AirBeletrina - Evald Flisar odstopil z mesta predsednika slovenskega centra Pen
Panorama 16. 7. 2016

Evald Flisar odstopil z mesta predsednika slovenskega centra Pen

Danes zjutraj je bila v Delu objavljena odstopna izjava Evalda Flisarja z mesta predsednika slovenskega centra Pen.

Čeprav sam za odstop navaja druge razloge od tistih, zaradi katerih smo ga k odstopu pozvali, nas veseli, da se po dobrem tednu dni, ko smo sprožili peticijo za njegov odstop, stvari umirjajo.

Vnovič bi radi poudarili, da ni šlo za obračun z Evaldom Flisarjem, marveč za obračun s seksizmom, z načinom komunikacije in delovanja, ki se nam ne zdi dopusten na nobeni ravni in pod nobenim pogojem.

Gre za enega prvih, če ne celo za prvi odstop, ki se je v Sloveniji zgodil zaradi seksizma. Vemo, da to ne pomeni, da smo seksizem ali spolno diskriminacijo z današnjim dnem odpravili, lahko pa se nadejamo, da bo komunikacija v kulturniških krogih postala dostojnejša, s tem pa bo morda lahko pripomogla tudi k strpnejšemu in bolj profesionalnemu diskurzu na splošno. 

Uredništvo AirBeletrine je hvaležno vsem podpisnikom peticije in podpornikom, ki so pripomogli k temu, da je bil partikularni problem prepoznan kot simptom splošnega, in so družbi, tudi z izpostavljanjem sebe, pomagali narediti korak naprej. Boj za splošno dobro se nadaljuje. Več nas bo, prej bomo na cilju.