirBeletrinin podkast še dejala Lučka Kajfež Bogataj.

 

***

O podkastu Območje lagodja

S sogovorniki z različnih področij odkrivamo njihova knjižna vesolja in veselja. Katero literarno delo jim je spodneslo tla in svet, kakršnega so poznali, obrnilo na glavo? Katera knjiga ostaja njihova sopotnica še dolgo potem, ko so jo odložili? Kako spoznanja o literarnih življenjih oseb prehajajo tudi v njihovo vsakodnevno resničnost? Prisluhnite AirBeletrininemu podkastu Območje lagodja, ki ga gostita Maja Čakarić in Klara Škrinjar.