AirBeletrina - Versopolis
Panorama 21. 3. 2015

Versopolis

Danes je svetovni dan poezije. V 15 slovenskih lokalih lahko danes kavo plačate z verzom (#PayWithAPoem), vendar ne bo nič narobe, če vzamete kakšno pesniško zbirko v roke tudi kar tako.

Od danes naprej pa bo več poezije tudi na spletu. Založba Beletrina je s podporo Evropske komisije zagnala mednarodni projekt Versopolis. Versopolis je edinstvena literarna platforma za poezijo, ki je nastala z namenom ustvarjanja priložnosti za perspektivne evropske pesnice in pesnike, saj jim omogoča, da se uveljavijo tudi zunaj meja svoje domovine. Nastala je pod okriljem in s podporo Evropske komisije, njen pobudnik in nosilec pa je založba Beletrina, ki že 18 let organizira mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina. Trenutno je v mrežo vključenih 55 evropskih pesnic in pesnikov iz enajstih evropskih držav, ki se bodo v letu 2015 predstavili na enajstih evropskih literarnih festivalih.

V prvem letu v platformi sodelujejo še: ARS POETICA (Slovaška), GENOA INTERNATIONAL POETRY FESTIVAL (Italija), ŮMEÅS INTERNATIONELLA LITTERATURFESTIVAL (Švedska), INSTYTUT KULTURY MIEJSKIEJ (Poljska), LEDBURY POETRY FESTIVAL (Velika Britanija), STRUSKI VECERI NA POEZIJATA (Makedonija), POETINIS DRUSKININKŲ RUDUO (Litva), FELIX POETRY FESTIVAL (Belgija), GORANOVO PROLJEČE (Hrvaška) ter LITERATURE & WINE FESTIVAL (Avstrija).

V naslednjih treh letih se bodo Versopolisu s svojimi literarnimi festivali pridružile nove članice in pridružene članice Evropske unije in z njimi nove pesnice in pesniki. Versopolis naj bi tako sčasoma postal osrednja spletna točka za poezijo.

Ob lansiranju spletne strani www.versopolis.com in ob letošnjem svetovnem dnevu poezije so partnerji platforme s skupnimi močmi posneli kratek videoposnetek o poeziji. V njem so se pogovarjali z več kot tridesetimi evropskimi pesniki, ljubitelji poezije in mnenjskimi voditelji, ki odgovarjajo na vprašanja o pomenu poezije v današnjem času. Nastal je zanimiv kolaž odgovorov in vtisov, ki v enajstih evropskih jezikih sporoča, da poezija povezuje in osmišlja naša življenja. Slovensko verzijo si lahko ogledate v spodnjem posnetku: