AirBeletrina - Deset dogodkov na letošnjih Dnevih poezije in vina, ki jih ne smete zamuditi
Seznami 21. 8. 2020

Deset dogodkov na letošnjih Dnevih poezije in vina, ki jih ne smete zamuditi

Fotografija: Matej Pušnik

Pred vrati so Dnevi poezije in vina, eden najprestižnejših in najodmevnejših pesniških festivalov v Evropi. Poezija pesnic in pesnikov, ki prihajajo iz desetih držav sveta, bo Ptuj, Ljubljano in druga mesta Slovenije napolnila med med 26. in 29. avgustom, ob žlahtni besedi pa bo mogoče degustirati tudi najodličnejša slovenska vina. Izbrali smo deset dogodkov festivala, ki jih ne smete zamuditi. 

Velika pesniška branja

Poeziji priznanih mednarodno delujočih avtoric in avtorjev lahko prisluhnite na že tradicionalnih Velikih pesniških branjih, ki bodo vsak večer ob spremljavi glasbenih koncertov oživili Vrazov trg.

Odprto pismo Evropi

Z Odprtim pismom Evropi vsako leto vrhunska pesnica ali pesnik kritično naslovi Evropo. Vsakič ga objavijo ugledni evropski mediji, v roke pa ga dobijo tudi evropski politični odločevalci. Letos ga piše ena najbolj branih in priljubljenih madžarskih avtoric Krisztina Tóth, ki ga bo prvič prebrala na odprtju festivala, v četrtek, 27. avgusta, ob 20.30, v petek, 28. avgusta, ob 15.30 uri pa boste v Dominikanskem samostanu lahko prisluhnili tudi pogovoru z avtorico.

Večeri pred dnevi

Večere pred dnevi lahko obiščete na Ptuju, kjer bo na Mestni tržnici zazvenel orkestrski vrtiljak Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra, ki bo v sodelovanju z dirigentko Živo Ploj Peršuh predstavil pester opus Dominika Bagole – Balladera, pridružila pa se bosta tudi Jadranka Juras in Emkej. S pesniško-glasbenim dogajanjem bodo naselili tudi Potrno (Avstrija), Krško, Pruh in Ljubljano, kjer bo v Parku Sveta Evrope pri Cankarjevem domu poezija zazvenela v tonih izvirnikov, prisluhnili pa jim bomo lahko tudi v slovenskih prevodih.

Pesniški turnir

Pesniški turnir je natečajna prireditev, na kateri že 20 let izberejo najboljšo izvirno neobjavljeno slovensko pesem. Na vsakoletnem finalu, ki poteka v Mariboru, se predstavi 12 izbranih pesnikov. Strokovna žirija izbere najboljšo pesem in njenemu avtorju/avtorici podeli naziv vitez/vitezinja poezije. V sklopu prireditev ob počastitvi jubileja se bo Pesniški turnir s svojimi pesniškimi vitezinjami in vitezi predstavil na Dnevih poezije in vina v sredo, 26. avgusta, ob 18. uri na Ptujskem gradu.

Festival mlade literature Urška

Festival Urška združuje mlade avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj JSKD s selektorji izberejo pet finalistov in najboljšemu v naslednjem letu izdajo knjižni prvenec. Na Dnevih poezije in vina se bo v soboto, 29. avgusta, ob 15.30 v kavarni Bodi predstavilo pet letošnjih nominirancev.

Svet v mestu

Pesniško branje in pogovor z avtorji z Bližnjega vzhoda, ki živijo v izgnanstvu in so politični azil dobili v Ljubljani. Dogodek je organiziran v sodelovanju s portalom Vrabec Anarhist, Unescovim mestom literature in Mrežo zatočišč za preganjane pisatelje – ICORN. Sodelujejo Sara Afzali (Iran), Mohamad Abdul Munem (Sirija) in Pooyesh Azizeddin (Iran).

Dane Zajc: V besedah

Ob izidu knjige V besedah Daneta Zajca, ki izhaja ob 90-letnici rojstva in 15-letnici smrti slovenskega klasika, bo v četrtek, 27. avgusta, ob 18.30 v Mestni knjižnici Ptuj otvoritev razstave in pogovor o življenju in delu pesnika Daneta Zajca. Na pogovoru sodelujeta urednika knjige Jerneja Katona Zajc in Aleš Šteger.

Polnočne predstave Teatra III

Ptujski Teater III na letošnjem festivalu pripravlja dva polnočna performansa v Stari steklarski delavnici. V četrtek, 27. avgusta, si ob 23.30 lahko ogledate polnočno posvetitev častnima gostoma festivala, v petek, 28. avgusta, pa prav tako ob 23.30 uprizoritev prvega dramskega dela Dušana Jovanoviča Predstave ne bo, ki ga je prvič uprizoril prav Teater III.

Vinski program

Festival ponuja bogat vinski program, ki vključuje že tradicionalne Hude pokušnje – degustacije vin ob pesniških branjih in Vinski oltar – degustacijo vin vinarjev vseh treh slovenskih vinorodnih dežel, kot novost pa se boste lahko v soboto, 29. avgusta, ob 16. uri podali na gastronomski sprehod po prvi ptujski vinski promenadi, kjer bo sodelovalo osem kulinaričnih hiš s Ptuja in okolice ter kar dvaindvajset vinarjev, povezanih v deset točk v mestnem jedru. Med njimi se bo obiskovalec sprehodil s kozarcem vina in se ob degustacijah srečal tudi s pesnicami in pesniki. V soboto ob 11. uri pa prav tako vabljeni na okroglo mizo o vinu in umetnosti v Dominikanskem samostanu.

Otroški program

Otroci se bodo lahko udeležili raziskovalno-ustvarjalne delavnice v Centru interesnih dejavnosti, pravljično-poetičnih uric z Lilijano Klemenčič v MuziKafeju, kino vrtička v Mestnem kinu Ptuj ter kreativno-gibalnih delavnic v Mestnem parku. Zaradi zagotavljanja primernega števila udeležencev so za vse dogodke potrebne predhodne prijave.

 Več informacij o festivalu najdete na tej povezavi