AirBeletrina - Knjigoskop 2014!
Panorama 3. 1. 2014

Knjigoskop 2014!

Dragi bralci AirBeletrine, leto je naokrog in po vaših številnih navdušenih pismih, v katerih ste nam zaupali, kako do besede točno se vam je izpolnil lanski knjigoskop, smo znano slovensko astrologinjo Teto Janus prosili, da pogleda, kaj vam, ki imate radi knjige oziroma se z njimi pečate profesionalno, kažejo zvezde za leto 2014. Vabljeni k branju!

 

Kozorog (22. 12.–20. 1.)

 

Začetek novega leta bo nadvse deloven, saj bodo v vašem znamenju Sonce, Luna, Merkur, Venera in Pluton, na vašem novoletnem afterju pa pesnik, urednik, gledališčnik in dve literarni kritičarki – tistih madežev torej nikoli več ne boste spravili s preproge. Ali kavča. Ali iz predala s spodnjim perilom. To ob vplivu Jupitra v raku in sovplivu drugih nebesnih teles prvo polovico leta 2014 pomeni, da boste veliko časa namenili iskanju novega stanovanja (in kupovanju novega spodnjega perila). A pozor: če boste morebitne cimre ocenjevali po vsebini njihove knjižne police, se vam to utegne maščevati. Morda boste spoznali, da so sumničenja vaših kolegov upravičena in še zdaleč niste tako načitani, kot trdite sami. Po drugi strani ne bodite niti preveč naivni. Ni res, da slab feng šui povzroča migreno z avro, je pa res, da branje Gorazda Kocijančiča povzroča migreno z avreolo. Zelo vznemirljiva bo sredina aprila, ko združita moči Venera in Jupiter; to bo mesec nebrzdane pohote, a tudi nesramnih spletkarjenj in neusmiljenega boja za oblast. Ali povedano z drugimi besedami: na male ekrane prihaja četrta sezona Igre prestolov. V drugi polovici leta, ko Jupiter prestopi v leva, boste polni šarma in odvečne energije, s čimer lahko naredite ogromno koristnega zase in za druge. Lahko bi, na primer, sosede prepričali v skupno čistilno akcijo domačega kraja. Vzemite si za zgled kolumne Mihe Mazzinija in reciklirajte!

 

Vodnar (21. 1.–18. 2.)

 

Nauk, ki vam ga nalaga stvarstvo v letu 2014, je: skozi življenje ne morete vselej kot list, ki ga nosi veter. Če ste romanopisec, ki si nadvse želi kresnika, morate izid svojega romana načrtovati pametno – ujeti morate ravno pravi trenutek. In ta trenutek je končno napočil, saj zvezde jasno kažejo, da bo to leto minilo brez romana Gorana Vojnovića. Potem morate samo še držati pesti, da bodo junija 2015 na Rožniku zraven vas sedeli Evald Flisar in tri pisateljice – v tem primeru je nagrada že vaša. A največ dobrega zase boste storili, če si boste glavo s tem belili čim manj. Dovolj skrbi bo pesnikom prinesla že nova zakonodaja na področju samozaposlenih v kulturi, ki se bo sredi pomladi še zaostrila z davkom na buržujski impresionizem. A za to, da se boste vodnarji vseeno uspeli sprostiti, bo poskrbela Venera. Ne, ne ena od tistih diplomantk humanističnih smeri, ki v Salomonovem oglasniku ponuja branje v dvoje s srečnim koncem, pač pa boginja ljubezni, ki bo v vašem znamenju in bo poskrbela, da bo marec sanjski za zmenke. Pri tem se morate samo izogibati omenjenih diplomantov humanističnih smeri. Njihov načrt B je namreč zakon s stabilno in zaupanja vredno osebo. Če ste torej zaposleni v javni upravi, pazite, da se ne prenaglite s kakšno poroko. Če pa se vam to že zgodi, sestavite dobro predporočno pogodbo, da ne boste za nepremišljene odločitve v zasebnem sektorju na koncu spet plačevali samo vi.

 

Ribi (19. 2.–20. 3.)

 

Veliko dobrega vas čaka v tem letu, naj vas njegov začetek ne prestraši. Januarja boste namreč pogosto kot kip Ivana Cankarja. Sredi noči boste izginili in naslednje jutro vas bodo našli za smetnjaki. Zdelo se vam bo tudi, da so vaši možgani težki, kot bi bili iz brona – žal pa pri nas tudi v letu 2014 ti dve prvini še ne bosta dosegali iste cene. Spomladi se zato izogibajte napornemu premišljevanju in morda boste presenečeni spoznali, da na ta način veliko bolj cenite življenje – in celo razglabljanja Vesne Vuk Godina se nenadoma zdijo inteligentna. Vpliv nepredvidljivega Urana na vaše dohodke pomeni, da se vam bo splačalo vlagati v nepremičnine. Če ste pisatelj, namenite svoj honorar od nove knjige za nakup hiše ali stanovanja. – Seveda se samo šalimo, Janez Janša je vendar strelec. Toda če boste pazljivo ravnali z denarjem in ga v dobrih trenutkih vestno kopičili, boste vseeno brez težav plačali položnice in še shujšali. Za Neptunove varovance bo ljubezen v prihodnjem letu vznemirljiva kot že dolgo ne. Pred vami so nove izkušnje; vašemu partnerju je končno uspelo prebrati trilogijo 50 odtenkov. Bi mu uspelo hitreje, če ne bi zaradi sramu knjig pred vami skrival za listi Nacionalnega programa za kulturo. Stranska posledica tega je, da je na predvidljiv način povezal poceni sadomazohizem in nikakršen smisel za realnost. Najprej boste z njim preživeli strasti polno noč, naslednji dan pa bo šel in nenadoma ustanovil založbo.

 

Oven (21. 3.–20. 4.)

 

Zadnja leta so bila za vas naporna, letos pa boste naposled lažje zadihali in opravili vse nedokončane naloge, zaradi katerih vas je grizla slaba vest. V knjižnico boste vrnili knjige, ki ste jih imeli doma že tako dolgo, da bo nekaj zamudnine obračunane še v tolarjih; do konca boste prebrali pesniško zbirko, o kateri ste sicer že napisali sijajno recenzijo … Previdno le zaradi neugodnega položaja med Marsom in Uranom, ki bo od marca do maja izzival burna, celo nasilna soočenja. Takrat je največja možnost, da znova pride do množičnih demonstracij, zato se v tem času naročite pri zobarju, da boste imeli dober izgovor, zakaj se jih niste udeležili. Če boste imeli res težave, si poiščite takšnega zobozdravnika, ki v čakalnici ponuja tudi literarne revije – že po nekajminutnem branju teh se niti ruvanje modrostnih zob ne bo zdela več tako strahotna izkušnja. Zdravja boste drugače dobrega, nekoliko vam utegnejo ponagajati le dihala. Morda je to tudi znak, da s knjižne police pobrišete ves prah. Pri delu se izogibajte ljudi, ki vas potrejo ali spravljajo v slabo voljo. Če ste urednik, to seveda ne bo mogoče, saj imajo tak vpliv na vas prav vsi. A potrpite do konca poletja, ki bo polno vročih razburjenj in divjih presenečenj. Na Dnevih poezije in vina boste nič hudega sluteč iskali stranišče in se nenadoma znašli v bekstejdžu s celotno uredniško ekipo AirBeletrine. Dogodki tistega večera bodo Marjanci Scheicher dali snov za knjigo Razčefuk: roman o slovenski kulturi.

 

Bik (21. 4.–20. 5.)

 

Venerinim varovancem zvezde v prihajajočem letu prinašajo velike spremembe v osebnem in profesionalnem življenju. Če ste pisatelj, rojen v tem znamenju, boste morda želeli menjati svoj slog, kar se bo izkazalo za precej zahtevnejšo nalogo, kot ste pričakovali. Težko je namreč menjati slog, če ga nimate. Če ste okoljsko osveščeni, boste razmišljali celo o selitvi iz države, potem ko se bo Univerza na Primorskem odločila, da letos častni doktorat podeli gorečemu kupu avtomobilskih gum in Romanu Vodebu. Če ste občutljivi za ženska vprašanja ali ženska ali samo inteligentni, bo tudi vas zmotil slednji. Januarja boste biki sicer še zamišljeni in se boste držali zase, pozneje pa se bo vaše družabno življenje razživelo – vaše objave na Facebooku bodo nenadoma deležne več všečkov kot ponavadi. Čeprav se boste večino leta počutili dobro, pazite na svoje zdravje, saj ni samoumevno. Resda ste odporni in vzdržljivi, toda nenehno obiskovanje literarnih branj vseeno terja svoj davek – dolgčas je tihi morilec kulturnikov. Pri delu med drugim marcem in 20. majem, ko se bo Mars gibal retrogradno, pričakujte zamude pri izplačilu honorarjev. To ne pomeni, da zamud v drugih mesecih ne bo, toda zanje ne bo kriv Mars. A samo zaradi tega se ne vdajajte melanholiji. Raje poskusite na to pogledati še s svetle plati: če honorar zelo zamuja, se ga nazadnje bolj razveselite; če bi ga dobili takoj, bi bilo očitneje, kako bedno nizek je.

 

Dvojčka (21. 5.–20. 6.)

 

Vstopate v manj naporno leto od iztekajočega se, ko boste našli več časa zase in za branje knjig za osebnostno rast. A pazite, v to kategorijo bi sicer lahko uvrstili tudi marsikateri slovenski roman ali pesniško zbirko, toda tam je osebnostne rasti potreben avtor. Nebesna telesa vas torej ne bodo ovirala, škodite pa si lahko sami z brezglavo predrznostjo: čas je naklonjen tveganju, a to naj bo premišljeno. Če na naslovnici ni vsaj malo golote ali krvi, nima smisla izgubljati dragocenega časa; če ste bralec resnih knjig, pa se seveda izogibajte vsemu, kar ni že od daleč videti monotono in pusto ter ni v enem od odtenkov tistega, kar ostane v robcu, ko se temeljito useknete. Ker vam bo šlo letos skoraj vse kot po maslu, vas utegne to spodbuditi, da se trmoglavo lotite tudi kakšnega večjega projekta, za katerega vam bodo vsi drugi zatrjevali, da ga ni mogoče izpeljati: na primer, da v izložbi ljubljanskega Maksija razstavite nekoga, ki bo tisto, kar je Aleš Šteger lani tam napisal, tudi dejansko prebral. Če vam spodleti, boste uteho lahko hitro poiskali v ljubezni. Kozmične sile bodo poskrbele za novo ubranost v ljubezenskih odnosih, energični Mars pa bo zlasti prvo polovico leta prilival veliko strastnega olja na ogenj romantike. Vezani dvojčki boste pripravljeni svoje razmerje popestriti z igro vlog: on je lahko recimo poredni šolar, ki ne ve, kdaj so izšle Poezije Franceta Prešerna, ona pa stroga učiteljica, ki ga kaznuje z dobrim starim šeškanjem.

 

Rak (21. 6.–22. 7.)

 

Zodiakalni raki se boste letos več posvečali zasebnim radostim kot službi. Na Facebooku boste z mnogimi drugimi znanci potrjevali udeležbo na raznih literarnih dogodkih, potem pa raje ostali doma in srkali vino, zleknjeni v udobnem naslanjaču, v prijetnem zadovoljstvu nad tem, kako grozno se dolgočasijo vsi tisti, ki so res šli. Povsem nedolžen užitek z vaše strani, saj so v resnici doma ostali tudi vsi drugi. Samozavestnejši, očarljivejši in bolj optimistični boste, zato družini in kolegom preprosto ne boste pustili nobene druge možnosti, kot da vam organizirajo intervencijo. In morda še ravno pravi čas, saj boste tik pred tem, da na Kickstarterju zajetno podprete nadebudnega mladega slovenskega podjetnika in njegovo idejo o lesenih elektronskih bralnikih. Če ste pisatelj, rojen v raku, vam bosta prej omenjena samozavest in optimizem sicer onemogočila pristno trpljenje, ki bi ga lahko prelili v ustvarjanje novega dela – a ga bo to po drugi strani prihranilo vašim nedolžnim bralcem. Slednje bodo z novim izidom tako ali tako presenetili kar trije vaši najljubši pisatelji. Zato bo toliko bolj škoda, da na leto preberete samo dve knjigi. Poleg novih priložnosti bo 2014. ugodno tudi za izobraževanje in potovanja in morda je skrajni čas, da naredite kak tečaj za maserja ali iz akupunkture oziroma se naučite katerega tujega jezika. Še najboljše oboje: če ne boste našli dela niti s prekvalifikacijo, ga boste lahko šli iskat v tujino.

 

Lev (23. 7.–22. 8.)

 

Že letos ste bili nekoliko skrivnostni in zadržani zaradi Jupitra, ki ga gostite v 12. hiši, v začetku novega leta pa boste še nekoliko paranoični. Sosedje vas bodo videvali, kako pozno ponoči za hišo nekaj zakopavate, cele dneve boste tičali s knjigami v rokah in se jih očitno učili na pamet. Če živite v ormoški občini, bo to razumljivo, saj se lahko pri vas vsak hip oglasijo gasilci, da malo pospravijo po vaši knjižnici. Če ne živite v Ormožu, pa boste vseeno paranoični, ste še vedno na boljšem. Za povrh bo Uran vsemu, kar se vam bo dogajalo, pridal nadih vznemirljive nenavadnosti in poskrbel za zanimive izzive. Če ste založnik, se boste letos nekajkrat znašli v moralni dilemi, ali avtorju takoj povedati, da je njegova knjiga objavljiva, ali pustiti, da najprej še nekoliko klečeplazi. Če knjiga ne bo objavljiva, bo dilema pač v tem, kako dolgo ga pustiti klečeplaziti, preden jo vseeno objavite. V drugi polovici leta previdno na cesti, bolj boste nagnjeni k nezgodam kot predstavniki drugih znamenj – posebno, če imate navado med vožnjo poslušati literarni nokturno. Pazite tudi na zdravje in se izogibajte pretiravanju z jedačo in pijačo. Najlažje boste to preprečili, če boste med obroki brali slovensko kratko prozo, saj vas bo tako hitro zapustil ves apetit. Vezani levi boste svoje razmerje postavili na resno preizkušnjo sredi poletja, ko boste ugotovili, da vaš partner na svetovnem prvenstvu v nogometu pesti za Elf ne stiska zaradi Goetheja, temveč zaradi Götzeja.

 

Devica (23. 8.–22. 9.)

 

Tudi letos bo pestro, a boste veliko lažje dihali. Če ste pisatelj in ste lani iz solidarnosti izstopili iz DSP, bodo vaši bralci pričakovali, da greste letos iz iste solidarnosti tudi v zapor. Namesto tega boste v sebi nenadoma odkrili novo zaupanje v institucije – nenazadnje je vaš honorar odvisen od državne subvencije in ne prodaje knjig, koga potem brigajo bralci? Vpliv Urana in Jupitra bo iz vas izbezal vse najboljše, življenje bo lepo in brez zmede, kot da bi živeli v pesmi Toneta Pavčka ali pa snifali tiskarske barve. Nebesni svetili Sonce in Luna bosta v mladih in samskih zodiakalnih devicah že ob začetku leta budili željo, da se ustalite, a boste imeli zaradi Plutonovega vpliva zelo visoka merila: vaša druga polovica mora biti rahločutna, razgledana in strastna oseba, hkrati pa mora biti tudi malo avantgardista – slednje pomeni, da je pripravljena začeti napad na sistem in privilegirane v hipu, ko dá Katja Perat znamenje zanj. Pri spoznavanju vsekakor ne bi smeli imeti težav, saj bo Neptun poskrbel, da vam bo jezik gladko tekel, tako da lahko mimogrede zmagate še na kakšnem pesniškem slemu. Ker boste hkrati tudi zelo zaposleni, poskrbite za dovolj počitka. Nič ne bo narobe niti, če si v službi vsaj malo olajšate: če ste prevajalec, rojen v znamenju device, lahko na primer pri prevajanju slovenske poezije v angleščino pustite, da večino dela opravi kar Googlov prevajalnik. Tako boste tekstom v trenutku vdihnili še ščepec šalamunskega.

 

Tehtnica (23. 9.–23. 10.)

 

Pred Venerinimi varovanci je prelomno leto, ko lahko veliko dosežete, saj boste niti svoje usode trdneje držali v rokah. Za pisatelje, rojene v znamenju tehtnice, to pomeni, da boste letos knjige primorani izdajati v samozaložbi. Prelomnost pri tem je skoraj dobesedna, saj boste morali poleg oblikovanja, lektoriranja in promocije pač sami poskrbeti tudi za prelom. Sicer pa boste tehtnice sploh imele močan vpliv na ljudi okoli sebe. Vaši prijatelji in znanci bodo upoštevali vse, kar jim boste priporočili v branje; toda glejte, da ne boste njihovega zaupanja zlorabili. Ne glede na to, kaj hudega so vam storili v preteklosti in kako jim zamerite, nihče si ne zasluži, da bi moral v roke prijeti katero od knjig založbe Murano. Vaše zdravstveno stanje bo povprečno, morali boste prevetriti svoj življenjski slog. Manj posedanja za računalnikom oziroma knjigo, manj debatiranja o ameriški postmodernistični poeziji za šankom, lotite se raje kakšnega športa. Sicer pa lahko povežete koristno s tem, kar sami imenujete zabava. Če berete Miklavža Komelja, naredite deset sklec vsakič, ko citira ali aludira na drugega pesnika; po vsakem obroku dvajsetkrat dvignite nad glavo katero od Zbranih pesmi Študentske založbe; odpravite se v knjigarno in varnostniku na očeh vtaknite kakšno knjigo pod pulover, počakajte, da bo verjel svojim očem in pojdite mimo blagajne, ne da bi plačali. Toda ne poskušajte tega s pesniško zbirko, v tem primeru namreč varnostnik ne bo tekel za vami.

 

Škorpijon (24. 10.–22. 11.)

 

Za srce, rojenih v znamenju škorpijona, velja, da je zaklenjeno s sedmimi ključavnicami, a v letošnjem letu boste družini in prijateljem odkrili več svojih sicer skritih misli. Najbolj jih boste šokirali z odkritjem, da ste vedno fantazirali o tem, da bi postali pisatelj. Pa tudi nasmejali, saj vsi dobro vedo, da ne poznate niti osnovnih slovničnih pravil. Toda saj jih tudi večina pisateljev ne, pa jih to ni ustavilo. Prvo polovico leta boste zaradi Jupitra v deveti hiši še veliko uživali, po 16. juliju, ko se bo pomaknil v deseto, pa se boste bolj posvetili karieri, kjer se bodo začele kazati nove priložnosti. Škorpijoni s poslovno žilico boste celotno zainteresirano javnost navdušili s predrznim načrtom, da bi Mladinsko knjigo reševali z ustanovitvijo slabe knjigarne; založniki pa si boste za leto 2014 zadali ambiciozen književni program: kuharice, priročniki za samopomoč in slikanice z Disneyjevimi junaki. Sredi leta bo vaš elan nekoliko zadušila novica, da je umrl eden vaših najljubših pisateljev – pravzaprav, eden vaših najljubših bo postal, ker bo umrl. Za neko literarno revijo boste spisali njegov presunljiv portret, vendar se ne spuščajte v pretirano podrobne interpretacije njegovih del, sicer bo kdo hitro ugotovil, da jih niste prebrali. Previdno tudi zaradi neugodnega položaja med Marsom in Uranom, ki povečuje verjetnost nesreč, poškodb in hospitalizacij. Skratka, ne berite med hojo in ne zajebavajte se z AirBeletrino.

 

Strelec (22. 11.–21. 12.)

 

Pred vami je živahno leto, s pestrim družabnim življenjem, nekaj previdnosti bo nujne le v odnosih s prijatelji: retrogradni Mars v hiši prijateljstev bo povzročal spore ali pa se boste morali ubadati z njihovimi težavami ali jim celo posojati denar. Posebno, če ste pisatelj, saj bo DSP v začetku leta zaradi novih obdavčitev v ogromnih težavah: davčni urad bo namreč ugotovil, da je med člani društva ogromno nepremičnin. Tudi sami boste včasih naporni, a to leto vam zvezde naklanjajo priložnost, da zatrete trmo, po kateri slovite, in prisluhnete nasvetu. Dajte si že enkrat dopovedati, da je Angel pozabe Maje Haderlap upravičeno izpadel iz konkurence za kresnika, ker pač ne more biti slovenski roman. Za kaj takega je preprosto predobro napisan. Zvezde kažejo tudi, da bo poleti treba omejiti razvado, ki se bo preveč razpasla. Morda boste pretiravali z žlahtno kapljico, morda pa boste pili še premalo. Najbolj enostaven test, katera od obeh možnosti je prava, je, da se konec avgusta odpravite na festival Dnevov poezije in vina. Če boste bolj trezni od nastopajočih na odru, pijete premalo, če boste bolj pijani od uredništva AirBeletrine v zaodrju, potem odločno pretiravate. Sicer pa se ne zadržujte predolgo tam, da ne boste končali in flagrante na mizi s hrano z ovnom, ki je tam iskal stranišče, in z nekom iz že omenjenega uredništva, temu prizoru pa bo nato posvečeno celo poglavje že tudi omenjene knjige Marjance Scheicher Razčefuk: roman o slovenski kulturi.

 

 

 

Ilustracije: Ana Baraga