AirBeletrina - Veliki valentinov test
Panorama 14. 2. 2013

Veliki valentinov test

Nad kvizi se često na glas zmrdujemo. Še posebno mi, požiralci knjig. »Si videl tisti kviz o poletnih avanturcah v zadnji Smrklji? Bolano!« z gnusom sredi kufetka (s penco na brčicah) pribijemo prijatelju. Vendar vsakič pozabimo omeniti, da smo ga vseeno (na skrivaj) s slastjo rešili in da si kvizov želimo, skoraj tako kot ljubezni.

Pri Airbeletrini vas slišimo. Zato smo za vas, ravno na ta polteni praznik združili vse troje – kviz, ljubezen in knjige.

Ni nam potrebno navijati, češ rešite ga. Vemo, da ga boste. Tudi mi smo ga… Večkrat.

Pa seksi ostanite.

 

Ilustracija: Ana Baraga

1. Koliko knjig preberete v enem letu:

A) 0–5  knjig (3 točke)

B) 5–10 knjig (2 točki)

C) 10–15 knjig (1 točka)

Č) več kot 15 knjig (0 točk)

 

2. Kako bi bilo videti Vaše popolno valentinovo?

A) V knjigarni suneta vsak svojo pesniško zbirko, kot slepa potnika se vkrcata na prvi vlak kamorkoli že, priredita literarni večer za druge potnike, potem vdreta v zidanico/vikend v poljubnem kraju, kjer sta izstopila, in si privoščita pokušnjo vina; ljubita se na odeji na jasi gozda. Februarja. (1 točka)

B) Večerjica v dvoje, sveče, verzi Toneta Pavčka, sprehod z roko v roki, zvezde, mesečina, romantična komedija ali resnična zgodba s srečnim koncem. (2 točki)

C) Razvajanje v dvoje, savna in masaža, na poti domov v avtu poslušata svoje najljubše ljubezenske pesmi Davida Guette, Rihanne in – ko postane že res lepo in intimno – tudi Beyoncé. (3 točke)

Č) Sami ste, v postelji berete Charlesa Bukowskega in se nažirate z bonbonjero, ki ste si jo kupili popoldne. (0 točk)

 

3. Kateri odlomek najbolje opiše Vaše razmerje?

Ilustracija: Ana Baraga

A) »Če hočeš dočakati sto let, jih hočem jaz dočakati sto minus en dan, ker niti enega dne ne bi rad preživel brez tebe.« (A. A. Milne: Medvedek Pu) (2 točki)

B) »Življenje ječa, čas v nji rabelj hudi, skrb vsak dan mu pomlajena nevesta …« (France Prešeren: Soneti nesreče) (0 točk)

C) »Nič posebnega nisem, samo navaden človek navadnih misli in z normalnim življenjem. Nobenega spomenika mi niso namenili in kmalu bom pozabljen. A v enem oziru mi je uspelo sijajno, kot le malokomu, ki je kdajkoli živel: ljubil sem s celim srcem in dušo. In zame je to bilo dovolj.« (Nicholas Sparks: Beležnica) (3 točke)

Č) »Gospa Dalloway je rekla, da bo rože kupila sama.« (Virginia Woolf: Gospa Dalloway) (1 točka)

 

4. Kako veste, da je on/ona popoln/a za Vas?

A) Ker ga/jo lahko med boleznijo pošljete v knjižnico in bo vedel/a, kaj Vam prinesti, da Vas spravi iz postelje. (1 točka)

B) Ker je kot knjige slovenskih založb. Poln/a napak, a s čudovito naslovnico. (3 točke)

C) Ker ve, da je življenje prekratko, da bi brali Jane Eyre. Zato gledata film s tem naslovom. Rada imata filme, posnete po resnični zgodbi. (2 točki)

Č) Tudi on/a se z Vladymyrjem in Sofio krega v spletnih komentarjih pod članki na Delovi spletni strani, oba pa redno komentirata tudi članke na MMC RTV ter Siol.net. (0 točk)

 

5. Za rojstni dan Vam partner/simpatija kupi knjigo avtorja, ki ga izrecno ne marate. Vi:

A) Ni avtorjev, ki jih izrecno ne maram. Knjiga je knjiga, še najboljša je slaba. (3 točke)

B) Iz nesramnosti preberete knjigo, na zadnjo stran računa za njegovo/njeno darilo napišete »To je to za ta dnar.« in pošljete na Literaturo kot Robni zapis. (0 točk)

C) Preberete in nenadoma ugotovite, da knjiga sploh ni tako napačna. (1 točka)

Č) Poiščete si novega partnerja/simpatijo. Po možnosti takega, ki Vam bo kupil rože ali čokolado/kupila tangice ali sikspek London Prida. (2 točki)

 

6.1. Za ženske:

V postelji berete 50 odtenkov, on pa Cankarja. To pomeni:

A) Da boste kmalu izredno nepotešeni ugasnili luč. (1 točka)

B) Da se bo privil k Vam in šepnil: »O, mama.« (0 točk)

C) Da boste glasno oznanili, da imate prebavne motnje in se za pol ure umaknili v kopalnico. Vmes boste skočili le po nove baterije. (3 točke)

Č) Da boste čez dobro uro in pol prekršili svojo novoletno obljubo, da nikoli več ne prižgete cigarete. (2 točki)

 

6.2. Za moške:

Po tem, ko ste si na vroč avgustovski dan ogledali tekmovanje za mis mokre majice, ste končno pod tanko rjuho, Vaša partnerka pa si je v posteljo prinesla Ano Karenino. Kaj storite?

A) Knjigo ji nežno vzamete iz rok, odmaknete rjuho in šepnete: »Ko sva že pri Rusih, draga moja; naj ti predstavim gospoda Dostojevskega.« (2 točki)

B) Predlagate igro vlog, pri kateri bo ona naslovna junakinja, sami pa Vronski. Če ste bolj vzdržljive sorte, je lahko ona Ana Karenina, vi pa vlak. (0 točk)

Ilustracija: Ana Baraga

C) Medtem ko ji skušate knjigo iztrgati iz rok, jo prepričujete: »Saj bova jutri gledala film.« (3 točke)

Č) Medtem ko ji skušate knjigo iztrgati iz rok, jo prepričujete: »Saj bova jutri gledala film.« Potem pa pomislite na Keiro Knightley in motivacija Vam pade. V miru lahko greste brat Bernharda. (1 točka)

 

7. V postelji sta …

A) … kot slovenska kmečka povest. Veliko dogajanja, a vse po enem in istem dolgočasnem vzorcu. (3 točke)

B) … kot ruski realizem. Vzameta si čas. (1 točka)

C) … kot postmodernizem. Nihče ne ve, za kaj gre, a vsi govorijo o tem. (2 točki)

Č) … kot romani Milana Kleča. Nekje na sredi naenkrat nimate več pojma, kaj se dogaja. (0 točk)

 

8. Z orgazmom se lahko primerja le še:

A) Nič. (3 točke)

B) Da Vaš najljubši avtor napiše pesem/roman o Vas. (2 točki)

C) Da na lestvici najbolj prodajanih knjig zagledate svojo. (1 točka)

Č) Prešernova proslava. (0 točk)

 

9. Kateri naslov najbolje opiše Vaše zadnje razmerje?

A) Anatomija gnusa (W. I. Miller) (0 točk)

B) Sušna doba (Gabriela Babnik) (1 točka)

C) Porno (IrvineWelsh) (3 točke)

Č) V okvari (Aleš Čar) (2 točki)

 

10. Kaj je popolni valentinov posladek?

A) Jagoda (Branka Jurca: Ko zorijo jagode) (2 točki)

B) Kava (Ivan Cankar: Skodelica kave) (1 točka)

C) Čokolada (Roald Dahl: Čarli in tovarna čokolade) (3 točke)

Č) Sirček (Vitomil Zupan: Menuet za kitaro) (0 točk)

 

Ilustracija: Ana Baraga

REZULTATI:

2530 točk: Srečneži

Najljubše knjige: Alkimist, Petdeset odtenkov sive, Jej, moli, ljubi, Strastna zapravljivka, Angeli in demoni, Zlati dež, Jaz sem Zlatan Ibrahimović

Čestitamo, vi ste srečni! Vaš partner je srečen! Bravo!

Če ste slučajno samski: brez skrbi, kmalu boste spoznali partnerja. Morda obiskujeta isti športni center, je v sorodu z vašimi bližnjimi ali pa se bosta v petek zvečer srečala v klubu, ko bosta vsak v svoji družbi srkala koktejle.

Ne berete veliko, a ko berete, izbirate skrbno – največkrat na letališčih in bencinskih črpalkah, včasih pa vam knjige posodijo tudi prijatelji ali prijateljice. Za več branja nimate časa (in to vedno priznate z obžalovanjem v glasu) – kot vestna zobozdravnica, politik, nadobudni menedžer, zaposlena v marketingu ali ustvarjalna duša namreč svojo dragoceno energijo raje usmerjate drugam, v delo, partnerja. Pa vendar: zavedate se, da morate včasih, kadar na televiziji ni športa, ali ko novega Cosmopolitana ali Elle še ni na policah, čas zapolniti tudi drugače. Takrat v roke vzamete knjigo, o kateri nato ponosno razlagate tudi prijateljem in prijateljicam.

 

1824 točk: Zadovoljneži

Najljubše knjige: Mali princ, Siddharta, Narcis in zlatoust, Tone Pavček, Vesna Milek

S prezirom gledate znance, ki so prebrali Petdeset odtenkov sive, saj se zavedate, da mora vsakdo, ki je bral ta šund, dobro skrivati, da ga je držal v rokah. Pri nekaterih stvareh pač veljajo nenapisana pravila: tako kot rumene revije vedno berete pri frizerju, resničnostne šove vidite, ko preklapljate med reklamami, tako tudi o šundu ne govorite. V družbi raje govorite o težji literaturi, denimo Hermanu Hesseju, ki je nenazadnje Nobelov nagrajenec.

Ker se zavedate, kako pomembno je spoštovati nenapisana pravila, je tudi vaša zveza uspešna. Veste, kolikokrat in kdaj se morate pretvarjati. Veste, da se je vedno bolje pretvarjati, kakor da ste iskreni. Pri partnerju/ki zelo cenite razgledanost, všeč vam je, da si skupaj kdaj lahko ogledata tudi kakšen težavnejši film. Če ste dekle, ste stisnili zobe in s partnerjem gledali Djanga brez okovov, če ste fant, ste pristali na Črnega laboda, čeprav je film o balerinah. Če ste samski, verjetno ne boste dolgo. Ste že bili na smučanju? Morda na italijanskih ali avstrijskih smučišči spoznate pravo/pravega. Ste že pomislili na tečaj golfa?

Fantje: ozrite se po tistih dekletih, ki imajo za coverphoto na Facebooku baletne copatke, mavrico, Eifflov stolp, romantični prizor, cupcakes ali citat iz Malega princa.

Punce: S fanti, ki objavljajo svoje fotografije z lanskega jadranja ali prijateljskega teniškega turnirja, ne morete zgrešiti!

 

1117 točk: Normalneži

Najljubše knjige: vse iz zbirke Sto romanov ter Moderni klasiki

Če se le da, berete. Včasih se namesto romana sicer odločite za gledanje filma, a nič ne de. Vsi to počnejo. Večkrat se tudi pretvarjate, da ste kaj prebrali, čeprav niste. Tudi to vsi počnejo, ne bodite edini, ki bi imeli slabo vest! Včasih v roke vzamete celo slovenski roman, saj slovenskim romanopiscem vedno znova skušate dati še eno priložnost.

Velikokrat ste samski. Verjamete v svobodo. Ste varali in bili prevarani. Čeprav se pretvarjate, da ste z lastno samoto spravljeni, vas je v resnici strah, da boste edini, ki boste ostali sami. Vse vaše prijateljice, ki spadajo v skupino srečnic in zadovoljnic, so že (skoraj) noseče, vsi vaši prijatelji iz zgornjih skupin pa so tako promiskuitetni, kakor želijo. Včasih se vam zdi, da ste edini, ki razmišlja o ločitvi. Edini, ki vas je življenje porazilo.

Partnerje lahko poskušate iskati na tečajih tujih jezikov ali rojstnih dnevih znancev, ki jih cenite. Ni jih veliko.

Fantje: dekleta, ki na socialnih omrežjih objavljajo fotografije hrane, verjetno niso primerna za vas.

Dekleta: fantje, ki nimajo (ali ne uporabljajo) Facebooka, niso nič bolj pametni od tistih, ki ga imajo.

 

Manj kot 11 točk: Bralci slovenskih romanov

Najljubše knjige: slovenski romani

Naj bo Milan Kleč, Jože Snoj ali Dušan Merc: cedijo se vam sline, ko v roke primete slovenski roman. Poskusili ste vse in šli do konca, na nek silvestrski večer, ko so drugi rajali, ste celo prebrali Ikarovo perje Vladimirja Gajška.

Ste samski. Verjetno boste to tudi ostali.

Simpatijo bi lahko spoznali na kakšnem od komornih literarnih večerov slovenskih romanopiscev. A če pomislimo znova: ne, bolje, da je/ga ne. Saj imate internet.

 

 

LITERATURA:

A.A.Milne: Medved Pu. Prevod: Majda Stanovnik. Mladinska knjiga, 2006

France Prešeren: Sonetje nesreče. Cankarjeva založba, 1980

Nicholas Sparks: Beležnica. Prevod: Jana Kranjec Menaše, verze prevedel Uroš Mozetič. Mladinska knjiga, 2002

Virginia Woolf: Gospa Dalloway. Prevod: Jože Udovič. Cankarjeva založba, 1987