AirBeletrina - Nagrada za kratko zgodbo Niki Jurman
Panorama 16. 12. 2013

Nagrada za kratko zgodbo Niki Jurman

 

Štiri finalistke in finalist (Foto: Matej Pušnik)

V petek, 13. 12., so se v Trubarjevi hiši literature predstavili finalisti AirBeletrininega natečaja za najboljšo kratko zgodbo.  Občinstvo, ki je napolnilo Trubarjevo hišo, je lahko prisluhnilo odlomkom iz vseh petih zgodb, ki jih je prebrala študentka AGRFT Nataša Keser, poleg tega pa je izvedelo tudi nekaj o vsaki od štirih finalistk in enem finalistu. Denimo: Matjaž Brulc je (kot predlani) napovedal nov roman (ki ga morda sploh ne bo), Marta Pavlovič se z lahkoto vživlja v mlade pridaniče, Ani Schnabl je David Foster Wallace spremenil način pisanja, Metki Lampret pa se zdi pisanje zgodb lažje od vrtnarjenja. Vsaka od zgodb je bila deležna bučnega aplavza.

 

Nika Jurman (Foto: Matej Pušnik)

Mnogi, sploh mlajši obiskovalci, so se strinjali z izborom zmagovalke Nike Jurman, slišati pa je bilo mogoče tudi ločena mnenja prekaljenih mačkov z literarne scene, ki so se med drugim spraševali, kako lahko na videz tako krhko bitje uporablja tako močne besede. Svoje mnenje o zgodbi si boste lahko ustvarili jutri, ko jo bomo v celoti objavili. Do takrat pa naj vas potolažimo z utemeljitvijo, ki jo je spisal predsednik žirije in AirBeletrinin urednik, Aljoša Harlamov.

 

“Kratka zgodba “short story bro” Nike Jurman nas popelje na kratek sprehod po Ljubljani v koži najmlajše že razmišljujoče generacije. Pripovedovalka je študentka primerjalne književnosti in francoščine, ki svet opazuje z mladostno pronicljivostjo in ciničnostjo prehitro postaranega najstnika. Sodobno realnost, kot njeni vrstniki, doživlja na dveh ravneh hkrati. Horizontalno: preko hipsterskih pop kulturnih referenc, ki so to, kar je v 21. stoletju še ostalo od klasike in tradicije. In vertikalno: skozi očala družabnih omrežij, ki medčloveške odnose nadomeščajo in ohranjajo na plitvini seznamov najljubših filmov, knjig itd. Pikro ironični ali samo prekleto duhoviti komentarji skupaj z monološkim, refleksivnim modusom pripovedi bralcu na omejenem prostoru izrišejo skico duševnega profila sodobnega intelektualca-v-izgradnji, dinamične, mlade urbane ženske, ki s svojo duhovno premočjo nepovratno kastrira svoje moške. Intuitivna zgradba pripovednih fragmentov pa poskrbi, da se zgodba poleg vsega naštetega izteče tudi ubrano lirično in čustveno.”

 

Večer v Trubarjevi hiši literature (Foto: Matej Pušnik)

* Večer je omogočila Javna agencija za knjigo JAK