AirBeletrina - Knjigoskop 2013!
Panorama 3. 1. 2013

Knjigoskop 2013!

Dragi bralci AirBeletrine, znana slovenska astrologinja Teta Janus je na našo prošnjo pogledala, kaj v letu 2013 pripravljajo zvezde vam, ki imate radi knjige oziroma se z njimi pečate profesionalno. Vabljeni k branju!

 

Kozorog (22. 12.–20. 1.)

 

Kozorog (Ana Baraga)

V letu 2013 boste pustili za sabo težavne pretekle trenutke in življenje ugledali v novi luči – zdelo se bo jasnejše, preprostejše in brez neprijetnih vprašanj. Ne pozabite, da lahko marsikaj za to, da si poenostavite tuzemsko bivanje, naredite sami; lahko npr. berete samo tisto, kar priporoča Manca Košir. Samozavestnejši, mirnejši, strpnejši in bolj razumevajoči boste, druge pa boste presenečali s svojim optimizmom. Če ste založnik, rojen v znamenju kozoroga, vas bodo vaši kolegi zaradi tega morda začeli gledati nekoliko postrani. Vsaj v javnosti torej skušajte delovati bolj zaskrbljeni za usodo narodove biti. Če ste pisatelj, bo to leto za vas polno skritih čeri in mamljivih preizkušenj, posebno v svoji prvi polovici. Bodite previdni in zadržani, če kdo pristopi s ponudbo za odkup avtorskih pravic za ekranizacijo vašega dela. Ni treba zvezd, da veste, kako se bo to končalo. Poleti se vam utegne zgoditi, da spoznate novega pisatelja, ki vam bo takoj zlezel pod kožo. Zaradi tega se boste potili še močneje kot navadno, kar bo v vašo bližino privabljalo komarje, odganjalo pa vaše bližnje. Srbečica in prijetna osamljenost bosta trajali vse do jeseni, ko se boste morale učiteljice slovenščine, rojene v znamenju kozoroga, kljub nejevolji in nerazpoloženosti, še večji kot navadno, vrniti na delo. Konec leta 2013 na vas čaka večja naložba; najbrž se boste včlanili v Svet knjige in pozabili pravočasno opraviti nakup.

 

Vodnar (21. 1. – 18. 2.)

 

Vodnar (Ana Baraga)

Leto 2013 bo pripadnikom tega zračnega znamenja v prvi polovici postreglo z zadovoljstvom v zasebnem življenju, v krogu družine in prijateljev. Dlje vaše literarno delo pač ne more seči in prav je, da ste se s tem končno pomirili. Kljub temu ne bo manjkalo priložnosti, ki bodo potrkale na vrata preko številnih novih znanstev, ki jih boste stkali. Avtorji, rojeni v znamenju vodnarja, si boste na ta način priskrbeli kak prevod, vključitev v antologijo, ki jo bodo sestavili posebej v ta namen, povabilo na festival in trebušno gripo. Vneti bralci samo slednje. Ob prvih znakih jeseni bo čas tudi najbolj zrel za daljše potovanje ali selitev. Ne jezite se, če boste takrat ugotovili, da kljub vsem novim znancem ne morete dobiti nekaj ljudi, ki bi vam pomagali preseliti vašo obsežno knjižnico. Raje svojo energijo vložite v preurejanje – brez odvečne sentimentalnosti lahko večino knjig odnesete v najbližji antikvariat, pred tem samo iztrgajte stran z napisom »RECENZIJSKI IZVOD« ali posvetilom. Vezani vodnarji vsaj prelistajte Kamasutro, ki si jo bo sposodil vaš partner in jo za nekaj dni odložil na vašo nočno omarico. Samski vodnarji boste ostali samski, vse dokler boste tako zahtevni in izbirčni: ni res, da morata biti s partnerjem istega mnenja o vsaki malenkosti. Če boste vi trdili, da je Drago Jančar precenjen kot esejist, vaš partner pa, da je Dušan Merc precenjen nasploh; poskušajta izdelati kompromis, da je res oboje. To pomeni biti v resni zvezi.

 

Ribi (19. 2.–20. 3.)

 

Ribi (Ana Baraga)

Zodiakalne ribe boste v leto 2013 zaplavale z novimi življenjskimi močmi in zanosom, vztrajno napredovale na vseh področjih ter morda celo izpolnile svoje sanje. Če so le-te povezane z ustanovitvijo založbe: ne, to niso te sanje. Saturnov vpliv bo v prvih mesecih poskrbel za povečano samozavest. Iz rokava boste stresali precizne in duhovite dovtipe o literaturi, spet boste začeli pošiljati svoje rokopise na natečaje in založbe ter se ob morebitnem uspehu zadnjega dogovorili, da vam namesto honorarja izplačajo odstotke od prodaje. V drugi polovici leta boste tako ali drugače v denarnih težavah. Zato še toliko bolj previdno konec julija, ko vpliva Venere in Neptuna kažeta, da bo nekdo hotel izkoristiti vaše sočutje in dobrosrčnost: če ste urednik pri kakšni od literarnih revij, nikar ne nasedajte kolegu, ki trdi, da nujno potrebuje objavo, da poravna položnice. Saj ne, da ni res, da nima, ampak dobro veste, da s honorarjem za objavo ne pokrije niti odvoza smeti. Poleti izkoristite nove zaloge življenjske moči tudi za to, da spremenite življenjski slog in se otresete neke škodljive razvade, ki je že predolgo z vami – glede na to, da lahko zastonj kazalke dobite že povsod, ni več nobenega racionalnega razloga za mečkanje strani, da bi si označili, kje ste ostali. Razen, če res sovražite knjigo, ki jo berete, ali če lahko resnico iz njih izvlečete le s silo – sicer pa, kaj pa berete priročnike za osebnostno rast.

 

Oven (21. 3.–20. 4.)

 

Oven (Ana Baraga)

Že minulo leto je bilo polno sprememb, prihajajoče pa prinaša še nove. Zaradi precejšnjih podražitev bencina boste več potovali z vlakom, kjer boste imeli ob številnih zamudah pravo priložnost, da nadoknadite z branjem. Vlak je prav tako tudi imeniten kraj za spoznavanje novih ljudi. Nenadoma se boste zavedli, kako zlahka lahko zasovražite človeštvo in dejstva, da ljudje ne znajo brati očitnih neverbalnih znakov. Knjižničarji, rojeni v znamenju ovna, boste po tem morda začeli razmišljati o novi karieri. Lahko pa začnete strankam v branje priporočati romane Luke Novaka. Zvezde namigujejo, da bi vam sredi leta zaradi vpliva Saturna in Jupitra utegnili nagajati zobje, če pa boste slučajno ravno takrat prebirali Freuda, pa so težave bolj psihosomatske narave. Jeseni bo v slovenščino prevedena globalna knjižna uspešnica, ki pa vas bo nepričakovano pustila povsem hladne, četudi vam jo bodo priporočali vsi znanci in prijatelji. Kljub temu še ne obupajte nad svetom. Težava je namreč v vas samih, saj ste merila za dobro knjigo postavili na napačno stran pismenosti. V 2013 lahko pisatelji, rojeni v znamenju ovna, izboljšate svoj ugled in spremenite mnenje drugih o vas; vašim delom bo to uspelo že precej težje. V drugi polovici leta, ko bo nek planet spet v nekem ozvezdju ali kaj podobnega, se boste veliko ukvarjali z drugimi in se pri tem zabavali – literarni kritiki, rojeni v ovnu, pozor; morda začnete v svojem delu celo uživati.

 

Bik (21. 4.–20. 5.)

 

Bik (Ana Baraga)

Novo leto Venerinim varovancem zaradi ugodne lege Plutona, Jupitra in Urana prinaša ustvarjalno, mirno, udobno ter razkošnejše življenje, polno majhnih in velikih čutnih užitkov – večkrat se vam bo med branjem orosilo oko, s tresočimi rokami boste komaj kos obračanju strani ali pa se boste ujeli, kako vam na literarnem branju v prsih razbija srce. To pa lahko na žalost pomeni tudi resne zdravstvene težave, zato ne odlašajte z odhodom k zdravniku. Protiutež tej sreči bo vaša občasna muhavost, ki se bo kazala v tem, da boste neprestano menjali svojega favorita za kratkoprozno nagrado Fabula. Za člana žirije, rojenega v znamenju bika, precej resen problem, ki utegne skrhati vaše sicer zgledne odnose z drugimi žiranti in lahko tudi izdatno zmanjša vaše možnosti, da bi prejeli neko drugo nagrado, v katere odboru bodo sedeli nekateri isti ljudje. Poskusite nadzirati svoj temperament, posebno v turobnih jesenskih dnevih, sicer vam bo pozneje žal. Preden karkoli rečete, vdihnite in v mislih preštejte vse zbirke Tomaža Šalamuna. Uran v ovnu vam prinaša po eni strani kaotične spremembe v razpoloženju, željo po duhovni in karierni neodvisnosti, trmo in težave z institucijami, po drugi pa dobro voljo, genialne prebliske navdiha in dar za delo z drugimi. To pomeni, da bo letošnje leto idealno za izdajo prvenca. Lahko pa pomeni kaj drugega. Lahko pomeni marsikaj.

 

Dvojčka (21. 5.–20. 6.)

 

Dvojčka (Ana Baraga)

Že ob začetku leta vam bo stal za hrbtom srečenosni Jupiter v vašem znamenju, ki bo tvoril sekstil z Uranom v ovnu, pomagala vam bosta tudi Mars in Sonce. To pomeni, da bo več gibanja na nebu kot v vašem ljubezenskem življenju. Takrat se izogibajte slovenskim romanom, v katerih se romantična zgodba navadno konča s polomom, ne pišite e-pisem prijateljem v neprespanih nočeh in raje berite več bukolične poezije. Ko boste pred blagajno v knjigarni ali pred pultom v knjižnici, oprtani s pesniškimi zbirkami, pa se le ozrite okoli sebe; mogoče boste opazili koga, ki vas skrivaj opazuje. Kar nekaj pomembnih slovenskih pesnikov praznuje to leto svoj jubilej in na proslave bo povabljena večina njihovih bralcev. Marca pazljivo spremljajte vremensko napoved in ne hodite ven pod vplivom verzov, kadar bo poledica. Sicer pa boste večino leta, še posebno maja, trdnega zdravja, zagodle vam bodo le manjše nevšečnosti; ne pozabite na primer razkužiti ureznin od papirja in po branju izposojenih knjig si vedno dobro razkužite roke – bogve, kaj vse počnejo ljudje med branjem in kje vse berejo. Za pesnike neutolažljivega hrepenenja, rojene v znamenju dvojčka, bo leto 2013 polno novega navdiha. Stisnite zobe, potrpite in ne bežite od dolžnosti – veliko se boste naučili o sebi in se utrdili. Slednje vam utegne priti še kako prav: zvezde kažejo, da bo Veronikina nagrada 2013 znova v rokah nežnejšega spola. Vendar to še enkrat več ne boste vi.

 

Rak (21. 6.–22. 7.)

 

Rak (Ana Baraga)

Pravkar minulo leto je od vas zahtevalo veliko truda, a ta bo v pestrem 2013 končno povrnjen. Knjige, ki ste jih prebrali lani, so vam tako pomagale do forme, ki vam jo bodo vsi zavidali. Z lahkoto boste reševali križanke, za vsak trenutek boste našli ustrezen citat in znali boste do zaključnega fantastičnega prizora natančno napovedati zgodbo novega romana Milana Kleča, še preden bo izšel. Zaradi tega boste v družbi pogosto pod žarometi in zabave so bodo vrtele okrog vas. Zvezde pa svetujejo, da zlasti med februarjem in aprilom pazite na dovolj telesnega gibanja in zdravo prehrano. Oboje boste odlično kombinirali, če greste v lokalno knjigarno, poiščete kuharico z vegetarijanskimi jedmi, jo pokažete varnostniku pri vratih in zbežite, ne da bi plačali. Vpliv Plutona vas bo spodbudil k razčlenjevanju lastne duševnosti, a se mu ne vdajte povsem, saj tvegate, da se spoznate bolje, kot bi bilo to za vas dobro. Posegali boste po Dostojevskem in drugih slovanskih dušah in navdajala vas bo nostalgija. Na srečo knjig o Titu tudi v novem letu ne bo manjkalo. Takole zatopljeni vase boste moški v pomladnih mesecih izvabljali veliko ženskega vzdihovanja. Iz istega razloga pa ga ne boste opazili, kot iz istega razloga moški ne bodo opazili žensk, rojenih v tem znamenju. Konec leta boste resno ugotavljali, da ste prebrali bodisi premalo bodisi ogromno knjig, ki so si bile preprosto preveč podobne.  

 

Lev (23. 7.–22. 8.)

 

Lev (Ana Baraga)

Kot kralju živali je tudi v svetu literature vaše logično mesto na samem vrhu. V letu 2013 vam ne bo manjkalo raznovrstnega in vznemirljivega dogajanja, kljub začetnemu slabšemu razpoloženju zaradi postepekajevske depresije. Zimske mesece boste dodobra izkoristili, če boste obiskali kak literarni večer ali dva in ga popestrili s sarkastičnimi medklici. Vsekakor pri tem ni pretiravati. Toliko bolj, če ste tudi sami avtor, utegne slaba karma poskrbeti, da se na vašem lastnem literarnem večeru kdaj kasneje pojavi nerazpoloženi Vladimir Gajšek. V pomladnih mesecih se s knjigo odpravite v naravo ali v park. Pri nasprotnem spolu boste še posebno opazni s knjigami v svetlih platnicah (svetlo rumena in zelena). Ob tem boste zvezdam izjemno hvaležni, če se boste izogibali ljudem s knjigami v temno modrih odtenkih. Zaradi Marsa v ovnu boste od sredine marca do sredine aprila 2013 precej drzni, zato je to morda pravi čas za menjavo službe ali za pridobitev statusa svobodnega kulturnega delavca. Prav lahko se zgodi, da bo po dolgem ustvarjalnem premoru novo delo izdal eden vaših najljubših avtorjev. V tem primeru si le vzemite prosto popoldne in uživajte ob knjigi in kozarcu vina. Leto bo naporno. Če ste urednik pri literarni reviji, rojen v znamenju leva, boste izdatke za nakupe novega čtiva v 2013 končno prepolovili – toda to ne pomeni nič dobrega, denar boste namreč krvavo potrebovali za barvo za lase.

 

Devica (23. 8.–22. 9.)

 

Devica (Ana Baraga)

Pripadniki tega zemeljskega znamenja boste v letu 2013 odprli novo poglavje v ljubezenskem življenju. Čedni knjižničar oziroma knjižničarka v vaši lokalni knjižnici vam bo v branje nenehno priporočal/a nove žgečkljive knjižne uspešnice. Sprejmite pobudo in pustolovščina se bo lahko začela! Za tiste, ki se ne boste želeli vezati, pa še tale namig: poletje vas bo napolnilo s posebnim živalskim magnetizmom, ki se mu pripadniki nasprotnega spola nikakor ne bodo mogli upreti. Na Dnevih poezije in vina na Ptuju boste imeli veliko priložnosti za dober nočni ulov, tako med nastopajočimi kot med navdahnjenim občinstvom. Pri tem se morate izogibati zgolj tistim izmed prvih, ki navdih črpajo iz avtobiografske izkušnje, ker se vam utegne to drugače v prihodnosti še pošteno maščevati. V drugi polovici leta, ko bo Jupiter vstopil v raka, se boste nenadoma povsem umirili. Znali si boste vzeti čas za duhovno rast, ki vas bo napolnila z notranjim mirom – Paulo Coelho pa bo bogatejši za še kak prodan izvod. Pisateljem, rojenim v znamenju device, ki bodo zbrali pogum za eksperimentiranje, bodo zvezde to leto izredno naklonjene. Še prav poseben uspeh bodo imele avtobiografije slavnih, besedila za Festival narečnih popevk in pisma bralcev v Sobotni prilogi. Celo leto boste v odlični formi, vendar naj vas to ne zavede, da bi povsem pozabili na počitek. Proti koncu leta ne dvigujte težkih knjig! Omislite si raje bralnik.

 

Tehtnica (23. 9.–23. 10.)

 

Tehtnica (Ana Baraga)

Oddahnite si, v 2013 boste lažje zadihali kot v poslavljajočem se letu, ko ste morali svoje načrte in sanje potisniti na stran in se boriti za vsakdanji kruh. Če ste založnik, to pomeni, da bo vaši založbi začelo iti nekoliko bolje, nova kuharica se bo odlično prodajala. Tudi vaše zdravje se bo popravilo. Posebno, če boste upoštevali zdravnikov nasvet in se začeli izogibati literarnih junakov v podaljšani puberteti – slovenskega romanopisja nasploh, torej. Le tu in tam vam utegnejo ponagajati prebava (zlasti aprila ali septembra) in živci. Če ste literarni kritik, ne recenzirajte novega dela Jurija Hudolina oziroma Jana Cvitkoviča ali pa takoj po tem odpotujte na dopust nekam, kjer ne bo telefonskega omrežja ali interneta. Že takoj v začetku leta se boste lotili večjega projekta in ga tudi uspešno zaključili – instalirali boste nove knjižne police v stanovanju ali pa odnesli večino te šare na bolšjak. Neptun bo poskrbel za več duhovnosti, sočutja in pristne nesebičnosti v vsakdanjiku – skrajni čas, da se znova lotite prebiranja klasikov socialnega realizma. Leto se bo za vas končalo malone spektakularno, Nobelovo nagrado za književnost bo končno dobil avtor, za katerega menite, da si jo resnično zasluži. Še tedne potem boste plavali po zraku, ker boste lahko kolegom in znancem pripovedovali, da ste njegova dela prebrali že pred leti. Če boste priložnosti, ki se vam bodo s tem odprle, dobro izkoristili, se vam obeta nova kariera v medijih.

 

Škorpijon (24. 10.–22. 11.)

 

Škorpijon (Ana Baraga)

Zadnje čase ste se v lastni koži počutili precej neudobno, saj se je v vaše znamenje naselil neizprosni kozmični učitelj Saturn, ki postavlja žgoča vprašanja o biti vaše identitete. Z njimi se boste ukvarjali še vse leto 2013 – kolebali boste med novo zajetno knjigo Slavoja Žižka in svežim ponatisom Čarovnikovega vajenca, pretirano boste kritični do lektorskih napak v slovenskih knjigah, spraševali se boste, ali je sploh še vredno verjeti v nepristranskost žirij, ki odločajo o literarnih nagradah. Kljub temu pred vami ni slabo leto, saj bodo nove knjige izdali takorekoč vsi vaši najljubši avtorji in vsaj za tistih nekaj minut pred spanjem boste lahko povsem odklopili možgane. Tega pa v naslednjem letu nikar ne počnite, ko gre za odnose z bližnjimi. Pazite se prijatelja, ki bo hvalil vaše literarne poskuse! Njegova zahrbtnost utegne škodovati vam in ugledni založbi vašega pivskega tovariša. Vpliv Venere in Marsa bo vaše ljubezensko življenje v drugi tretjini leta spremenil v kratko zgodbo Aleša Čara. Če bo rezultat tega, da se boste pogumno odločili za naraščaj, lahko nastane kratka zgodba Nejca Gazvode. Čeprav vas bo tu in tam silno vleklo v samoto, se ne izogibajte družbe, saj boste le tako pridobili dovolj vez in poznanstev, da bo vaša prošnja za štipendijo rešena vam v prid. Velik poudarek bo na ustvarjalni plati, rojenih v škorpijonu, veliko bo tuhtanja in premlevanja, manj pa neposrednih dejanj – idealno za vas, če ste kulturnik.

 

Strelec (22. 11.–21. 12.)

 

Strelec (Ana Baraga)

Ugoden vpliv Jupitra in Plutona bo poskrbel, da bodo v vaše roke v začetku leta zašli rimski pesniki. Za samske strelce je to odlična priložnost, da pričnete z učenjem latinščine. Ljubezni boste v tem letu namreč prišli še najbližje, ko boste Ovidovo Umetnost ljubezni lahko prebirali v izvirniku. Tudi vezani strelci bodite izredno pozorni; če bo vaš partner v začetku pomladi iz knjižnice začel nositi ekscesno debele knjige, vam skuša s tem sporočiti nekaj pomembnega za vajino skupno prihodnost. Prisluhnite mu. Sredi leta boste našli novo samozavest in morda bo to pravi čas, da se lotite branja kresnikovih nominirancev. To bo za vas ena od ključnih točk v prihajajočem letu. Če boste tudi po tej preizkušnji ohranili optimizem, vas bo težko ustaviti. Vaš šarm in dobra volja utegneta konec novembra prepričati knjigarnarja na knjižnem sejmu, da vam nakloni dodaten popust za novo knjigo Ferija Lainščka – zato glejte, da od štirih, ki jih bo to leto izdal, izberete tisto, ki bo najdražja, četudi po njej ne bodo posneli filma. Pesniki, rojeni v znamenju strelca: za pisanje bodo najbolj primerni meseci julij, avgust in september – to so meseci, ko lahko pričakujete bivanje v pisateljski rezidenci v tujini, ki vas bo navdihnila za dva do tri cikle. A nikar ne hitite z izdajo zbirke! Ravno za konec naslednjega leta boste prevajali odličnega obskurnega avtorja in bila bi resnična škoda, če bi zamudili priložnost, da nanj v novi knjigi obilno aludirate.

 

 

Knjigoskop temelji na letnem horoskopu Slovenskih novic, ki ga lahko najdete tukaj: http://www.slovenskenovice.si/tags/letni-horoskop-2013