AirBeletrina - Deset knjig za osmi marec
Seznami 8. 3. 2020

Deset knjig za osmi marec

Fotografija: Pexels

Za osmi marec smo izbrali deset knjig ženskih avtoric, ki govorijo o položaju žensk v sodobnem svetu in so izšle v zadnjem času. Naš seznam si ne umišlja, da je ultimativen ali kaj podobnega – obstaja še veliko odličnih knjig, ki so jih napisale ženske in ki govorijo o ženskih življenjih. Predlagamo, da tudi sami malce pobrskate po knjižnicah in knjigarnah ter najdete zanimive knjige s tovrstnimi temami.

Margaret Atwood: Testamenti 

(Mladinska knjiga)

Nadaljevanje distopične klasike Deklina zgodba je postavljeno v fiktivno totalitaristično diktaturo Gilead 15 let po dogodkih iz prvega romana. Novi roman odgovarja na nekatera vprašanja, ki so se bralcem zastavljala ob branju prve knjige, ponovno pa govori tudi o mizoginiji, nasilju nad ženskami, ženski (ne)svobodi, ženskih reproduktivnih pravicah itd.

 

 

Elena Ferrante: Neapeljska tetralogija

(Cankarjeva založba)

Štirje izjemno priljubljeni romani italijanske pisateljice skozi pripoved o dveh dekletih z italijanskega juga spregovorijo o kompleksnih ženskih odnosih, prijateljstvu, rivalstvu, ljubosumju, a tudi privrženosti. Ena od tematskih osi romanov je prikaz, kako življenja žensk kroji okolje, v katerem živijo.

 

 

 

Sheila Heti: Materinstvo

(Beletrina)

Roman Materinstvo skozi eksperimentalno formo spregovori o vprašanju materinstva, a se hkrati dotakne tudi drugih vprašanj, npr. kaj je tisto, kar nam osmišlja življenje.

 

 

 

 

 

Radmila Lazić: Brez anestezije

(Beletrina)

Knjiga Brez anestezije prinaša povzetek opusa ene najbolj prepoznavnih srbskih avtoric, feministik in političnih aktivistk.  Pesmi so vsebinsko in tematsko zelo raznolike, zelo jasno pa spregovorijo tudi o ženski izkušnji v patriarhalni družbi.

 

 

 

 

Anna Burns: Mlekar

(Lynx)

Anna Burns v svojem romanu Mlekar skozi oči mladega dekleta, ki se mora soočiti z nasiljem starejšega moškega, pokaže, kakšno je življenje v disfunkcionalnem in omejenem okolju, ki mu svoja pravila diktira cerkev. Mimogrede – knjigo je bolje prebrati v angleškem originalu.

 

 

 

 

Leila Slimani: Uspavanka

(Mladinska knjiga)

Začne se kot zgodba o popolni varuški, sprevrže pa se v šokantno zgodbo o umoru. Roman se skozi tragedijo sprašuje o materinstvu in starševstvu v sodobni družbi, a tudi o razrednem razkolu in družbeni izolaciji, ki ljudi pripeljejo do kriminalnih dejanj.

 

 

 

Maruša Krese: Pesmi

(Goga)

Poezija slovenske Maruše Krese je izrazito avtobiografska, pesnica odkrito spregovori o svojem življenju in o odnosih z drugimi, tudi z otroci in moškimi. »Ni mogoče spregledati globokega razočaranja nad moškimi, ki ne izpolnjujejo temeljnih dolžnosti ter na ta način obremenjujejo ženske s strahotnim bremenom skrbi za preživetje otrok in družin,« je zapisal Boris A. Novak.

 

 

 

Joanne Ramos: Farma 

(Mladinska knjiga)

Ta roman zgleda kot uresničitev Dekline zgodbe v praksi. Mlada emigrantka poskuša ujeti ameriške sanje tako, da sprejme »delo« nadomestne matere na Farmi. Pisateljica skozi roman prikaže obupen položaj žensk in migrantov v brezobzirni kapitalistični družbi.

 

 

 

Michelle Obama: Moja zgodba

(Učila International)

Gre za avtobiografijo prve temnopolte prve dame ZDA, za refleksijo njene življenjske poti, ki jo je vodila od preprostega otroštva v Chicagu do Princetona in kasneje do Bele hiše. Knjiga je prežeta z angažirano feministično mislijo.   

 

 

 

 

Eva Mahkovic: na ta dan najbolj trpi mastercard

(Beletrina)

Avtorica je v knjigi zbrala svoje Facebook statuse, ki so mešanica dnevnika, poezije, osebnih izpovedi, razmišljanj … Utelesila je glas mlade urbane generacije, piše o vsakdanjih banalnostih, pop kulturi, modi, kraljicah in svetnicah, psu itd., hkrati pa je to glas intelektualke in ženske. Vsak osmi marec svoj Facebook status posveti razmisleku o feminizmu in mastercardu.