AirBeletrina - Odziv slovenskega centra PEN
Panorama 11. 7. 2016

Odziv slovenskega centra PEN

Drage bralke, dragi bralci, vsi, ki spremljate zgodbo z odstopom Evalda Flisarja s čela slovenskega centra PEN zaradi seksizma: za vas imamo novico. Včeraj, na nedeljo, so se nam oglasili s slovenskega centra PEN. Sporočila smo se razveselili, misleč, da se bodo stvari končno razrešile, da ima slovenski center PEN do zahtevne problematike stališče in bomo lahko začeli z resnim pogovorom o pomembni temi. Nato smo sporočilo odprli in prebrali sledeče:

Spoštovani!


Slovenski center PEN vam sporoča, da Air Beletrina nima avtorske in moralne pravice uporabe logotipa mednarodnega PEN-a in pasice slovenskega PEN-a, ki ste jo sneli z naše domače strani.

Pričakujemo, da boste v najkrajšem času odstranili oboje.
Slovenski center PEN

Če si sposodimo besede samega Evalda Flisarja: »Bilo bi smešno, če ne bi bilo žalostno.«

Ob tem sporočilu se odpira več vprašanj. Kdo je pisal v imenu slovenskega centra PEN? So se njegovi člani na nedeljo sestali, da bi razpravljali o obnašanju svojega predsednika in njegovem odstopu, prišli pa do zaključka, da je nedopustno, kako AirBeletrina objavlja njihov logotip? Se jim v trenutni situaciji uporaba PENovega logotipa na spletni strani AirBeletrine zdi bolj sporna od seksizma njihovega predsednika? In … ali je mogoče, da je v imenu slovenskega centra PEN pisal kar predsednik sam?

Seveda pa nas še vedno iskreno zanima, kaj o vsem skupaj menijo člani slovenskega centra PEN, pred vsem pa njegov upravni odbor, ki lahko Evalda Flisarja tudi odstavi? In nenazadnje: kakšno stališče ima do tega minister za kulturo Tone Peršak, ki je, kakor piše na spletni strani, član nadzornega odbora slovenskega centra PEN?

 

Ps. Še vedno lahko podpišete peticijo.