AirBeletrina - Z Old Punco na potep, ki še kar traja
Panorama 23. 10. 2019

Z Old Punco na potep, ki še kar traja

Po romanu Odprava Zelenega zmaja je bila posneta zelo priljubljena televizijska serija.

Mladinski roman Odprava zelenega zmaja pisatelja Slavka Pregla z ilustracijami Marjana Mančka, ki je od svojega nastanka doživela že šest ponatisov, zadnjega letos pri Beletrini, je prvič izšla leta 1976. »Tisti časi so bili za knjigo dobri časi,« se obdobja, v katerem je nastala zdaj že slovenska mladinska književna klasika o prijateljih, ki se z zdelanim avtomobilom OLD PUNCA odpeljejo na izlet, spominja njen avtor. »Založništvo je bila v tistem času dejavnost posebnega družbenega pomena, knjige niso bile obdavčene in ljudem so veliko pomenile. V založbah so se jim resno posvečali v vseh fazah nastanka in prodaje,« o sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pripoveduje Slavko Pregl. Ob tem dodaja, da so »ljudje imeli za knjige več denarja; s ponosom so oblikovali domače knjižnice.«

Obdobje nastanka cele vrste klasičnih besedil

»To je bilo obdobje, ko se v mladinski književnosti pojavi cela vrsta danes že klasičnih besedil, začenja se Preglov opus, nastane pripoved Ko zorijo jagode in druge knjige,« pravi raziskovalec mladinske književnosti Igor Saksida. »Glede na število izdanih izvodov pa je knjiga imela takrat tudi bistveno večjo težo in opaznost, kot jo ima danes, ko na Slovenskem izide štiri- do petkrat več knjig s področja mladinske literature,« še pojasnjuje Saksida.

Ob pogledu nazaj, v čas prve izdaje Odprave zelenega zmaja, ki je bila hkrati tudi prva knjiga Slavka Pregla za mlajše bralce, se pisatelj spominja, kako so se v založbi Mladinska knjiga potrudili zanjo. Spremljal jo je poseben prospekt in bila je natisnjena v današnjih časih nepredstavljivi nakladi 10 tisoč izvodov. In ko je prišla do mladih bralcev in bralk, jih je prepričala. »Dekletom in fantom je bila zelo všeč, in to je bila velikanska spodbuda za naprej. Od mene so ‘terjali’ novih knjig,« tudi pravi Pregl. »Ko sem leta 1982 postal knjižničar v Pionirski knjižnici, je bila Odprava zelenega zmaja že med ‘uspešnicami’, ki smo jih priporočali mladini,« pa informacijo o mladinski klasiki posreduje Vojko Zadravec iz Pionirske – Centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Novost v našem prostoru

Knjiga je bila ob svoji izdaji leta 1976 »novum, kljub temu da je imel avtor v mislih dvojnega naslovnika, mlade in odrasle, ker so v besedilu številne ironije, kot na primer avtomobil OLD PUNCA, imena, kot so Bob, Miha in Pepi, ter stereotipi, značilni za tisti čas, kot so denimo kavbojke. Številne aluzije pa se nanašajo na odrasle oziroma politiko,« knjigo v čas njenega nastanka umešča literarna zgodovinarka in strokovnjakinja za mladinsko književnost Milena Mileva Blažić. »Prav tako pa je Preglovo mladinsko delo tudi družbeno-kulturno zanimivo,« je še jasna sogovornica, saj ponuja primerjavo tako med določenimi poklici nekoč in danes kot tudi med slengom takratnih in današnjih mladih. Dogajalni čas zgodbe je postavljen v nekdanjo Jugoslavijo, s poudarkom na Sloveniji. Literarne, kulturne in družbene reference se – tako kot tudi jezik – nanašajo na avtorjevo življenje v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Pripoved se odvija v svetu brez mobilnikov, računalnikov in interneta, v obdobju pisalnih strojev in tovarišev miličnikov. Umeščena je v čas, ko so se otroci in mladi v mestih srečevali, družili in raziskovali odnose ter svet pod blokom in na bližnjih ulicah. »Takrat so otroci odraščali na dvoriščih, kjer so vadili odraščanje,« podčrta sogovornica. »Danes pa so odrasli odgovorni za spremembo vedenja, saj so namenoma spreminjali otroke in otroštvo z desetletnim predvajanjem Telebajskov, potem deset let Pokemonov in nato deset let Avatarjev. Logično, da Telebajski ne bodo prispevali v pokojninske sklade, odzvali se bodo na te odrasle kot na Bremenske mestne godce. Načrtno so vzgajali emocionalno in socialno nepismene generacije otrok,« še dodaja Milena Mileva Blažić.

Odpravo zelenega zmaja je ilustriral Marjan Manček.

S prijatelji po svetu

Odprava zelenega zmaja je pogumna mladostniška družbena pustolovščina. Je pripoved o prijateljstvu, ljubeznih, odnosih s starši in širšim odraslim svetom. »Preglovski humor, ki se kaže tudi v povsem najstniškem odnosu do avtoritete staršev, šole in pravil, je nekaj, kar je gotovo sredstvo zagotavljanja ali celo odpiranja polja svobode, ko se je treba upati stopiti iz okvirjev,« o delu pravi Igor Saksida. V današnjih časih to pomeni sestopiti iz okvirjev razpršene pozornosti na spletu ali mobilnih telefonih ter se podati v svet, kjer »veljajo zakoni poguma, ustvarjalnosti in celo predrznosti, kar se kaže v zgodbi in v značilnem pisateljevem humorju, celo satiričnih prvinah.« Izlet, poln dogodivščin, pa je tisti, ki mlade prijatelje pripelje do pomembnih spoznanj.

»V globini mladinsko delo prinaša tudi humorno in konstruktivno kritiko družbe in je tako za njeno socialno opismenjevanje izjemno zanimivo,« pa za Odpravo zelenega zmaja med drugim pravi Milena Mileva Blažić. »Pomen Preglovega romana je predvsem v avtentičnem prikazu odraščajočega otroka v mestnem okolju in demokratičnih vrednotah. Otroci imajo otroštvo, v katerem so odrasli raje delali igrišča in ne tako kot v sodobnem mladinskem romanu, ko so odrasli redefinirali igrišča v parkirišča,« tudi meni sogovornica. In kaj utegne današnje otroke zanimati pri romanu, ki je časovno tako klasično kot Odprava zelenega zmaja, se še vpraša Igor Saksida. »Časi se spreminjajo in danes se ne bi vozili z istimi avtomobili po tem delu Evrope kot takrat, vendar pa teme, kot so prijateljstvo, zaljubljenost, dokazovanje lastne inovativnosti, ustvarjalnosti, poguma, moči in iznajdljivosti, ostajajo nadvse aktualne. Kar pomeni, da odlična besedila za mlade in odrasle le čakajo, da jih vsaka generacija vedno znova prebere po svoje. Zdajšnja jih bo umestila v čas mobitelov in resničnostih šovov.« A z njimi bo morda ostala poanta, da je včasih treba mobitele pustiti na omari, vzeti nahrbtnik in s prijatelji oditi po svetu, podčrta Saksida.

Vse, o čemer govori Odprava zelenega zmaja, drži tudi danes

»Resnici na ljubo,« pravi Pregl, »med pisanjem v mislih ni imel nobenih bralcev, videl sem le svoje junake, njihove starše, hišnika … in se trudil, da so bili resnični in da so se lepo prijateljsko in strpno priklatili do srečnega konca, da bi se čim več vrstnikov videlo v knjigi. Ko je knjiga izšla in odpotovala na vse konce domovine (in čez) in so jo radi brali vsi med devetim in devetindevetdesetim letom, sem ugotovil, da sem jo pisal prav zanje.« Ko avtor Odprave zelenega zmaja pomisli, da je roman star že skoraj pol stoletja, se zdrzne. A ko se po šolah pogovarja o njem z dekleti in fanti, ga zagrabi veselje, da vse, o čemer je pisal in hotel z njim povedati, velja še danes. Pisateljeva načela se starajo skupaj z njim in »(zame) veljajo tudi v današnjem času.« Nekoč je zapisal: »Zavzemam se za pisanje, v katerem se razume, da je za uspeh v življenju treba delati, da je treba biti dober, pošten in strpen, spoštljiv do soljudi in narave, da lepo vedenje ni odveč in da razumno spodoben jezik ne škodi. Tudi v današnjem času Odprava zelenega zmaja govori o tem.«

Knjiga na ekranu

Po priljubljeni mladinski knjigi Odprava zelenega zmaja je leta 1976 nastala tudi televizijska nadaljevanka, režiral jo je Staš Potočnik. Tudi ta je bila zelo lepo sprejeta, velikokrat so jo ponavljali, se spominja pisatelj. »Takratni mladi gledalci, danes starši, me sprašujejo, zakaj pri vseh tehničnih možnostih ni na voljo tudi danes. Sam sem snemanje obiskal enkrat in ga zapustil precej užaljen: lepa igralka se je zaljubila v tonskega tehnika in ne vame,« še pripomni Pregl. Snemanje je kot otrok opazoval tudi Igor Saksida: »Strašno me je zanimalo, kako to poteka. Kako se po tirnicah vozijo kamere, kako režiser in drugi vzklikajo: ‘Nagra – teče, kamera – klapa, kader ta in ta, dvajsetič – in nato – akcija.’ Ta filmskost, ki me je pritegnila in ki sem jo nato znal razbrati v Preglovem delu, je še danes zelo aktualna za sodobnega bralca.«

Knjiga Odprava zelenega zmaja, ki je bila v našem času izbrana tudi za Cankarjevo tekmovanje, tako že skoraj 50 let spremlja odraščajoče generacije pri njihovem gledanju vase in v svet. »Tisti, ki bere, pa v življenju vidi več, njegovi koraki so bolj zanesljivi in njegove roke sežejo dlje,« če zaključimo s Preglovimi besedami iz spremne besede te mladinske klasike, ki jih je pred leti zapisal v poslanici ob svetovnem delu mladinske literature v vlogi predsednika Društva Bralna značka Slovenije in takrat tudi predsednika Društva slovenskih pisateljev. Za temi načeli, tako kot tistimi iz knjige Odprava zelenega zmaja, pa stoji še danes.

Knjigo Odprava zelenega zmaja lahko kupite tukaj.